Ga naar de inhoud

Mosterdsoep

  • door
Mosterdsoep

In vele regio’s in Nederland is mosterdsoep een traditioneel gerecht. Denk bijvoorbeeld aan Groningen, Drenthe of Limburg. Maar, ook als je niet in één van deze regio’s woont is mosterdsoep je waarschijnlijk niet onbekend. Het is een populaire soep, en dat is niet zonder reden. Dit komt omdat de soep door velen erg lekker gevonden wordt, het is simpel om te maken en je kunt er eindeloze varianten op maken. Zo kun je onder andere kiezen voor een Franse, Groningse, Drentse of Limburgse mosterdsoep. Ook kan de soep op allerlei momenten gegeten worden. Je kunt het opdienen als voorgerecht tijdens de kerst of gewoon lekker in de zomerperiode. In dit artikel gaan we dieper in op allerlei varianten en veelgestelde vragen rondom mosterdsoep. Hierbij zoomen we specifiek in op vegetarische en veganistische soepen. Je zult versteld zijn betreft wat er allemaal mogelijk is op dat gebied. Zo kun je zelfs een soep met vegan droge worst maken. 

Mosterdsoep maken

In de supermarkt vind je vele pakjes en zakjes waarmee jij mosterdsoep kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan pakjes en zakjes van merken als Unox, Honig of huismerken als de Jumbo. Maar, wist jij dat jij ook eenvoudig zelf de lekkerste mosterdsoep kunt maken. Met verse ingrediënten en enkele simpele stappen maak jij een soep net zoals oma die vroeger voor je maakte. In het overzicht hieronder hebben wij vele recepten voor mosterdsoep voor je op een rij gezet. Voor een ieder is er wat wils. Zo vind je recepten voor een romige mosterdsoep, maar ook voor een soep die valt binnen een paleo dieet. Alle onderstaande recepten kun je tevens als inspiratie gebruiken om je eigen variant van de soep te maken. Bevalt bijvoorbeeld een bepaald ingrediënt je niet, dan kun je deze inwisselen voor een ander ingrediënt die je wel lekker vindt. 

Mosterdsoep recept

Ben jij op zoek naar een recept om een lekkere en verse mosterdsoep te maken? Dan ben je bij Sustainable World aan het juiste adres. Hieronder vind je maar liefst 9 recepten voor het maken van deze overheerlijke soep. 

Groningse mosterdsoep met vegan spekjes

Voor het maken van Groningse mosterdsoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen. 

Benodigdheden en ingrediënten 

  • Soeppan
  • Staafmixer of blender
  • Scheutje olijfolie
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 50 gram bloem
  • 50 gram vegetarische spekreepjes 
  • 50 ml plantaardige kookroom
  • 2 eetlepels Groninger mosterd
  • 2 preien
  • 2 kleine aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • peper en zout

Stappenplan 

  • Versnipper de ui, pers de knoflook fijn, schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes en snijd tot slot de prei in dunne ringen. 
  • Verhit een scheutje olijfolie in een ruime soeppan en fruit vervolgens de ui en knoflook aan.
  • Voeg vervolgens de prei en aardappelen toe en bak deze even mee. 
  • Voeg nu de bloem toe en bak deze ook even mee. 
  • Voeg de tuinkruidenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. 
  • Pureer het geheel tot een gladde substantie met een staafmixer of blender. 
  • Voeg vervolgens de kookroom en de Groninger mosterd toe. Laat het geheel weer eventjes koken en zet vervolgens het vuur lager. Laat de soep 10 tot 15 minuten pruttelen totdat het vol en romig is. Is de soep nog te dun? Laat het dan wat langer staan. 
  • Bak vervolgens de vegan spekjes aan en laat deze daarna even uitlekken op een keukenpapiertje. 
  • Proef de soep of deze goed op smaak is. Eventueel kun je een snufje zout, peper en wat extra mosterd gebruiken om de mosterdsoep extra op smaak te brengen. 
  • Verdeel de soep over het aantal kommen dat je nodig hebt en garneer de soep met de vegan spekjes. Ook kun je wat extra prei ringetjes gebruiken om de mosterdsoep te garneren. 

Ouderwetse mosterdsoep

Voor het maken van ouderwetse mosterdsoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen. 

Benodigdheden en ingrediënten 

  • Soeppan
  • Staafmixer of blender
  • Scheutje olijfolie 
  • Klont plantaardige boter
  • 1 witte ui
  • 2 aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 200 ml verse plantaardige slagroom
  • 250 gram veganistische spekjes
  • 3 plakken brood 
  • Scheut bier
  • 1 bosui

Stappenplan 

  • Versnipper de ui, pers de knoflook fijn, schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes en snijd tot slot de bosui in dunne ringen. 
  • Giet een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit de knoflook en ui even aan totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe aan het geheel en bak deze eventjes mee. 
  • Schenk de tuinkruidenbouillon en de slagroom bij het geheel en roer het geheel goed door. Doe dit totdat het geheel aan de kook is. Laat het koken totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Zet het vervolgens op een laag vuurtje. 
  • Voeg de mosterd toe en mix alles tot een gladde mosterdsoep met een blender of staafmixer. 
  • Pak vervolgens een koekenpan en bak de vegan spekjes hierin. Zodra deze klaar zijn schep je ze eruit en laat je ze uitlekken op een velletje keukenpapier. Pak vervolgens de sneetjes brood en bak deze in dezelfde pan. Voeg een scheutje bier aan deze pan toe en bak het brood totdat het bier helemaal verdampt is. 
  • Verdeel de mosterdsoep over het aantal benodigde soepkommen en garneer de soep met het brood en de ringen bosui. Voeg ook de spekjes toe aan de soep.

Romige mosterdsoep

Voor het maken van romige mosterdsoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen. 

Benodigdheden en ingrediënten 

  • Soeppan
  • Blender of staafmixer
  • Olijfolie
  • 1 ui 
  • 1 teentje knoflook 
  • 40 gram plantaardige boter
  • 50 gram tarwebloem
  • 1 liter groentebouillon 
  • 4 eetlepels grove Limburgse of Groningse mosterd
  • 200 ml plantaardige slagroom of kookroom
  • Zout en zwarte peper
  • 4 el platte peterselie

Stappenplan 

  • Versnipper de ui en pers de knoflook fijn.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe in de soeppan en fruit hierin de ui en knoflook op laag vuur totdat de ui glazig is. 
  • Zodra de ui glazig is voeg je de bloem toe. Zorg dat het vuur laag staat en roer het geheel goed door met een garde, totdat er geen klontjes meer zijn. Pas op dat je het geel niet te bruin bakt. 
  • Zet vervolgens het vuur een tikkeltje hoger en schenk stap voor stap de groentebouillon bij. Roer telkens het geheel goed door. Voeg tijdens deze stap ook de grove mosterd toe en roer deze goed door totdat er een lichtgebonden mosterdsoep ontstaat. 
  • Voeg vervolgens de room toe en roer het geheel goed door totdat de soep wat dikker wordt. 
  • Breng tot slot de mosterdsoep op smaak met zout en versgemalen peper. Verdeel de soep over het aantal benodigde kommen en garneer deze met de gehakte peterselie. 

Pastinaak mosterdsoep

Voor het maken van pastinaak mosterdsoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen. 

Benodigdheden en ingrediënten 

  • Soeppan
  • Blender of staafmixer
  • Scheutje olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 pastinaken
  • 2 stammen prei
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el grove mosterd, Limburgse of Groningse
  • Scheut haverroom
  • Handjevol verse bieslook
  • Zeezout 

Stappenplan

  • Versnipper de sjalotten, pers de knoflook en snijd de prei in ringen. Schil vervolgens de pastinaken en snijd deze in plakjes.
  • Voorzie de soeppan van een scheutje olijfolie en fruit de sjalotten en knoflook hierin. Doe dit totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de groentebouillon toe met de pastinaak, prei en een beetje zout. Laat dit 15 minuutjes koken op laag vuur.
  • Pureer de mosterdsoep vervolgens met een staafmixer of blender tot een glad geheel. 
  • Roer vervolgens de haverroom en mosterd door elkaar en voeg deze toe aan de soep. Meng het geheel goed door elkaar. 
  • Verdeel de mosterdsoep over het aantal benodigde kommen en garneer het met bieslook. Eventueel kun je de soep opdienen met een plak roggebrood. 

Mosterdsoep met vegan zalm

Voor het maken van mosterdsoep met vegan zalm heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen. 

Benodigdheden en ingrediënten 

  • Soeppan
  • Blender of staafmixer
  • Scheutje olijfolie
  • 500 ml groentebouillon
  • 25 gr plantaardige boter
  • 25 gr tarwebloem
  • 2 sjalotten
  • 250 ml plantaardige room
  • 35 gr grove Limburgse mosterd
  • 10 gr scherpe Groningse mosterd
  • 150/200 gr veganistische zalmsnippers

Stappenplan

  • Versnipper de sjalotten en fruit deze aan in de soeppan met een scheutje olijfolie.
  • Maak ondertussen de groentebouillon klaar. 
  • Voeg beide mosterdsoorten toe aan de sjalotten en roer dit een paar minuten goed door. 
  • Voeg vervolgens de bloem toe en roer dit ook weer goed door. Pas op dat je het niet te bruin laat bakken. 
  • Haal de soeppan van het vuur en laat dit even afkoelen. 
  • Zet de soeppan weer op een laag vuurtje en voeg stapje voor stapje de groentebouillon toe. 
  • Wanneer je de helft van de bouillon hebt toegevoegd ga je het geheel glad maken met een staafmixer of blender. Voeg daarna de resterende bouillon toe en laat de mosterdsoep 10 minuutjes koken op laag vuur. 
  • Tot slot voeg je de plantaardige room toe en breng je de soep op smaak met wat peper en zout. 
  • Verdeel de mosterdsoep over het aantal benodigde kommen en garneer de soep met de veganistische zalmsnippers.

Courgette mosterdsoep

Voor het maken van courgette mosterdsoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen. 

Benodigdheden en ingrediënten 

  • Soeppan
  • Blender of staafmixer
  • Scheutje olijfolie
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels plantaardige room 
  • 4 eetlepels mosterd naar keuze
  • Peper en zout

Stappenplan

  • Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan. Versnipper de ui en pers de knoflook en fruit deze aan in de soeppan totdat de ui glazig is. 
  • Snijd de courgette in blokjes en voeg deze toe aan de soeppan. Bak deze eventjes mee. 
  • Voeg de groentebouillon toe aan de soeppan en laat het geheel zachtjes koken op 10 minuten. 
  • Haal de soeppan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer of blender tot een glad geheel. 
  • Voeg vervolgens de mosterd en plantaardige room toe en roer dit tot een gladde mosterdsoep. 
  • Breng de soep op smaak met wat peper en zout. 
  • Garneer de mosterdsoep eventueel met wat croutons, vegetarische spekjes of veganistische zalmsnippers. 

Tip: ben je een liefhebber van courgette? Lees dan ook ons artikel over courgettesoep.

Nog meer mosterdsoep recepten

Naast de bovenstaande recepten voor mosterdsoep zijn er nog vele andere manieren om deze soep te maken. Hieronder vind je links naar enkele van onze favoriete soorten mosterdsoep. 

Hoe gezond is mosterdsoep?

Een kom mosterdsoep is niet alleen heel lekker, het kan ook nog eens heel gezond zijn. Met de nadruk op kan, want het ligt er natuurlijk wel aan wat je allemaal in je soep toevoegt. Is je mosterdsoep gemaakt met vette spekjes, room en andere ongezonde producten, dan is de soep natuurlijk niet heel gezond. Maar, maak je een mosterdsoep klaar met plantaardige, vetarme en koolhydraatarme ingrediënten, dan is het een stuk gezonder. 

Gemiddelde voedingswaarde van een kop mosterdsoep 

Gemiddeld bevat een soepkom met mosterdsoep (250 gram) over de onderstaande voedingswaarden: 

Energie: 78 kcal

Vet: 0,8 gram

  • Waarvan verzadigd: 0 gram

Koolhydraten: 11,5 gram

  • Waarvan suikers: 6,8 gram

Vezels: 7 gram

Eiwit: 2,8 gram

Zout 0,13 gram

Hoe lang kun je mosterdsoep bewaren?

Het kan zo zijn dat je teveel mosterdsoep hebt gemaakt. Je wilt dit natuurlijk niet weggooien, want dat is zonde. Je kunt je soep invriezen of in de koelkast bewaren, zodat je het op een later moment nog een keer kunt eten. Voordat je de mosterdsoep gaat invriezen of in de koelkast plaatst is het van belang dat je het eerst laat afkoelen, dit voorkomt bacterievorming. Vervolgens giet je de mosterdsoep in een afgesloten bakje. Laat wel een laagje lucht over in het bakje, zodat het bakje niet knapt. Indien je de mosterdsoep in de vriezer plaatst kun je het tot wel 3 maanden bewaren. In de koelkast blijft de soep tot wel 2 dagen goed.

Hoeveel calorieën zitten er in mosterdsoep?

Het aantal calorieën per kopje mosterdsoep is geheel afhankelijk van de inhoud van de soep. Zit de soep vol met vette ingrediënten, zoals spekjes of room, dan ligt het aantal calorieën hoger dan wanneer je de soep maakt met vetarme producten. Gemiddeld ligt het aantal kcal per kopje mosterdsoep op 78 kcal.

Welke kruiden in mosterdsoep?

Om een mosterdsoep lekker op smaak te brengen hoef je niet persé vette ingrediënten toe te voegen, zoals spekjes of room. Ook met de mosterd zelf, andere groenten of kruiden kun je de soep overheerlijk op smaak brengen. Hieronder vind je een overzicht van kruiden die je uitstekend kunt toevoegen aan een mosterdsoep. 

  • Peper.
  • Zout. 
  • Mierikswortel. 
  • Rozemarijn.
  • Lavendel. 
  • Marjolijn.
  • Tijm. 
  • Peterselie. 

Tip: is je mosterdsoep te pittig of te scherp? Voeg wat extra bouillon, suiker of citroensap toe om de pittigheid wat te verminderen.

Wat is lekker om te eten bij mosterdsoep?

Hoewel mosterdsoep erg vullend is, is het niet voor iedereen voldoende als compleet avondmaal. Daarom hebben we ook een overzicht gemaakt van gerechten of producten die je goed kunt combineren met deze soep om voor een complete avondmaal te zorgen. 

  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Hazelnoten
  • Aardappelen
  • Roggebrood
  • Appel
  • Knolselderij 
  • Zoete aardappel
  • Asperges
  • Champignons
  • Feta
  • Mais
  • Paprika

Tip: ben je een liefhebber van soep? Bekijk ook eens ons artikel over groentesoep!