Ga naar de inhoud

Circulair bouwen

  • door

Met het Nederland Circulair in 2050 programma vanuit het Rijk wil Nederland in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Deze ambitie is door bedrijven, vakbonden, overheden, natuur- en milieuorganisaties, kennisinstituten, financiële instellingen en andere maatschappelijke organisaties onderschreven met het Grondstoffenakkoord. Circulair bouwen is één van de onderdelen naar een volledige circulaire economie. Maar, houdt het eigenlijk in? In dit artikel gaan wij dieper in op de betekenis van circulair bouwen aan de hand van verschillende voorbeelden. Daarnaast gaan we ook dieper in op de reden waarom het belangrijk is.

Wat is circulair bouwen

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen. De kringloopgedachte is de basis bij circulair bouwen. Een gebouw dat circulair is, is gebouwd in een proces zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Het doel van circulariteit is het tegengaan van de uitputting van grondstoffen en het beperken van de klimaatverandering.

In 2018 werden er bijna 66.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. In 2019 waren dit er 71.000. Oftewel, er wordt veel gebouwd in Nederland. Door in zo’n grote markt circulariteit toe te passen slaan we dus een goede slag in het behalen van de doelen.

Circulair bouwen voorbeelden

Nu je weet wat circulair bouwen is, is het ook belangrijk om te weten hoe je dit precies doet. Om je een beeld te geven hebben we een aantal voorbeelden voor je opgesteld.

Niet slopen maar oogsten

In elk pand zitten materialen die hergebruikt kunnen worden. Belangrijk is om geen panden te slopen, maar juist te oogsten uit panden. Strip een pand van alle herbruikbare materialen en zet deze in voor de bouw van nieuwe panden.

Demonteerbare lift

Er zijn bedrijven die demonteerbare liften aanbieden. Dit zijn liften die worden toegepast in een pand, waarvoor de eigenaar betaald. Is het pand aan het einde van de gebruikscyclus? Dan worden herbruikbare componenten van de lift gedemonteerd en elders hergebruikt.

Meubels van gevelbekleding

Zo zijn er ook bedrijven die van oude gevelplaten nieuwe meubels maakt. Het is een duurzame en eenvoudige optie. Het materiaal is namelijk al afgewerkt, dus verven of lakken is niet nodig. Dat scheelt weer verf en lak!

Demonteerbare woning

In Groningen is geëxperimenteerd met een circulaire wijk. Dit houdt in dat alle woningen in de wijk volledig demonteerbaar zijn. Alle woningen kunnen uit elkaar geschroefd worden en elders opgebouwd worden. Ook met andere zaken in de wijk proberen ze circulair te zijn. Bijvoorbeeld met leaseprogramma’s voor wasmachines en het doorspoelen van toiletten met regenwater.

Waarom circulair bouwen

We gaven het al aan, de bouwmarkt is enorm en er gaan enorm veel materialen en grondstoffen in om. Willen we een goede slag slaan in het tegendringen van milieuvervuiling, dan is het enorm belangrijk om circulair te bouwen. Gebouwen en de bouw ervan zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 36% van het totale energieverbruik en voor 39% van de Co2-uitstoot. Daarnaast gebruikt de bouw 1/3e van alle grondstoffen en zorgt het voor 1/3e van al het afval in ontwikkelde landen. Oftewel, genoeg redenen om dit terug te dringen en circulair te bouwen!

Bekijk ook eens: