Ga naar de inhoud

Bamboe: hoofdrolspeler in een duurzame wereld

  • door
Bamboe

Steeds meer worden mensen bewust van de schadelijkheid van chemische materialen voor het milieu. Daarom zijn ook steeds meer mensen op zoek naar alternatieven voor bijvoorbeeld plastic. Bamboe is een materiaal dat steeds meer wordt toegepast bij de productie van allerlei producten, van ondergoed tot een schutting. Het is een super alternatief, want bamboe heeft geen mest, pesticide, of andere chemische middelen nodig om te groeien. Daarnaast is het geheel afbreekbaar, absorbeert het veel broeikasgassen en produceert meer zuurstof dan bomen. Oftewel, bamboe is ongetwijfeld een hoofdrolspeler in een duurzame wereld! In dit artikel gaan wij in op vele producten die je thuis kunt aanschaffen van bamboe. Zo kun jij je steentje bijdragen aan een betere wereld. Wil je zelf bamboe gaan groeien en gebruiken voor producten? Ook hier gaan we op in.

Bamboe schutting

Wil jij graag een natuurlijke afscheiding in jouw tuin die ook nog eens duurzaam is? Kies dan voor een bamboe schutting. Het materiaal is zeer sterk en verteert niet, daardoor heeft het ook een lange levensduur. Wel moet je eens in de zoveel tijd het materiaal behandelen met blanke lak, om ervoor te zorgen dat de bamboestokken niet doffer worden of zullen splijten. Door de bamboe schutting te voorzien van een stalen frame is het een zeer sterk geheel. Overigens zijn de stokken in de bamboe schutting zeer dicht op elkaar geplaatst, waardoor maximale privacy wordt gewaarborgd.

Bamboe rolgordijn

Wil jij in de warmere zomermaanden de zon buiten houden op een duurzame wijze? Kies dan voor een bamboe rolgordijn. Deze producten heb je in allerlei kleurtinten, waardoor de kans groot is dat je een variant vindt die bij je inrichting past. Wist je overigens al dat bamboe flink veel minder water nodig heeft dan andere bomen om te kunnen groeien? Nog een reden om voor een bamboe rolgordijn te kiezen! Als kers op de taart zorgt het bamboe ook voor een lekkere tropische sfeer in huis.

Bamboe sokken

Bamboe sokken, hoor je dat nou goed? Ja, ook sokken kunnen gemaakt worden van bamboe. Je zult denken dat deze sokken niet comfortabel zijn, maar niets is minder waar! Heerlijk zacht en warmhoudend, maar dat zijn niet de enige voordelen. Zo geniet je ook van:

  • Bamboe sokken zijn koel in de zomer en warm in de winter, altijd goed dus!
  • Fijn voor een gevoelige of allergische huid. 
  • Ze hebben een fantastische pasvorm en hebben geen voelbare teennaad. 
  • En uiteraard is het milieuvriendelijk.

Bamboe kussen

Wil jij lekker én milieuvriendelijk kunnen slapen? Twee vliegen in één klap met een bamboe kussen. Bamboe heeft ventilerende vezels waardoor het erg zacht en fijn aanvoelt. Naast een fijn gevoel kan het ook klachten verhelpen, zoals nek-, rug- en schouderklachten. Dus, mocht je weleens last hebben van deze plekken, dan kan het goed zijn om eens een bamboe kussen te proberen. Je vindt de kussens in allerlei vormen en formaten, dus voor iedere type slaper, of je nou een rug-, buik- of zijslaper bent, is er wel een passende bamboe kussen te vinden.

Bamboe ondergoed

Ja, naast sokken kun je ook kiezen voor bamboe ondergoed. Zoals je weet is het lekker zacht en ventileert het goed, uitermate geschikt materiaal voor ondergoed. Ook hier geniet je weer van een perfecte pasvorm. Heb je een allergische huid? Dan is bamboe ondergoed de meest ideale keuze voor jou! Je vindt het in allerlei formaten en kleuren, dus ook hier heb je genoeg keuze. 

Bamboe dekbed

Als je een kussen van bamboe hebt, dan kan een bamboe dekbed natuurlijk ook niet ontbreken. Ook hier gelden de voordelen die we eerder hebben besproken: ventilatie, fijne stof voor een allergische huid, milieuvriendelijk en ga zo maar door! Wat hier ook erg van belang is is het volgende: in de zomer is het bamboe dekbed lekker koel en in de winter is het lekker warm. Dus het is een type dekbed dat geschikt is voor alle seizoenen! Tot slot is het bacterie- en schimmelwerend. Je geniet dus van vele voordelen!

Bamboe servies

Lekker veganistisch eten van bamboe servies, hoe duurzaam wil je het hebben! Je vindt serviezen in vele kleuren en met vele printen, dus je kunt leuk mixen met vele verschillende stijlen. Bamboe is in tegenstelling tot glas nauwelijks breekbaar, dus je kunt de serviezen ook prima een keer laten vallen zonder dat het kapot gaat. Erg duurzaam dus! Heb je een vaatwasser? Geen zorgen, er is ook bamboe servies op de markt die bestendig is tegen de vaatwasser.

Waarom is bamboe populair? 

Je hebt al gelezen dat bamboe vele voordelen biedt. Maar wij hebben de belangrijkste voordelen nog een keer voor je op een rij gezet, waarvan wij denken dat het de oorzaak is van de populariteit van dit materiaal. 

  1. Het is een plant die snel groeit. En het mooiste, na het kappen groeit de plant vanzelf weer aan.
  2. Om de plant te laten groeien zijn er geen pesticiden of kunstmest nodig. 
  3. Het is een plant die de lucht zuivert. Daarnaast produceer het tot 35% meer zuurstof dan de gemiddelde boom.
  4. Er is minder land nodig om de plant te laten groeien dan bij de gemiddelde boom. 
  5. Het materiaal is zeer sterk, maar in kleine snippers kan het ook zeer zacht en comfortabel zijn. 

Waar groeit bamboe

Bamboe komt voor op 5 continenten, namelijk: Afrika, Azië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië. Oftewel alleen op Europa en Antarctica groeit er geen bamboe. Maar, dit houdt niet in dat je geen bamboe kunt laten groeien in Nederland. Dat is namelijk zeker wel mogelijk. Bekijk bijvoorbeeld eens deze pagina voor het laten groeien en verzorgen van bamboeplanten.

Wil je meer lezen over duurzame producten? Lees dan ook eens over:

Bekijk ook eens: