Ga naar de inhoud

Groene energie

  • door

We gebruiken met z’n allen behoorlijk wat energie. Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden 1.269 m3 aan gas en 2.765 kWh aan stroom. Om te zorgen voor een gezond milieu is het belangrijk dat we niet fossiele energie gebruiken, maar juiste groene energie. Maar, wat is groene energie eigenlijk en waarom is groene energie goed voor het milieu? In dit artikel beantwoorden wij deze en nog meer vragen over groene energie.

Wat is groene energie

Groene energie is energie die wordt opgewekt door middel van schone en onuitputtelijke bronnen. Hierbij kun je denken aan de zon, wind, water of warmte. Dit in tegenstelling tot grijze energie, die wordt opgewekt door middel van eindige bronnen zoals: aardolie, aardgas of steenkool. Groene energie is duurzame energie, omdat het uit bronnen komt die niet worden uitgeput. Daarnaast wordt het op een dusdanige manier opgewekt dat het niet milieuvervuilend werkt en de omgeving niet aantast.

Waarom groene energie

Het antwoord op deze vraag ligt eigenlijk al in de vorige alinea’s. We gebruiken met zijn allen behoorlijk wat energie. We kijken TV, laden onze telefoons op, wassen onze kleren, spelen een spelletje op de spelcomputer, koken een maaltijd, noem het maar op. Bij hartstikke veel dingen die wij doen verbruiken we energie. Als we dit allemaal met grijze energie doen, dan raken de fossiele grondstoffen van de aarde snel op en dat niet alleen, we tasten ook nog eens het milieu en onze omgeving aan. Dat is een scenario waar wij niet aan moeten denken. Dus, daarom kies je voor groene energie!

Hoe werkt groene energie

Groene energie wordt allereerst opgewekt met behulp van natuurlijke en oneindige bronnen zoals de warmte van de zon, de wind en waterkracht. Daarna zet een energiebedrijf deze energie, samen met grijze energie, op het energienet. Via het energienet gaat de energie richting de consumenten. Als je dus groene energie hebt, krijg je dus dezelfde energie binnen als mensen die grijze energie hebben, omdat alle energie via hetzelfde net loopt. Echter, dankzij het nationale groencertificatensysteem ben je ervan verzekerd dat jouw jaarlijkse hoeveelheid verbruikte energie op een duurzame manier wordt opgewekt.

Welke soorten groene energie zijn er

Er zijn verschillende soorten energie. Hieronder zullen we per soort er wat dieper op ingaan.

Windenergie

Windparken kunnen zorgen voor een groot gedeelte van de schone energie van Nederland. Het produceren van een turbine kost uiteraard wel energie, maar het rendement wat een turbine levert ligt hoger dan bij een kolen- of kerncentrale. 

Zonne-energie

In Nederland hebben we genoeg zonneschijn om zonnepanelen en zonneboilers interessant te maken. De zon is een oneindige bron van schone energie. Je kunt deze bron van energie in huis halen door je woning zongericht te bouwen. Heb je al zonnepanelen in huis? Zonnepanelen schoonmaken is heel belangrijk om optimaal gebruik te maken van de panelen.

Waterkracht

Slechts een klein percentage van de in Nederland opgewekte groene stroom komt uit waterkracht. De stroom die opgewekt wordt komt voornamelijk uit de Maas. Maar, ook aan de kust wordt stroom opgewekt. 

Wil je meer lezen over onderwerpen rondom energie? Lees dan deze artikelen eens:

Energie besparen

Windmolen

Bekijk ook eens: