Ga naar de inhoud

Duurzaam wonen: zo doe je dat

  • door
Duurzaam wonen

Duurzaam wonen, dat wil iedereen wel. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met het opbouwen van een duurzaam leven. We weten allemaal wel dat dit belangrijk is en dat we met z’n allen echt wat moeten doen aan het veranderende klimaat. Zo gaat het namelijk niet langer. In deze blog helpen we je een handje met duurzaam wonen. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als wat mensen vaak denken. Lees snel verder.

Energie besparen

Duurzaam wonen begint bij energie besparen. Dit houdt in dat je je huis energiezuiniger moet maken, oftewel minder energie verbruiken. Maar hoe doe je dat? Goede isolatie van je woning staat hierbij voorop. Is je huis niet goed geïsoleerd? Dan ontsnapt er veel warmte naar buiten en blijf je aan het stoken. Bij een goede isolatie blijft de warmte binnen en hoef je niet constant de verwarming aan te hebben. Hiermee bespaar je zowel energie als geld. 

Duurzaam wonen met zonnepanelen

Door middel van zonnepanelen bespaar je flink op je stroomverbruik. De stroom wordt namelijk opgewekt door een gratis bron, namelijk de zon. Schijnt de zon veel? Dan wordt er veel stroom opgewekt en hoeft er dus geen stroom opgewekt te worden vanuit gascentrales. Zonnepanelen passen dus zeker bij duurzaam wonen. Je stroom wordt als het ware opgewekt uit de natuur. Ideaal. Belangrijk is wel, dat je zonnepanelen af en toe schoonmaakt. Zo kunnen ze het beste energie opwekken.

Verwarmen en duurzaam wonen?

Of dit samen kan? Jazeker. Over het algemeen zijn oude CV-ketels niet zo duurzaam, door deze te laten vervangen door een nieuwere kun je al veel besparen. Wil je nog geen nieuwe CV-ketel, maar wil je je wel bezig houden met duurzaam wonen? Verdiep je dan eens meer in het afstellen van je cv-ketel. Ook hiermee kun je een hoop energie en geld besparen. De installateur stelt je cv-ketel namelijk vaak in op de comfortstand, zonder dit te overleggen. Veel cv-ketels namelijk een eco-stand, hiermee zal het wel iets langer duren voordat de warme kraan echt warm wordt na een nachtje slapen. Maar als je hier rekening mee houdt is dit natuurlijk geen enkel probleem. Vooral als je in je achterhoofd houdt dat het beter is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! 

Duurzaam wonen met duurzaam materiaal

Naast duurzaam stroom en gasgebruik, kun je natuurlijk ook letten op het gebruik van duurzame materialen. Gebruik bijvoorbeeld zo weinig mogelijk plastic. Dit klinkt heel makkelijk, maar zonder dat je het door hebt, gebruik je onbewust al veel plastic. Bij het boodschappen doen bijvoorbeeld, gebeurt dit al heel veel. Een plastic tasje voor de tomaten, een apart plastic tasje voor de kiwi’s en een plastic tasje voor de appels. Dat zijn er natuurlijk al drie. Neem zelf tasjes of netjes mee, waar je je groente en fruit in doet. Hiermee voorkom je al dat je drie verschillende plastic tasjes gebruikt. Neem ook tasjes mee voor het boodschappen doen, zodat je niet na het afrekenen daar ook nog weer tasjes voor nodig hebt. Het zijn hele kleine dingen waar je al mee kan beginnen. Zo zijn er ook zero waste producten die je kunt gebruiken, zodat je minder afval produceert. 

Duurzaam wonen en tafelen

Bij duurzaam wonen hoort natuurlijk duurzaam eten. Dit kan op verschillende manieren. Je hoeft niet per se helemaal vegetarisch of veganistisch te worden. Door alleen maar de dagen dat je vlees eet te minderen, ben je al heel goed op weg. Het zijn hele lekkere varianten op de markt die je kunt eten en je zult het eten van vlees en vis niet eens missen. Zo hebben we een aantal duurzame etenswaren voor je uitgelicht, die je heerlijk kunt eten op een vegetarische dag. 

Bekijk ook eens: