Ga naar de inhoud

Tofu

  • door

Tijden veranderen, dat merken we aan alles. Technologie, mode en… denkwijzen. Nou hoeft dat laatste niet specifiek de reden zijn dat je aan tofu begint. Maar voor velen juist wel.

Net zoals dat je op een feestje niet zomaar met iemand gaat praten zonder jezelf voor te stellen, zullen we tofu een kleine introductie geven. Ook al heeft het eigenlijk best al een flinke voet aan wal hier in Nederland. Tofu – ook wel tahoe genoemd – is een populaire vleesvervanger van Aziatische afkomst. De oorsprong ligt in China, hoewel het ook al heel vroeg in Japan werd gebruikt. De naam betekent letterlijk iets als ‘bonendeeg’. Tofu wordt gemaakt uit sojamelk en is ontzettend rijk aan eiwitten.

Ook mooi: tofu is op verschillende manieren klaar te maken en te garneren! Daar gaan we hieronder wat dieper op in.

Tofu marineren

Het is sterk aan te raden om tofu eerst te marineren. Zeker wanneer je bedenkt dat het goedje helemaal geen smaak van zichzelf heeft. Nauwelijks in ieder geval. Dus is marineren niet alleen heel erg aan te raden maar ook noodzakelijk.

Er gewoon maar een beetje kruiden bij gooien heeft geen zin, want dan worden ze niet goed in de tofu opgenomen. Je hebt dus een zekere geleider nodig. Denk hierbij aan azijn of wijn – beide mogen op basis van rijst zijn – of citroensap. Meng dit met de kruiden en specerijen, zodat het volledig in de tofu opgenomen kan worden. Pas daarna smeer je het in met olie en niet ervoor: dan worden de kruiden namelijk juist niet geabsorbeerd. Houd je dus aan de juiste volgorde om jouw tofu goed op smaak te krijgen.

Tofu bakken

Door tofu te bakken krijgt het een heerlijk krokant korstje maar blijft het lekker zacht van binnen. Deze manier van bereiding is dus zeker aan te bevelen! Maak wel eerst de tofu goed droog en giet flink wat olie in de pan. De gehele bodem moet bedekt zijn! Zodra de olie goed heet is, voeg je er de tofu blokjes aan toe. Schep ze regelmatig om en controleer of alle stukjes dezelfde bruine kleur hebben meegekregen.

Tofu recepten

Speciale tofu recepten? Jazeker bestaan die! Het zijn er te veel om op te noemen, maar we hebben hier wel enkele suggesties. Hoe je die bereidt is grotendeels aan jezelf: volg je de instructies nauwgezet of voeg je hier nog wat van je eigen fantasie aan toe?

  • Tofu steak in combinatie met gebakken aardappelen en bloemkool
  • Bami met tofu in pinda kokossaus
  • Witte chocolade en cranberry met tofu als dessert
  • Tofu in een marinade van kurkuma
  • Thaise garnalen met tofu

Tofu invriezen

We raden je aan je tofu eerst in blokjes te snijden, anders verandert de kleur en structuur te veel. Je zult merken dat de kleur en de structuur wat verandert, maar dat maakt het niet minder eetbaar of smakelijk.

Tofu kruiden

Er bestaan geen speciale tofu kruiden. Voeg dus gewoon toe wat je zelf lekker vindt. Dat kan kurkuma zijn of zou. En nee, suiker is niet per definitie een kruid, maar wel een welkome toevoeging. We zouden nog wel even door kunnen gaan, maar het is gewoon een kwestie van experimenteren en uitgaan van je eigen ervaringen en voorkeuren.

Hoe maak je tofu?

Om tofu te maken moet je gedroogde sojabonen wassen en weken, die je daarna tot een brij maalt. Voeg er een hoeveelheid water aan toe die het geheel net zo romig maakt als jij zelf wilt. Kook het goedje zo’n kwartier tot een halfuur en laat het uitlekken in een doek die weer in een zeef zit. Knijp die brij uiteindelijk uit: in de melk zitten de voedingsstoffen. Verwarm de ze op een laag vuur met behulp van een kleine hoeveelheid citroensap, azijn, ingekookt zeewater – de Japanse manier – of ander in water opgeloste coagulant. Zo wordt de sojamelk gestremd.

Hoe lang kun je tofu bewaren?

Het is mogelijk om tofu in de koelkast te bewaren. Wacht dan niet te lang met consumeren, want het is iets meer dan een halve week houdbaar. Ververs iedere dag het water om de smaak te behouden en zorg dat het goed afgesloten is. Bewaar je het open, dan neemt het andere smaken en geuren op. En je kunt het ook altijd nog invriezen: zie hierboven.

Meer lezen over duurzaam eten? Lees ook eens over:

Bekijk ook eens:

Tags: