Ga naar de inhoud

Veganistisch eten: waarom je daar nu mee moet beginnen

  • door
veganistisch eten

Veganistisch eten, vegetarisch eten, we hebben het allemaal wel voorbij zien komen. Maar wat is nou wat? Wanneer eet je geen vis en geen zuivelproducten? Het is in ieder geval duidelijk dat mensen dit om bepaalde redenen doen. Voor een beter leven voor de dieren, voor het milieu of allebei. Maar hoe zit het nou precies, wanneer ben je een veganist en wanneer niet?

Wat is veganistisch eten?

Veganistisch eten is eten zonder dierlijke producten. Dat betekent dat je geen vlees eet, maar ook geen zuivelproducten, zoals melk en kaas. Ook eieren en vis worden overgeslagen. Verder draagt een veganist ook geen leer, wat natuurlijk ook van dieren afkomstig is. Hetzelfde geldt voor bont. Daarnaast zijn er E-nummers die afkomstig zijn van dieren. Zo kunnen er in bepaalde snoepjes gelatine zitten. Gelatine komt voor uit dierlijk slachtafval. Bij veganistisch eten komt bijvoorbeeld veel meer kijken dan vegetarisch eten. De meeste vegetariërs eten namelijk geen vlees en vis, maar houden zich bijvoorbeeld niet bezig met zuivelproducten. Dan zijn er ook nog mensen die geen vlees eten, maar wel vis. Dit worden ook wel pescotariërs genoemd. 

Waarom veganistisch eten?

Je bent een veganist wanneer je alle producten wat ook maar een beetje te maken heeft met dieren overslaat. Bij veganistisch eten, eet je alleen nog plantaardig en je gebruikt ook geen producten die afkomstig zijn van dieren. De hoofdreden van een veganist is het welzijn van de dieren. Veganisten vinden het belangrijk dat dieren een goed leven hebben gehad en niet worden gedood voor ons plezier en genot. Als er steeds minder mensen dierlijke producten zullen gaan eten, zal de vraag naar dierlijke producten minder worden. Wordt de vraag minder? Dan zal het aanbod ook minder worden. Op die manier worden er ook in minder grote mate dieren gedood en zal er geen massaproductie plaatsvinden. Naast het welzijn van de dieren, is veganistisch eten beter voor het milieu.

Goed voor het milieu

De CO2-uitstoot is een groot probleem op aarde en een duurzaam leven, zoals veganistisch eten is hiervoor de oplossing. Door middel van deze CO2-uitstoot warmt onze aarde op, deze gassen zorgen ervoor dat de warmte rondom onze planeet niet weg kan. Om deze gassen op te nemen, hebben we veel bomen nodig. Bomen nemen namelijk CO2 op. De aarde kan niet te warm worden, want dat betekent dat ijskappen smelten en hierdoor de zeespiegel zal stijgen. Dat zorgt voor overstromingen en heftige weersomstandigheden. Veeteelt is de grootste vervuiler van onze aardbol. Voor het produceren van vlees is bijvoorbeeld veel water nodig en uit de uitwerpselen van het vee komt veel CO2. De uitstoot dat voortkomt uit de veestapel is de grootste uitstoot. 

Begin klein

Voor 1 hamburger van rundvlees heb je bijvoorbeeld heb je gemiddeld 2325 liter water nodig en voor 1 liter melk 1050 liter water. Vervang het dierlijke melk door een plantaardige versie, zoals havermelk of sojamelk. Met veganistisch eten bespaar je daarom een hoop water! De hamburger van rund kun je vervangen door een sojaburger. Je hoeft natuurlijk niet ineens je hele levensstijl om te gooien, klein beginnen is ook goed. Door al een paar dagen in de week je vlees te vervangen door plantaardig eten, bespaar je al heel veel! Probeer eens verschillende recepten met plantaardige producten uit en kom erachter wat een lekker veganistisch gerecht. Zet deze op je wekelijkse menu en je kunt heerlijk genieten van veganistisch eten. Naast veganistisch eten kun je natuurlijk op nog veel meer manieren duurzaam leven, zoals afval scheiden, recyclen, zero waste producten gebruiken ga zo maar door!

Meer lezen over duurzaam eten? Lees ook eens over:

Bekijk ook eens: