Ga naar de inhoud

Wat is recyclen

In de wereld van massaproductie lopen we tegen het probleem aan dat we ook veel afval produceren. Veel van dit afval wordt weggegooid, verbrand of het wordt op een andere manier weggewerkt. Dat is natuurlijk zonde, want veel afval kan gebruikt worden om nieuwe producten te maken. Materialen uit afval hergebruiken om nieuwe producten te maken noemen we ook wel recyclen. Dit is overigens iets anders als hergebruik, want bij dit principe worden producten opnieuw gebruikt.

Materialen die vaak gebruikt worden bij het recyclen zijn:

 • Glas.
 • Plastic.
 • Papier.

Hoewel recyclen goed is voor het milieu, want materialen worden immers opnieuw gebruikt, gaat de kwaliteit van de grondstoffen wel achteruit. Dit wordt ook wel downcycling genoemd.

Waarom recyclen?

Nu je weet wat recyclen is, is het belangrijk om het belang van recyclen te snappen. Waarom is het zo belangrijk om te doen? Het antwoord is simpel. Het draagt een belangrijk steentje bij tegen milieuvervuiling. Door te recyclen hoeven we immers minder grondstoffen te gebruiken voor productieprocessen, omdat deze grondstoffen uit oude materialen worden gebruikt. Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor het maken van papier, omdat oud papier hergebruikt kan worden. Of wat te denken van aardolie. Hiervan is minder nodig om plastic te maken. Tot slot werken we het afval weg door te recyclen, minder afval is ook goed voor het milieu.

Wat levert recyclen op?

Wat zijn nog meer voordelen van recyclen? We hebben de vier belangrijkste voor je op een rij gezet.

 1. Zoals we al zeiden besparen we hiermee belangrijke grondstoffen, zoals: bomen voor papier, aardolie voor plastic en zeldzame metalen voor apparaten en blik.
 2. We kunnen landbouwgrond gebruiken voor het produceren van voedsel, in plaats van een opslag voor afval.
 3. Afval verbranden zorgt voor veel broeikasgassen. Het recyclen van afval verminderd het aantal broeikasgassen.
 4. Nieuwe grondstoffen winnen kost veel meer energie dan het recyclen van oude materialen. Als je kijkt naar aluminium, dan kost de productie van nieuw aluminium ongeveer 20 keer zoveel als het omsmelten van oud aluminium. Groot verschil dus.

Hoe kun je recyclen?

Je weet nu wat recyclen is en waarom het belangrijk is, maar hoe kun jij je steentje bijdragen aan een beter milieu? Allereerst is het zeer belangrijk om je afval te scheiden. Door het afval te scheiden kan het afval gemakkelijker gerecycled worden. Hierbij een aantal tips voor het scheiden van afval.

 1. Wees strikt in het scheiden van afval. Gooi geen papier bij plastic in en andersom ook niet. Op deze manier gaat het zijn doel voorbij en kan het afval niet goed verwerkt worden. Discipline is dus belangrijk.
 2. Gebruik transparante vuilniszakken om je afval te verzamelen. De verwerker kan op deze manier beter zien of er afval tussen zit wat er niet hoort.  
 3. Wees bewust over wat er in welke bak moet. Bekijk hiervoor de Afvalscheidingswijzer.

Door afval te scheiden draag je dus je steentje bij aan het recycleproces. Maar, er zijn ook veel manieren van hergebruik waardoor je je steentje kunt bijdragen aan een beter milieu. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

 1. Koop geen plastic tasjes als je boodschappen gaat doen, maar hergebruik oude tasjes of neem een rugtas mee.
 2. Ben je op zoek naar nieuwe producten? Bekijk ook eens tweedehands producten op marktplaats of op social media. Ook kun je eens een kijkje nemen bij je lokale kringloop.
 3. Gooi je oude kleding niet weg, maar breng het bijvoorbeeld naar de kringloop. Mocht je er nog wat aan willen verdienen kun je het ook verkopen via Marktplaats of social media.
 4. Gooi glazen potjes en blikjes niet weg, maar gebruik ze bijvoorbeeld voor plantjes of andere manieren van decoratie.
 5. Bewaar afval dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld knutselprojectjes. Denk aan WC-rollen, enveloppen en andere zaken. Deze kun je bijvoorbeeld aan je kinderen, neefjes of nichtjes geven, zodat zij er wat moois van kunnen maken.

Begin vandaag nog met recyclen en hergebruiken en draag bij aan een betere wereld!

Meer lezen over recyclen? Lees dan ook eens over:

Wat kun je recyclen?

Bekijk ook eens: