Ga naar de inhoud

Zero waste producten, wat bestaat er allemaal?

  • door
zero waste producten

De meeste mensen kopen spullen en gooien ze na gebruik gelijk weer weg. Zonde! Er zijn genoeg herbruikbare varianten van wegwerpproducten, waar veel mensen het bestaan niet van af weten. Dat moet natuurlijk anders, want het scheelt èn geld èn het is beter voor het milieu. Het plastic afval loopt namelijk alleen maar op. In deze blog lees je welke producten jij vanaf nu kan hergebruiken in plaats van weggooien, zoals herbruikbare wattenschijfjes, herbruikbare boterhamzakjes, herbruikbare rietjes, herbruikbare koffiebekers en een herbruikbare koffiefilter. Lees hier alles over de zero waste producten. 

Zero waste producten: herbruikbare wattenschijfjes

Dagelijks worden er tal aan gebruikte wattenschijfjes weggegooid. Dat is ook niet gek, want wanneer je een wattenschijfje heb gebruikt, kun je deze niet nogmaals gebruiken. Maar wat nou als dat wel kan? Dat scheelt een hoop afval en dat scheelt geld. De herbruikbare wattenschijfjes gooi je na gebruik in de was om ze vervolgens weer schoon te gebruiken! Handig toch? Herbruikbare wattenschijfjes zijn in allerlei soorten en maten te koop. Gebruik je liever kleine schijfjes of juist de wat grotere? Alles is mogelijk met de herbruikbare wattenschijfjes.

Herbruikbare boterhamzakjes

Ook dit product wordt dagelijks gebruikt en meteen daarna weggegooid. Herbruikbare boterhamzakjes zijn ideaal! Je neemt het mee naar je werk, haalt je broodjes eruit en stopt het zakje weer terug in je tas. Ze zijn daarnaast ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren en printjes. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een broodbakje, alleen neemt deze wat minder ruimte in beslag. Naast herbruikbare boterhamzakjes, zijn er ook herbruikbare zakjes voor groente en boodschappentasjes. Voeg dit ook zeker toe aan je lijstje met zero waste producten. Alleen even aan denken om ze mee te nemen naar de supermarkt en je hebt al stuk minder afval. 

Herbruikbare rietjes

Rietjes worden altijd van plastic gemaakt en na gebruik gelijk weggegooid. Dit is helemaal niet nodig. Herbruikbare rietjes van plastic zijn de oplossing! En ze zien er ook nog eens leuk uit. Na gebruik bij bijvoorbeeld een kinderfeestje kunnen ze eenvoudig afgewassen worden. Bewaar de herbruikbare rietjes vervolgens in de kast om ze bij het volgende feestje weer te gebruiken. Koop 1 keer de herbruikbare rietjes en je hebt altijd rietjes in huis en hoef je niet steeds nieuwe te kopen. Scheelt ook weer geld en het is beter voor het milieu.

Herbruikbare koffiebeker

Reis je veel met het openbaar vervoer? Dan is het verleidelijk om bij de koffietent onderweg of op het station een koffie to go te halen. Dit wordt dagelijks door duizenden mensen gedaan. Deze koffiebekers worden een keer gebruikt voor het opdrinken en vervolgens weggegooid. Neem een herbruikbare koffiebeker met deksel. Koffie op? Draai de deksel er op en stop de herbruikbare koffiebeker weer in je tas. Bij de koffietent kun je gerust vragen of ze jouw koffiebeker eronder zetten en niet de wegwerpvariant. Dit is helemaal niet raar, juist verstandig om te doen!

Herbruikbare koffiefilter

Ook koffiefilters kun je hergebruiken. Perfect als er dagelijks veel koffie gezet wordt met een filterapparaat. Het herbruikbare koffiefilter koop je 1 keer om er vervolgens een lange periode van te genieten. Maak hem schoon na gebruik en gebruik hem nogmaals. Zo hoef je nooit bang te zijn dat de koffiefilters op zijn en het scheelt ruimte in de afvalbak! 

Er zijn nog veel meer zero waste producten, zoals een waterfles of een herbruikbare broodzak. Wil je toch graag wegwerpproducten kopen, zoals wegwerpbordjes en wegwerpbestek? Denk dan eens aan alternatieven, zoals wegwerpbordjes en bestek van bamboe. Bamboe heeft geen negatief effect op het milieu als dit in de natuur terechtkomt. Daarnaast groeit bamboe erg snel, waardoor er niet snel een tekort zal ontstaan. Ga voor een zero waste lifestyle met deze zero waste producten. 

Wil je meer lezen over duurzame producten? Lees dan ook eens over:

Bekijk ook eens: