Duurzaamheid: 5 simpele tips voor een duurzaam leven
Volgens dit artikel van Milieu Centraal warmt de aarde op, met allerlei gevolgen van dien. De belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde zijn wij: de mens. De afgelopen eeuw zijn er door onze manier van leven steeds meer broeikasgassen in de lucht gekomen. Denk aan vervuilende industrieën en voertuigen. Denk aan massaconsumptie en de daaruit voortvloeiende massaproductie. Te lang hebben we als mens geleefd zonder na te denken over de schade die we toebrengen aan de natuur.
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die wel bewust zijn over de huidige klimaatproblematiek. En gelukkig zijn er steeds meer mensen die niet alleen bewust zijn van de problematiek, maar er ook iets aan willen doen. Wil jij ook een steentje bijdragen aan een groene wereld, een wereld waar ook onze kinderen van kunnen genieten? Begin dan vandaag nog met duurzamere te leven. Begin jij niet, omdat je denkt dat het direct je hele leven overhoop gooit? Geen zorgen, je kunt ook met kleine stapjes beginnen. Alle kleine beetjes helpen! In dit artikel bieden wij je 8 tips waarmee jij groener kunt leven.
Eet vaker vegetarisch
Volgens Greenpeace komt er CO2, methaan- en lachgas vrij bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren. Deze uitstoot aan broeikasgassen draagt bij aan de opwarming van de aarde. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties is de wereldwijde veehouderij zelfs verantwoordelijk voor maar liefst 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen.
Gelukkig zie je steeds meer vegetarische en veganistische alternatieven voor vleesmaaltijden. Steeds meer kantines, restaurants en cafés hebben zulke alternatieven op hun menukaarten. Volgens onderzoek van Wagening University & Research daalde de vleesconsumptie van Nederlanders van 2010 tot 2017 van 79 kg naar 76,6 kg. Echter, sinds 2018 zit er weer een stijgende lijn in de vleesconsumptie van Nederlanders. In 2018 was de consumptie gestegen naar 77,2 kg en in 2019 naar 77,8 kg. Oftewel, we gaan weer de verkeerde kant op.
Om de opwarming van de aarde tegen te gaan moeten we allemaal minder vlees eten. De eerste tip is dan ook: eet wat vaker vegetarisch. Je kunt klein beginnen door bijvoorbeeld geen vlees meer op brood te doen. Of vervang de spekjes in de pasta door pinda’s. Stel voor jezelf doelen: bijvoorbeeld geen vlees meer op brood en twee keer in de week vegetarisch eten.
In het begin zal het misschien wat wennen zijn, maar je zult merken dat je prima kunt leven met minder vlees.
Niet consumeren, maar consuminderen
Nieuwe spullen kopen, veel mensen houden ervan. Lekker struinen door de winkelstraat, op zoek naar nieuwe schoenen, een nieuwe broek, een nieuwe telefoon, noem het maar op. Als massa’s mensen frequent nieuwe spullen kopen noemen we dit massaconsumptie. De andere kant van massaconsumptie is massaproductie. Hierdoor draaien vele industrieën op volle toeren en zorgen voor veel vervuiling. Bijvoorbeeld de kledingindustrie, of de plasticindustrie.
Constant nieuwe spullen willen kopen zorgt er dus voor dat industrieën op volle toeren blijven draaien. Productieprocessen moeten voorzien worden van energie en producten moeten vervoerd worden. Dit zorgt voor vervuiling. Willen we dit tegengaan? Dan zullen we minder moeten consumeren, of minder nieuwe producten moeten consumeren.
Probeer minder kleren te kopen. Koop ze als het echt moet. Wil je dan toch een keer een andere garderobe? Neem dan eens een kijkje bij de lokale kringloopwinkel. Koop ook vaker andere producten tweedehands. Zo geef je producten een tweede leven, wat zorgt voor minder afval. Maar je zorgt ook voor minder vraag naar nieuwe producten, wat leidt tot minder massaproductie. Tegenwoordig heb je ook veel andere plekken waar je tweedehands producten kunt kopen, of zelfs gratis kunt krijgen. Denk aan social media platformen, Marktplaats of Vinted.
Het mooie aan tweedehands producten is dat je vaak mooie vintage producten vindt. Producten die je niet meer in de ‘normale’ winkel vindt, en waarmee je dus uniek voor de dag kunt komen.
Kies voor duurzaam reizen
Lekker op vakantie gaan, wie houdt er niet van? Om even lekker tot rust te komen trekken vele mensen er elk jaar op uit om ergens in een andere omgeving vakantie te vieren. Echter, al deze verplaatsingen gebeuren vaak via vliegtuig, auto, of andere vervuilende voertuigen. Volgens Natuur & Milieu is de luchtvaartsector één van de meest vervuilende sectoren. Probeer daarom duurzamer te reizen als je op vakantie gaat.
Ga eens wat vaker op vakantie op treinafstand, in plaats van vliegafstand. Veel reizen binnen Europa kun je namelijk prima met de trein doen. Laat ook vaker de auto staan als je binnen Europa gaat reizen, maar pak hiervoor de trein. Moet je toch echt vliegen? Je kunt extra betalen om jouw CO2-uitstoot te compenseren. Zodoende kun je alsnog een klein steentje bijdragen.
Maar, we reizen natuurlijk niet alleen tijdens vakanties. We reizen het meest tijdens ons dagelijkse bestaan. Kies daar ook altijd voor duurzaam. Kun je met de fiets of te voet naar je bestemming? Doe dat vooral! Is dat geen optie? Kies dan voor de trein of ander elektrisch openbaar vervoer, zoals een elektrische bus of tram. Wil je toch met de auto? Koop een elektrische auto! Het maakt volgens Milieu Centraal namelijk écht uit hoe jij dagelijks reist.
Energie: kies voor duurzaam en ga er duurzaam mee om
Duurzame energiebronnen als waterkracht, windenergie, zonne-energie en biomassa dragen minder bij aan de opwarming van de aarde dan energiebronnen zoals kolen- en gascentrales. Kies daarom voor een energieleverancier die bijdraagt aan de productie van groene energie. Overal in Nederland komt hetzelfde stroom uit het stopcontact, dus helemaal groen zal de stroom die uit je stopcontact komt nooit zijn. Maar door voor een energieleverancier te kiezen die bijdraagt aan de productie ervan, werk je al mee aan een duurzamere wereld.
Maar, naast het kiezen voor een duurzame leverancier, is er nog tip die we je sterk kunnen aanraden. Ga zelf duurzaam met energie om! Want, doelloos energie verspillen is natuurlijk hartstikke zonde! Zowel voor je eigen portemonnee, als voor de aardbol. Gebruik daarom de onderstaande tips om duurzaam met je energie om te gaan.
- Verlaat je een kamer waar de verlichting aanstaat, doe de verlichting dan uit.
- Zet je een elektrisch apparaat uit na gebruik, controleer dan goed of het ook echt uit staat. Er wordt veel energie verloren door apparaten die op stand-by staan, in plaats van uit. Weet je het niet zeker? Trek de stekker uit het stopcontact. Overigens is het, om sluipverbruik te voorkomen, altijd het beste om het stopcontact uit het apparaat te trekken.
- Vervang oude apparaten voor energiezuinige A+++ apparaten. Let op! Lever je oude apparaten in bij de kringloop of geef ze weg aan andere mensen. Zo gun je het procut een tweede leven.
- Droog je kleding niet in een droger, maar gewoon aan een droogrek.
- Laat je woning goed isoleren. Zodoende blijft je woning koel in de zomer en warm in de winter. Zodoende hoef je niet veel energie te verspillen voor de klimaatregeling in je woning.
- Leef waterbesparend:
- Laat de kraan niet onnodig lopen.
- Douche niet elke dag.
- Gebruik de waterbesparende knop op het toilet voor de kleine boodschap.
- Was je kleren wat minder, maar hang ze eens buiten om te luchten.
Voorkom voedselverspilling
Massaproductie, we hebben het al eerder benoemd. Maar, vooral de voedselsector is onderhevig aan massaproductie. We consumeren ongelooflijk veel voedsel. Volgens de Rijksoverheid had in 2019 50,1% van iedereen boven de 18 last van overgewicht. Oftewel, we moeten minder voedsel eten. Dus de eerste tip is het consumeren van minder voedsel. Laat eens een tweede bord staan, of snack eens wat minder. Dit zal aan het begin wennen zijn, omdat het in je vaste voedselpatroon zit, maar na een tijd ben je gewend aan je nieuwe situatie. Het is niet alleen goed voor je eigen gezondheid om ‘normaal’ te eten, maar ook goed voor de planeet. Minder vraag naar voedsel is minder productie van voedsel.
Naast minder voedsel consumeren kun je ook duurzamer omgaan met het voedsel dat je bereid hebt. In Nederland verspilde we in 2019 34,3 kg eten per persoon. Dat is natuurlijk veelste veel! Oftewel, we moeten letten op onze voedselverspilling. Heb je eten over? Bewaar het in de koelkast voor de volgende dag. Eet het de dag erna als lunch of gewoon weer als diner.
Heb je toch geen zin om het de volgende dag op te eten? Geef het dan weg! Zo zijn er ook platformen waar je je eten kunt aanbieden aan andere mensen. Zo maak je andere mensen blij met een maaltijd en ga je voedselverspilling tegen.
Bekijk ook eens:
Tips? Stuur ze op!
Dit waren onze tips voor een groener leven. Heb jij nog meer tips voor de redactie? Stuur ze dan in via info@sustainableworld.nl, of vul het onderstaande contactformulier in. Als jij goede tips hebt waarmee anderen duurzamer kunnen leven, dan vullen wij het artikel aan. Zo helpen we elkaar en de aarde!
Over de auteur:
Guus van der Zee
Guus is de drijvende kracht achter Sustainable World. In mijn eigen leven probeer ik veel dingen uit op het gebied van duurzaamheid. Deze ervaringen deel ik graag op Sustainable World in de vorm van handige tips.