Wil jij er lekker sfeervol en warmpjes bijzitten? Kies voor een elektrische haard!

  • door

De wintermaanden staan weer voor de deur, dat betekent dat we weer te maken gaan krijgen met koude temperaturen, regen en mogelijk sneeuw. Wat is er heerlijker dan wanneer het regen tegen het raam klettert om dan lekker warmpjes bij de haard te zitten. Maar, voor welke haard kies je? Van de open haard is bekend dat het niet goed is voor het milieu en ook niet voor je eigen gezondheid. Gezellig is het wel, maar je eigen gezondheid en het welzijn van het milieu is uiteraard belangrijker. Gelukkig bieden elektrische haarden een prachtig alternatief. Hiermee kun je niet alleen veilig stoken, ze vormen ook nog eens een bron van sfeer in je woonkamer. In dit artikel gaan we dieper in op veelgestelde vragen rondom de elektrische haard. 

Hoe werkt een elektrische haard

De werking van een elektrische haard is vrij simpel, de stekker moet in het stopcontact en je drukt op de aanknop. Oftewel, een kind kan de was doen. Het fijne van de elektrische haard is dat je geen rookkanaal of gasaansluiting in je woning nodig hebt. De haard is geschikt voor elk type woning, van appartement tot aan een vrijstaand huis. Doordat je dus geen rookkanaal of gasaansluiting nodig hebt kun je helemaal zelf bepalen waar je de elektrische haard plaatst, zolang er maar een stopcontact in de buurt zit. De mogelijkheden zijn eindeloos! De haard is overigens niet enkel gemakkelijk in gebruik, ook het onderhoud is zeer eenvoudig als je dit afzet tegenover een gashaard. De buitenkant kun je afnemen met een vochtige doek en het stof in de luchtwegen kun je weghalen met een stofzuiger inclusief mondstuk. 

Is een elektrische haard duurzaam? 

Zoals gezegd is de open haard niet erg duurzaam, niet voor jezelf en ook niet voor het milieu. Maar, wat maakt de elektrische haard dan zo duurzaam? We hebben een aantal redenen voor je op een rij gezet. 

  • Bij een open haard gaat er veel warmte verloren, maar liefst 90% vliegt direct door je schoorsteen naar buiten. Bij dichte elektrische haarden gaat er nagenoeg geen warmte verloren. De werking is veel efficiënter en daarom hoef je minder te stoken. 
  • Bij het stoken met hout of gas stoot je CO2 uit. Daarnaast kunnen er bij houtkachels fijnstoffen en andere ongezonde stoffen vrijkomen bij de verbranding van het hout. Bij elektrisch stoken stoot je geen ongezonde stoffen en geen CO2 uit. 
  • Je kunt een elektrische haard combineren met duurzame energie, waardoor je zeer milieuvriendelijk stookt. Je maakt immers geen gebruik van fossiele brandstoffen, zoals bij het stoken met gas wel het geval is. 

Heeft een elektrische haard nog meer voordelen? 

Ja, het houdt niet op bij de bovengenoemde pluspunten. De elektrische haard is niet enkel een prachtige eyecatcher in je woonkamer, het biedt nog veel meer voordelen. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet. 

  • De haard blinkt uit in veiligheid. Waar je met de open haard, houtkachel of gaskachel te maken hebt met vuur heb je altijd te maken met risico’s. Denk aan kinderen die door je huis lopen en er onveilig mee om kunnen gaan. De elektrische haard toont prachtige vlammen, maar deze zijn niet echt en werken op stroom. 
  • Zoals gezegd past de haard in ieder type woning, maar ook voor ieder interieur is er een passend model te vinden. Of je nu een industriële woning hebt of een woning met een houten interieur, er zijn vele modellen op de markt en er is voor ieder wat wils. 
  • De elektrische haard is realistischer dan ooit. Zoals gezegd komt er geen écht vuur aan te pas, maar de vlammen lijken nagenoeg exact op de vlammen die je ziet bij een houtkachel of gaskachel. Ook zijn er modellen die het knisperende geluid van brandend hout kunnen nabootsen. Oftewel de elektrische varianten zijn bijna niet te onderscheiden van de varianten op gas of hout. 

Hoe zit het met de aanschaf? 

Al die voordelen zijn natuurlijk mooi, maar hoe zit het met de kosten qua aanschaf? De vanafprijzen van elektrische haarden liggen een stuk lager dan andere varianten. Zo kun je al een haard krijgen vanaf €150. Echter, de aanschafprijs kan wel oplopen tot €6200. Je kunt het zo gek maken zoals je zelf wilt. De prijs is mede afhankelijk van extra opties die je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan: ontspiegeld glas, diverse bodemplaten, kiezels, verwarmingselementen of een houtset. De verdere kosten als de haard eenmaal geïnstalleerd is hangen af van verschillende zaken, zoals: de kosten van je leverancier en de hoeveelheid energie dat jouw type haard verbruikt. Doorgaans liggen de kosten lager dan bij gas- en houtkachels. Oftewel de elektrische haard biedt vele voordelen waarvan jij kunt profiteren! 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: