Ga naar de inhoud

Suikerriet: de vervanger van plastic?

  • door
Suikerriet

Dat plastic verpakkingen slecht zijn voor het milieu weten we inmiddels. Daarom is het belangrijk om alternatieven te vinden. Alternatieven die niet te veel geld kosten en niet zo belastend zijn voor het milieu als plastic. Zo heb je bamboe wat als een uitstekend alternatief gebruikt kan worden, maar je hebt ook suikerriet. 

Weg met de plastic verpakkingen: suikerriet

Dagelijks worden producten nog verpakt in plastic. Dit gebeurt niet alleen in supermarkten, maar ook in ziekenhuizen, de luchtvaart en bij mensen thuis. Dit zorgt voor een grote berg aan plastic afval, en dan voornamelijk afval dat niet gerecycled kan worden. Want het grootste deel plastic kan niet goed hergebruikt worden. Tijd voor een alternatief: suikerriet!

De suikerrietplant

De suikerrietplant wordt nadat hij gezaaid en geoogst is, 18 maanden. Het voordeel van deze plant is dat de wortel blijft zitten, zodat de plant weer opnieuw kan groeien. De suikerrietplant kan dan wel 10 jaar mee. Suikerriet is daarnaast ook nog eens beter bestand tegen ziekten en droogte dan andere gewassen. Er zijn daarom minder middelen nodig om de plant in leven te houden. De stengels van suikerrietplant worden naar de fabriek gebracht. In de fabriek wordt het sap uit de stengels geperst de suiker eruit gekristalliseerd. Wat er hierna overblijft, is het residu. Dit residu kan optimaal gebruikt worden als alternatief voor plastic verpakkingen. Normaal wordt het gezien als restafval van de suikerrietplant, het is dus biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Daarnaast is er ook nog eens minder water en energie nodig bij de verwerking. Bij andere producten, zoals karton is dit wel het geval. 

Suikerriet afbreekbaar?

Wat belangrijk is, is dat de grondstof waarmee het ‘plastic’ wordt gemaakt, hernieuwbaar is. De grondstof mag dus niet opraken, waardoor er een tekort kan ontstaan. Bij suikerriet blijft de wortel achter in de grond, bij het oogsten, wat ervoor zorgt dat de plant weer opnieuw kan groeien. Bij bijvoorbeeld bamboe groeit het zo snel, dat er bijna geen sprake is van een tekort. Beide zijn daarnaast ook nog eens biologisch afbreekbaar en daarom goed voor het milieu. Plastic zakken uit de supermarkt bestaat voor 90% uit rietsuiker, dat wil zeggen dat de andere 10% wel uit plastic bestaat. Niet volledig biologisch afbreekbaar dus, maar suikerriet is wel al beter dan 100% plastic. 

Begin bij jezelf

Het is moeilijk om volledig duurzaam te leven. Wat moet je nou gebruiken? Suikerriet of bamboe? Of allebei niet? Een goede tip voor als je duurzamer wil leven: begin bij jezelf. Je ontkomt er vaak niet aan om een plastic zak in de supermarkt te kopen met bijvoorbeeld appels of brood. Voel je niet schuldig wanneer je dit hebt gekocht, maar gebruik het nuttig. Hergebruik deze plastic zak en gooi het niet gelijk weg nadat de appels of het brood op is. De zak je bijvoorbeeld gebruiken om opnieuw brood in te bewaren wanneer je een dagje weggaat. Je kan er bijvoorbeeld ook een halve tomaat in bewaren, wanneer je bakjes allemaal al in gebruik zijn. Ook kun je een broodzak gebruik als pedaalemmerzak. Wees creatief en maak meer gebruik van zero waste producten

Wil je meer lezen over duurzame producten? Lees dan ook eens over:

Bekijk ook eens: