Ga naar de inhoud

Wat kun je recyclen?

  • door
recyclen

Recyclen is goed voor het milieu en het is belangrijk dat hier meer rekening mee gehouden wordt. Met alles, bouwen, wonen, leven etc. Door te recyclen maken we al een grote stap, maar wat kunnen we eigenlijk allemaal recyclen? In deze blog hebben we onder elkaar gezet wat we allemaal kunnen recyclen. 

Kleding recyclen

Kleding recyclen is een hele gemakkelijke manier van duurzaam omgaan met kleding. Verzamel kleding dat je niet meer draagt en breng dit naar een kringloopwinkel. Gooi het niet weg in de vuilnisbak, maar breng het weg! Zelf vind je het kledingstuk misschien niet meer mooi, maar iemand anders kan hier waarschijnlijk iets heel leuks mee. Als de kleding echt niet meer te dragen valt, is kleding recyclen door middel van de textielbak een goed alternatief. Er wordt geselecteerd of het kledingstuk nog te dragen is, zo niet, dan wordt de kleding hergebruikt voor andere nuttige dingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan isolatiemateriaal of de vulling van autostoelen. Wanneer kledingstukken in Nederland niet meer verkocht worden, wordt het naar ontwikkelingslanden gestuurd. Kleding recyclen kan dus op verschillende manieren!

Telefoon recyclen

Is het tijd voor een nieuwe telefoon? Leuk! Maar wat doe je met je oude toestel? Waarschijnlijk verdwijnt deze in de la. Maar wist je dat je telefoon verschillende onderdelen bevat welke recyclebaar zijn? Kijk dus eens in de lade met oude telefoons en ga je telefoon recyclen. Je telefoon bevat namelijk kostbare onderdelen, zoals: koper, ijzer, goud, kobalt en nikkel. De verwachting is dat deze onderdelen steeds schaarser worden. Zo kun je je telefoon vaak inruilen bij een telefoonwinkel, maar ook inleveren bij een goed doel. Bij veel goede doelen kun je oude telefoons inleveren, waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat. Telefoon recyclen? Doen!

Glas recyclen

Gooi jij altijd al je glas in de glasbak? Of verdwijnt er af en toe weleens glas in de ‘normale vuilnisbak’? Glas recyclen is namelijk goed voor het milieu! Maar wat mag allemaal in de glasbak en wat niet? Er zijn verschillende glassoorten. Verpakkingsglas hoort in de glasbak, hieronder worden glazen potten en flessen verstaan. Al het glas waarin babyvoeding, drank eten of parfum in zat mag in de glasbak. Drinkglazen horen bijvoorbeeld bij het restafval. Het voordeel van glas recyclen is dat het oneindig is. Het recyclen bespaart namelijk veel grondstoffen en energie. Dus wil jij zonder moeite een steentje bijdragen aan het milieu? Door middel van glas recyclen help jij al een beetje mee!

Zonnepanelen recyclen

Met zonnepanelen ben je al duurzaam bezig, maar wat als de zonnepanelen niet meer werken? Ook dan kunnen ze nog een duurzame werking hebben! Zonnepanelen recyclen is hun tweede leven! Zonnepanelen hebben namelijk veel waardevolle onderdelen die recyclebaar zijn. Zonnepanelen kunnen in de meeste gemeenten ingeleverd worden in de milieustraat. Vanaf hier wordt ervoor gezorgd dat deze gerecycled worden. 96% van het paneel kan gerecycled worden! Gemiddeld kun je met dezelfde panelen op je dak, 40 jaar lang energie opwekken. Dat is natuurlijk al een lange periode, maar in hun tweede leven is het ook nog eens mogelijk om de zonnepanelen te recyclen! Met zonnepanelen recyclen ben je niet alleen in hun eerste leven duurzaam bezig, maar ook nog eens in hun tweede leven. 

Plastic recyclen

Plastic recyclen is over het algemeen niet heel moeilijk, de meeste plastic kan namelijk gewoon gerecycled worden. De plastic wordt dan omgevormd tot een nieuw soort plastic, maar dit is niet altijd mogelijk. Doordat plastic is zoveel mogelijke soorten en kleuren zijn, is plastic recyclen lastig en duur. Hierdoor is het voor de sorteermachines moeilijk om te zien wat wel of niet plastic is. Een oplossing om de plastic soup te verminderen is door minder plastic te gebruiken en dit is met kleine moeite al mogelijk. Gebruik bijvoorbeeld bakjes voor je lunch in plaats van boterhamzakjes die je telkens weggooit. Gebruik een herbruikbare boterhamzak in plaats van de plastic zakjes. Gebruik een shampoo bar in plaats van al die plastic shampoo flessen. Er zijn genoeg alternatieven te verzinnen voor het gebruik van plastic en voor plastic recyclen.  Wees creatief. 

Wil je meer lezen over recyclen? Lees dan ook eens over:

Wat is recyclen?

Bekijk ook eens:

Tags: