Ga naar de inhoud

Sperziebonen koken

  • door
Sperziebonen

Gezond eten is belangrijk en het eten van sperziebonen past perfect binnen een gezond dieet. Wil jij weten hoe lang je sperziebonen moet koken en op welke manieren je snijboontjes kunt bereiden? Dan ben je bij Sustainable World aan het juiste adres. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je groene boontjes kunt bereiden. Daarnaast behandelen we ook de kooktijd en de hoeveelheid water die je nodig hebt voor het koken van sperziebonen. Wist jij overigens dat sperziebonen die geteeld worden in september en augustus een lage klimaatbelasting hebben? Het eten van snijboontjes is dus niet alleen goed voor een gezond dieet, maar ook nog eens voor het milieu. Win-win! 

Hoeveel water heb je nodig om sperziebonen te koken? 

Als je boontjes wilt klaarmaken door ze te koken heb je water nodig, maar hoeveel water is voldoende? Het volume aan water dat je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid sperziebonen die je wilt koken. Je zult denken dat je ruim water in de pan moet doen, maar dit is een misverstand. De vitamines van de sperziebonen gaan namelijk in het water zitten. Hoe minder water je in de pan doet, des te minder vitaminen verloren gaan in het water. Door een laagje water in de pan te doen zullen de bovenste sperziebonen gaar gestoomd worden. Hierdoor blijven de vitaminen beter bewaard dan wanneer je de sperziebonen helemaal onder water gaat koken. 

Hoeveel sperziebonen koken voor 4 personen? 

Volwassen krijgen het advies om gemiddeld 250 gram groente per dag te eten. Dus als je sperziebonen wilt koken voor een gezin van 4 personen, dan moet je 250 gram snijboontjes per persoon rekenen. Dit komt neer op een kilo sperziebonen voor één maaltijd. Wil je écht gezond bezig zijn, dan reken je wat meer sperziebonen per persoon. Want, 250 gram is het minimale. Hoe meer groenten zoals groene boontjes je eet, des te gezonder je dieet is. 

Hoe lang moeten sperziebonen koken? 

Nu je hebt uitgevogeld hoeveel sperziebonen je nodig hebt en hoeveel water je nodig hebt om ze te koken is het nog zaak om uit te vogelen hoe lang ze moeten koken. Hoe lang groene boontjes gekookt moeten worden voordat ze gaar zijn is afhankelijk van de dikte van de bonen. Maar, doorgaans dienen ze tussen de 6 tot 8 minuten gekookt te moeten worden voordat ze gaar zijn. Tijdens het kookproces kun je met een vork in de boontjes prikken. Prik je er gemakkelijk doorheen? Dan zijn de sperziebonen gaar. Gaat het nogal stroef? Laat ze dan nog een paar minuten in de pan zitten. Pas op dat je de sperziebonen niet te lang kookt. Hierdoor verliezen ze hun smaak en belangrijke vitaminen. Boontjes moeten nog frisgroen zijn en niet donkergroen, dan zijn ze te lang gekookt. 

Sperziebonen koken of wokken? 

Sperziebonen zijn erg veelzijdig. Je kunt de snijboontjes koken, maar je kunt ze ook wokken. Dit doe je door de onderstaande stappen te volgen. 

  • Maak als eerste de boontjes goed schoon en verwijder eventuele puntjes of draden. 
  • Voorzie de wokpan van een scheutje olijfolie en laat dit goed heet worden. 
  • Gooi de sperziebonen in de wokpan en wok deze ongeveer 3 tot 5 minuten. Tijdens het proces blijf je ze aldoor omscheppen. 
  • Voeg eventueel een eigen gemaakt sausje toe.
  • Laat het geheel doorkoken totdat de saus lekker in de sperziebonen is ingekookt. 

Sperziebonen koken of stomen

De meeste mensen bereiden sperziebonen door ze te koken. Maar, door sperziebonen in ruim water te koken gaan er veel vitaminen verloren. Dit komt omdat de vitaminen in het water trekken en het water wordt vervolgens afgegoten. Om een optimale smaak en vitaminebehoud te garanderen kun je het beste de sperziebonen stomen in plaats van koken. Dit is niet alleen een gezonde optie, maar ook nog eens een snelle. Voor het stomen kun je een speciale stoomoven, stoompan, stoommand of een pan met een goed afsluitbare deksel gebruiken.

Sperziebonen koken met zout, kruiden of bouillon 

Wanneer je sperziebonen kookt in normaal water zal er niks met de smaak gebeuren. Maar, indien je wat zout, bouillon of kruiden toevoegt aan het water zul je de smaak van de groene boontjes versterken. Sperziebonen kunnen uitstekend gecombineerd worden met kruiden als: knoflook, peper en zout, kurkuma, sesamzaad, rode peper, kokos of mosterd. Let op dat je niet teveel kruiden toevoegt tijdens het koken, want anders wordt het misschien te overheersend. 

Waarom zijn sperziebonen gezond? 

Waarom zijn de sperziebonen eigenlijk nou zo gezond? De groene boontjes worden gerekend tot een gezond voedingspatroon omdat ze veel vezels en voedingsstoffen bevatten en tegelijkertijd weinig calorieën. Ook zijn sperziebonen rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine draagt bij aan het op peil houden van je weerstand. Overigens is het zo dat niet één groente je kan voorzien in alle voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om naast sperziebonen ook andere groenten te eten. Lees hier hoe je bloemkool moet koken.

Recepten voor het koken van sperziebonen

Weet jij genoeg en wil jij graag sperziebonen gaan koken, maar heb je geen inspiratie voor een lekker recept. Geen zorgen. Om je op weg te helpen naar een overheerlijke en gezonde maaltijd hebben wij enkele recepten voor het koken van groen bonen voor je op een rij gezet. 

Kun je sperziebonen invriezen na het koken?

Iedereen kent het wel: je hebt te veel gekookt en je houdt eten over. Het is natuurlijk zonde om sperziebonen of ander voedsel weg te gooien. Maar, kun je sperziebonen invriezen nadat ze gekookt zijn? Sperziebonen kunnen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer bewaard worden. Indien je ze goed luchtdicht verpakt kunnen ze tot 6 maanden houdbaar blijven. Wil je ze een paar dagen later opeten? Dan kun je de sperziebonen na het koken bewaren in de koelkast, wederom goed luchtdicht verpakt. In de koelkast zijn de boontjes 1 tot 2 dagen houdbaar. Overigens kun je ze ook buiten de koelkast bewaren, dan zijn ze wel 3 tot 5 dagen houdbaar.