Ga naar de inhoud

Energie besparen

  • door

Iedereen zou wel wat geld willen besparen, maar hoe doe je dat? Nou, door energie te besparen ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig, maar ben je ook nog eens vriendelijk tegen je portemonnee. Energie besparen is ook nog eens niet moeilijk. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Onbewust verspillen we met z’n allen behoorlijk wat energie en dat is natuurlijk jammer. Daarom hebben wij een aantal tips voor je opgesteld waarmee jij vandaag nog energie kunt besparen. Laat je informeren en draag ook bij aan een sustainable world!

Energie besparen tips

Bij deze onze tips voor het besparen van energie. Maak er gebruik van en profiteer van een win-win situatie. 

  1. Voorkom sluipgebruik.

Een apparaat gebruikt 75% van zijn energie wanneer het in stand-by modus staat. Oftewel, hier valt behoorlijk wat winst te halen. Kijk dus altijd of een apparaat uit staat en niet in stand-by modus staat. Maar, hoe zie je dit? Kijk altijd of er een lampje brand. Als dit het geval is, dan staat het apparaat op stand-by. Of trek de oplader van je telefoon uit het stopcontact. De gemakkelijkste weg is natuurlijk de stekkers uit het stopcontact trekken. 

  1. Gebruik energiezuinige apparaten

Heb jij apparaten die aan vervanging toe zijn? Probeer bij aanschaf van een nieuw apparaat te letten op de energiezuinigheid van het apparaat. Op elk apparaat zit tegenwoordig een verplicht energielabel. Hieraan kun je zien hoe zuinig een apparaat is. Wil je een apparaat die écht zuinig is? Kies dan voor A+++. De aanschaf zal wel iets duurder zijn, maar je verdient je geld weer terug door minder stroomverbruik.

  1. Doe aan zelfdiscipline

Verlaat je een kamer waar het licht aan staat? Doe het licht dan uit. Vaak laten we nog te vaak het licht aan staan in kamers waar we niet zijn. Dat is natuurlijk zonde. Doe hetzelfde met de TV. Kijk je niet naar de TV? Doe de TV dan uit. Is je telefoon volledig opgeladen? Haal je telefoon van het stroom en haal de lader uit het stopcontact. Probeer zoveel mogelijk apparaten direct uit te doen als je ze niet meer gebruikt. 

  1. Isoleer je woning en dicht spleten en kieren

Is je woning slecht geïsoleerd en heb je spleten en kieren? Dan moet je extra hard stoken om je woning warm te houden. Heel erg zonde! Stop de tocht door de spleten en kieren te dichten met tochtstrippen. Daarnaast kun je met vloer-, spouw, of dakisolatie ervoor zorgen dat de warmte goed in je woning blijft. Wil je isolerende ramen? Grote kans dat je ook wel wat aan de kozijnen kunt doen, hier kan namelijk veel warmte doorheen glippen. Lees hier meer over duurzame kozijnen.

  1. Gebruik een slimme thermostaat

Stook jij handmatig, met bijvoorbeeld een draaiknop op je verwarming? Dan is de kans groot dat je teveel stookt. Of je draait de knop te ver open of je laat de verwarming per ongeluk aan staan. Gebruik in plaats van je eigen handen een slimme thermostaat. Hierop kun je instellen tot hoeveel graden je wilt verwarmen en op wat voor een tijden je wilt verwarmen. Zo stook je nooit meer teveel!

Gas besparen

Verlaag je energierekening door gas te besparen! Ook hier bieden we je een aantal handige tips waarmee jij een beter milieu omarmt. 

  1. Kleed je wat warmer

Doe jij al snel de verwarming aan als je het koud hebt? Probeer je eens wat warmer te kleden of ga eens lekker onder een warme deken liggen. Lig je lekker met je partner op de bank? Kruip dan lekker tegen elkaar om elkaar op te warmen. 

  1. Bespaar een uur

Ga je weg en heb je de verwarming aan? Draai de verwarming dan een uur voordat je weggaat dicht. In dat ene uur zal het niet heel erg afkoelen en daarmee bespaar je weer een uur aan stookkosten. Of zet je verwarming een uur voordat je gaat slapen uit. 

  1. Breng radiatorfolie aan

Je radiator straalt aan alle kanten warmte uit, zo ook aan de achterkant. De warmte die aan de achterkant wordt uitgestraald wordt opgenomen in de muur. Dit is natuurlijk zonde. Je kunt dit eenvoudig oplossen door radiatorfolie toe te passen. Zodoende wordt alle warmte naar de woning uitgestraald en hoef je minder te stoken. 

  1. Waterbesparende douchekop

20% van al het gas dat je verbruikt gaat op aan warm water. Door een waterbesparende douchekop toe te passen zorg je ervoor dat je minder warm water gebruikt en daardoor dus ook minder stookt.

Water besparen

Door klimaatverandering is er vaak een gebrek aan drinkwater. Het is daarom erg belangrijk dat je er alles aan doet om water te besparen. Wij hebben een aantal tips waarmee jij aan de slag kunt.

  1. Gebruik waterbesparende apparaten

Oude apparaten gebruiken vaak niet alleen meer energie, maar ook meer water. Is jouw vaatwasser of wasmachine aan vernieuwing toe? Probeer dan een waterbesparend apparaat aan te schaffen. Dit zijn apparaten met een A-label. Die proberen zo zuinig mogelijk met energie en water om te gaan. 

  1. Gebruik de besparende toiletknop

Heb je een kleine boodschap gedaan? Gebruik dan de besparende toiletknop. Het is een kleine en een eenvoudige handeling waarmee jij veel water bespaart. Aangezien we dagelijks naar het toilet gaan, kun je hier veel water mee besparen. 

  1. Vervang een druppelende kraan

Heb jij een kraan die druppelt? Zorg dan dat je deze kraan vervangt. Je zult het misschien niet verwachten, maar een druppelende kraan kan tot wel duizenden liters water per jaar verbruiken. Dit is natuurlijk eeuwig zonde. En als je dan toch je kraan gaat vervangen, probeer dan voor een waterbesparende optie te gaan. 

  1. Gebruik regenwater

Op het dak van elk huis valt gemiddeld 80.000 liter regenwater per jaar. Probeer dit regenwater op te vangen, met bijvoorbeeld een regenton. Zodoende kun je dit water gebruiken voor diverse dingen, zoals het sproeien van je tuin of het wassen van je auto. Daarnaast ontlast je hiermee het riool en bespaar je kraanwater. 

Maak gebruik van deze handige tips om energie te besparen en creëer een wereld waar toekomstige generaties ook van kunnen genieten. 

Wil je meer lezen over onderwerpen rondom energie? Lees dan deze artikelen eens:

Groene energie

Windmolen

Zonnepanelen schoonmaken, hoe doe je dat?

Bekijk ook eens: