Hachee is een populair gerecht binnen de Nederlandse keuken. Het is een traditioneel stoofgerecht dat gemaakt wordt op basis van blokjes vlees, vis of gevogelte, en groenten. Het gerecht wordt voornamelijk tijdens koude periodes gegeten, zoals in de winter of de herfst. Je kunt hachee op vele manieren maken. Zo kun je vlees gebruiken, maar je kunt het uiteraard ook op een vegetarische wijze maken. In dit artikel gaan we dieper in op het maken van hachee. Welke recepten zijn er allemaal. Daarnaast gaan we in op enkele veelgestelde vragen rondom hachee.
Vegetarische hachee maken
Wil je graag een vegetarische hachee? Gebruik de onderstaande ingrediënten om dit overheerlijke recept te maken.
Ingrediënten
- Eén eetlepel olijfolie.
- 2 grote witte uiten.
- 2 laurierblaadjes.
- 2 kruidnagels.
- 1 eetlepel keukenstroop.
- 1 eetlepel ketjap manis.
- Halve eetlepel rode wijnazijn.
- 1 eetlepel bloem.
- 200 milliliter water.
- 2 pakjes plantaardige stooflapjes (Jumbo of Albert Heijn).
- Zeezout en zwarte peper.
- 800 gram aardappelpuree.
- 500 gram hutspotgroenten.
Wanneer je alle ingrediënten bij elkaar hebt gekocht kun je de onderstaande stappen volgen om vegetarische hachee te maken.
Stap 1:
Zet een braadpan op het vuur en verhit hier de olijfolie in.
Stap 2:
Versnipper de ui en fruit deze aan in de pan. Voeg vervolgens de laurierblaajes en kruidnagels toe.
Stap 3:
Voeg vervolgens de keukenstroop, ketjap, rode wijnazijn, bloem, hutspotgroenten en water toe.
Stap 4:
Roer de hachee door totdat de bloem is opgelost. Zet daarna het vuur wat lager en doe de deksel op de braadpan. Laat de hachee 30 minuutjes stoven op zacht vuur.
Stap 5:
Snijd de plantaardige stooflapjes in kleinere stukken (3 centimeter bij 3 centimeter) en voeg deze toe aan de hachee. Roer het geheel goed door en doe de deksel weer op de pan. Laat het vervolgens nog 20 minuutjes stoven en breng het op smaak met peper en zout.
Stap 6:
Maak de aardappelpuree klaar.
Stap 7:
Serveer de aardappelpuree op een bord met de hachee, breng het eventueel op smaak met wat peper en zout.
Hollandse hachee met rodekool maken
Wil je graag Hollandse hachee met rodekool maken? Gebruik de onderstaande ingrediënten om dit overheerlijke gerecht te maken.
Ingrediënten
- Eén ui.
- Eén teen knoflook.
- Eén laurierblaadje.
- Drie kruidnagels.
- 400 gram kippendijen.
- 2 eetlepels bloem
- Olijfolie.
- Eén biertje (bruin).
- Eén bouillonblokje (runder).
- 2 eetlepels rode wijnazijn.
- Eén plakje ontbijtkoek.
- 800 gram kruimige aardappels.
- Eén rode kool.
- Eén kaneelstokje.
- 2 eetlepels aarbeien jam.
- Zout.
- Versgemalen zwarte peper.
- Eén appel (Elstar).
Wanneer je alle ingrediënten bij elkaar hebt gekocht kun je de onderstaande stappen volgen om Hollandse hachee met rodekool te maken.
Stap 1:
Halveer de ui, pel het velletje eraf en snipper 1 helft ervan fijn. Snijd de kantjes van de knoflook en pel vervolgens het velletje eraf. Hak ook de knoflook fijn.
Stap 2:
Prik het laurierblaadje vast op de halve ui.
Stap 3:
Snijd de kippendijen in stukjes.
Stap 4:
Breng het geheel op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.
Stap 5:
Gooi de kippendijen in de bloem.
Stap 6:
Zet een braadpan op het vuur en verhit deze met een beetje olijfolie. Voeg de kippendijen toe en bak het vlees rondom bruin.
Stap 7:
Voeg de knoflook en uien toe. Voeg ook het bier toe aan de hachee, samen met een halve liter water. Wil je geen bier toevoegen? Dan kun je ook 0,8 liter water toevoegen.
Stap 8:
Voeg nu de halve uit met laurierblaadje toe. Plaats vervolgens de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuurtje sudderen. Laat het 3 uur sudderen, maar roer de hachee af en toe wel goed door.
Stap 9:
Voeg na een half uurtje de azijn en het bouillonblokje toe.
Stap 10:
Haal daarna de deskel van de braadpan. Hierdoor kan de saus van de hachee indampen.
Stap 11:
Snijd de ontbijtkoek in blokjes en roer deze door de saus.
Stap 12:
Verwijder tot slot de halve ui met laurierblaadje.
Stap 13:
Serveer de hachee op borden en breng het eventueel nog op smaak met peper en zout.
Welk vlees voor hachee
Het liefst zien we dat je een hachee zonder vlees maakt. Hoe minder vlees we gezamenlijk eten, des te minder CO2-uitstoot we met elkaar veroorzaken. Mocht je toch een hachee met vlees willen maken, kies dan voor biologisch vlees. Daarnaast is het zo dat rund- en lamsvlees de hoogste milieu-impact hebben. Kippen- of varkensvlees is daarom een meer duurzame optie voor het maken van hachee. Als je een lekkere mals gerecht wil maken, dan kun je kiezen voor kippendijen. Hiermee geniet je van een optimale malsheid. Ook varkenslappen zijn een goed alternatief voor runderlappen.
Welke groente bij hachee
Hachee is niet alleen een lekker gerecht, het kan ook nog eens heel gezond zijn. Je maakt het gezond door niet teveel koolhydraten toe te voegen en juist lekker veel groenten. Maar, welke groenten kun je nu goed combineren met dit gerecht? In het onderstaande overzicht zie je een lijstje met groenten die goed kunt combineren met hachee.
- Rode kool
- Wortelen
- Uien
- Bloemkool
- Boerenkool
- Brocooli
- Chinese kool
- Koolrabi
- Savooiekool
- Spitskool
- Witte kool
- Spruitjes
- Paksoi
- Knoflook
- Bosui
- Prei
- Bleekselderij
- Asperges
- Artisjok
- Rabarber
- Taugé
Naast de bovengenoemde soorten zijn er nog vele andere groenten die je samen met hachee kunt maken. Gebruik je inspiratie en probeer eens dingen uit, zo kom je er vanzelf achter wat wel en niet lekker is.
Waarom ontbijtkoek in hachee
Bij het maken van hachee wordt vaak ontbijtkoek gebruikt. Maar, waarom is dat eigenlijk zo? Het toevoegen van ontbijtkoek aan het gerecht zorgt ervoor dat het gerecht extra smaakvol wordt. In ontbijtkoek zitten namelijk bepaalde kruiden die perfect passen bij het gerecht. Daarnaast zorgt het ervoor dat de saus van de hachee extra goed bindt. Hierdoor heb je geen waterig gerecht, maar geniet je van een stevig gerecht.
Waar kun je hachee goed mee combineren?
Traditioneel wordt een hachee geserveerd met rode kool of gekookte aardappelen. Maar, er zijn nog vele andere manieren waarop je hachee kunt serveren. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere aardappelpuree. Hachee in combinatie met aardappelpuree is een heerlijk smeuïg gerecht. Naast aardappelen kun je ook kiezen voor rijst, hiermee geef je de hachee een Aziatisch tintje. Wist jij overigens dat je een Mediterrane hachee met pennepasta kunt maken? Je hebt vele opties en dat maakt het maken van hachee zo aantrekkelijk.
Wat voor pan voor hachee?
Hachee kun je op verschillende manieren bereiden. Ten eerste is het belangrijk dat je een grote pan hebt. In de hachee moet je veel ingrediënten verwerken, dus daarom is een grote pan van belang. Daarnaast is het natuurlijk lekker om wat extra te maken, zodat je er meerdere dagen van kunt eten. De braadpan is bij uitstek een goede pan om hachee mee te maken. Dit is namelijk een ideale pan om gerechten in te maken die moeten sudderen. En laat hachee nou een gerecht zijn die je moet laten sudderen. Ook kun je kiezen voor een slowcooker. In dit handige apparaat hoef je alleen de ingrediënten toe te voegen en op een knop te drukken, de slowcooker bereid vervolgens de hachee.
Waarom azijn in de hachee?
In vele hachee recepten zul je azijn zien staan. Dit kan misschien gek ogen, maar toch valt een scheutje azijn in je hachee je zeker aan te raden. Azijn of andere zure ingrediënten, zoals citroensap, zorgen ervoor dat het bindweefsel van het stoofvlees malser en zachter wordt. Dus, eet jij graag hachee met mals vlees, dan moet je zeker wat azijn toevoegen aan je gerecht.
Welke vleesvervangers combineren met hachee?
Traditioneel maken mensen hachee met draadjesvlees, ook wel stoofvlees genoemd. Dit voegt een lekkere zachte bite toe aan het gerecht. Velen zullen het ondenkbaar vinden dat je hachee zonder vlees maakt, maar een vegetarische hachee is eigenlijk erg lekker! Er zijn genoeg alternatieven voor draadjesvlees waarmee je ook een overheerlijke zachte bite kunt creëeren. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige stooflapjes, jackfruit, oesterzwammen, kastanje champignons of vegetarische gegrilde stukjes. Dit zijn slechts voorbeelden van vegetarische opties die je hebt om een bite te creëren. Ook kun je bekende vleesvervangers als tofu of tempeh gebruiken. Voeg nog enkele groenten toe als rode kool, wortelen, uien of bloemkool en je hebt niet alleen een lekker gerecht, maar ook een gezonde!