Ga naar de inhoud

Windmolen

  • door
Windmolen

Steeds meer vertrouwen we als mensen op duurzame energiebronnen, zoals energie die geproduceerd wordt door een windmolen. Duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en aardwarmte brengen zeer belangrijke voordelen met zich mee. Ze stoten geen CO2 uit, vervuilen de lucht niet en raken nooit op. Als we naar een duurzame wereld willen zijn deze energiebronnen van groot belang. In dit artikel bespreken we de windmolen, één van de uithangborden van Nederland. Wat kost een windmolen? Wat lever het mij op? Kan ik er ook eentje thuis krijgen als particulier? Allemaal vragen die we beantwoorden.

Windmolen thuis

Een windmolen voor thuis, is dit een realistisch beeld? Jazeker! Er bestaan namelijk windmolens voor particulier gebruik. Deze kleine windmolens zijn doorgaans 2 tot 15 meter hoog en kun je op het dak monteren of in de tuin zetten. Op deze manier kun je zelf ook bijdragen aan een fossielvrij leven en de overgang naar groene duurzame energie. Let op: voor het plaatsen van een windmolen voor thuis heb je wel een vergunning nodig. De gemeente zal controleren of de windmolen wel past in de omgeving en of de turbine geen overlast veroorzaakt. Woon je op het platteland? Dan is de kans groter dat je eenvoudig een vergunning krijgt voor een windmolen voor thuis.

Windmolen thuis zelfbouw

Wil jij een windmolen voor thuis die je zelf bouwt? Ook dat behoort tot de mogelijkheden! Het bouwen van een windmolen is een erg leuk project, maar je moet wel van klussen houden en het een en ander van klussen weten. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het geen kleine klus is. Echter, door de materialen allemaal los aan te schaffen en de windmolen voor thuis zelf te bouwen, bespaar je wel een hoop geld. De terugverdientijd wordt zodoende een stuk korter. Gooi dit bovenop het feit dat je bespaart op energierekening en je hebt een win-win situatie!

Wat kost een windmolen

Maar, wat kost een windmolen nou eigenlijk? Een kleine windmolen voor particulieren heb je al vanaf €1000. Dat is lang niet gek toch? Dit is een model met een vermogen van rond de 0,5 kW. Voor grotere modellen met een hoger vermogen (rond de 6 kW), kun je wel tienduizenden euro’s kwijt zijn. Overigens heb je voor onder de €1000 ook kleine modellen, maar deze produceren bij lange na niet genoeg energie om een huishouden te voorzien in hun energiebehoefte.

Opbrengst windmolen

Wat is nou de opbrengst van een windmolen voor thuis? Kleine winmolens hebben een levensduur van rond de 20 jaar. Echter, in de praktijk blijkt het langer te duren om de investering terug te winnen. Ook wanneer de windmolen op maximale productie draait. Daarbij komen kosten voor de vergunning, installatie en aansluiting op het net. Voor vele huishoudens is de aanschaf van een windmolen dus niet winstgevend. Winstgevend is het dus niet altijd, maar je boekt wel een winst voor het milieu! Wil je alternatieven die wel winstgevend zijn, kijk dan eens naar zonnepanelen.

Windmolen kopen

Wil jij een steentje bijdragen aan een sustainable world door een windmolen te kopen? Neem dan eens een kijkje bij experts en laat je goed informeren. Zoals we al zeiden komt er veel bij kijken, zoals het aanvragen van een vergunning, dus zorg dat je alles goed op een rijtje hebt voordat je een windmolen gaat kopen.

Wil je meer lezen over onderwerpen rondom energie? Lees dan deze artikelen eens:

Bekijk ook eens: