Ga naar de inhoud

Duurzaam leven, hoe doe ik dat?

  • door
Duurzaam leven

Duurzaam leven is belangrijk, dat weten we allemaal. Belangrijk voor onszelf en voor onze aarde. Tegenwoordig gaat het steeds slechter met het milieu en daarom is het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te leven. Dit hoeft niet heel moeilijk te zijn, je kunt een duurzaam leven al beginnen met kleine stapjes. Lees snel verder.

Duurzaam leven door middel van spullen hergebruiken

Je kunt al beginnen met duurzaam leven door niet gelijk alles weg te gooien, maar bedenk of je de verpakking nogmaals kunt gebruiken. Zo kun je broodzakken bewaren en hergebruiken als plastic zakje. Deze kun je bijvoorbeeld als vuilniszak gebruiken in kleine pedaalemmertjes, zoals in de wc. Of je gebruikt de broodzak om er vervolgens weer brood in te doen. Daarnaast kun je glazen potten waar groenten of bijvoorbeeld pindakaas in heeft gezeten, afwassen en hergebruiken. Hier kun je noten, zaden of iets anders in bewaren. Of gebruik het als bloempotje. Ook blik kun je bewaren en hergebruiken, het etiket kun je er namelijk gemakkelijk afhalen. Was het blikje vervolgens af en zet er een leuk stekje in, een leuke kaars of versier het blikje zodat het als decoratie gebruikt kan worden. Wees creatief, zo krijg je ook nog eens plezier in een duurzaam leven!

Schoonmaakmiddelen gebruiken zonder chemicaliën

Schoonmaakmiddelen vallen altijd lekker op door de felle kleuren. Ze beloven altijd van alles en elke fles is weer ergens anders goed voor. Vaak werkt dit ook wel, maar hierdoor staat je schoonmaakkastje wel helemaal vol. Daarnaast bevatten ze ook nog eens chemicaliën die zowel voor jou als voor het milieu niet gezond is. Er zijn genoeg eco vriendelijke schoonmaakmiddelen op de markt die kunnen bijdragen aan een duurzaam leven, maar je kunt ze ook zelf maken. Dit kun je doen door middel van 5 ingrediënten. 

  • Soda
  • Zuiveringszout
  • Schoonmaakazijn
  • Marseillezeep
  • Etherische olie

Daarnaast heb je een fles of een spray nodig om de ingrediënten in te mengen. Klik hier voor een uitgebreide uitleg over hoe je deze schoonmaakmiddelen zelf maakt. 

Gebruik minder plastic voor een duurzaam leven 

Plastic is niet goed voor het milieu, plastic afval is een groot probleem. Maak hier dan ook zo min mogelijk gebruik van. Een duurzaam leven en plastic gaat niet samen. Het duurt namelijk honderden jaren voordat plastic wordt afgebroken in de natuur. Plastic recyclen wordt veel gedaan, maar niet alle soorten plastic kunnen gerecycled worden. Daarnaast zijn er uitstekende alternatieven voor plastic, wat wel afbreekbaar is, dus waarom niet gaan voor de alternatieven? Staat jouw douchecabine ook helemaal vol met verschillende shampooflessen? Gebruik zero waste producten, zoals een shampoobar in plaats van een shampoofles. Deze bevat geen plastic en gaat ook nog eens langer mee. Een shampoobar staat gelijk aan 4 shampooflessen. Dit geldt ook voor conditioner en zeep voor je lichaam.

Ga voor duurzame alternatieven

Bamboe is een geschikt alternatief voor plastic, maar ook voor papier. Zo heb je bamboe wattenstaafjes en handtandenborstels gemaakt van bamboe. Wil jij duurzaam leven? Ga dan voor bamboe Bamboe is heel sterk en groeit ook nog eens heel snel, het is namelijk de snelst groeiende plant van de wereld. Dit maakt de productie van bamboe erg interessant, er zal niet snel een tekort aan zijn. Bamboe is in tegenstelling tot plastic 100% afbreekbaar. Dus waarom geen wattenstaafjes van bamboe kopen in plaats van plastic? Ga voor een duurzaam leven met bamboe!

Bekijk ook eens: