Ga naar de inhoud

Circulair

  • door

Wie maar in een koekjespot blijft graaien, zal er op een gegeven moment achter komen dat die leeg raakt. Moraal van het verhaal: koekjes kun je nog vervangen.

Maar dat geldt niet voor onze natuurlijke hulpbronnen. Die nemen zienderogen in aantal af. En de afvalberg, die blijft maar stijgen. De mens blijft maar van alles eisen van het milieu en het prijskaartje willen we met zijn allen liever niet zien. Maar op een gegeven moment moeten we toch beginnen met het aanvaarden van de consequenties. Liever vroeger dan later.

Sorry, het is niet zozeer onze insteek om een harnas aan te trekken en de moraalridder uit te gaan hangen. Wel willen we hiermee aangeven dat het gelukkig nog niet te laat is om het roer om te gooien. En we zullen wel moeten, anders zijn we straks flink de (klap)sigaar. Wat hebben we er precies voor nodig om onszelf en de aarde te redden?

Goed nieuws: alle materialen zijn er al. Dat is ‘t hem nou juist! Tijd om de circulaire economie een welverdiende kans te geven.

Wat is circulair?

Tja, het zit al in de naam, hè? Circulair. Net als recyclen. Cirkel. Want die is rond.

Excuses, jullie zijn natuurlijk niet helemaal van gisteren – en wij evenmin.

Circulair wil zeggen dat de focus wordt gelegd op materialen die al gebruikt zijn. ZO hoeven er geen nieuwe grondstoffen te worden gewonnen, wat de aarde ten goede komt. En ook de afvalberg wordt niet sterker verhoogd, aangezien er niet zo snel meer nieuw vuil bij komt!

Dat zit zo.

Stel, jouw bureaustoel is helemaal kaduuk. Hij zit niet meer lekker, is doorgezakt, pneumatische versteller werkt niet meer, de zitting is helemaal gaar, wieltje ontbreekt, armleuning is afgebroken, etc. Nou, dan gaat ‘ie naar de stort. Simpel. Maar in plaats van aan een steeds groter wordende berg afval te worden toegevoegd, kan je stoel ook onder handen genomen door meubel experts die er weer iets geheel nieuws van kunnen maken! Wellicht zijn ze zelfs in staat om hem te repareren. En in die situatie wint eigenlijk iedereen. Het milieu, de verkoper en de klant.

Ga maar na: de aarde wordt niet verder belast met het winnen van nieuwe grondstoffen of toenemend afval, er wordt in een werkplaats werkgelegenheid gecreëerd, de verkoper heeft iets te verkopen en de klant kan het afnemen voor een aantrekkelijke prijs, aangezien het niet om een (geheel) nieuw product gaat. Wen er maar vast aan, want dit is de wereld waar wij met zijn allen op af stevenen! Want aanvankelijk kwamen we niet van ons grondstoffentekort én ons afval af, maar nu blijft circulariteit ook hangen.

Maar dat is wél positief. Dus.

Circulair inkopen

Daar komt ook circulair inkopen bij kijken. Dat houdt niet enkel het aanschaffen in van materialen die een tweede kans krijgen – of die reeds hebben gehad – maar ook een gedetailleerd inkoopproces waarbij hergebruik zoveel mogelijk gewaarborgd wordt. Oftewel, mocht het product dat je hebt betaald aan het einde van zijn leven zijn, dan zorg je ervoor dat het niet naar de schroothoop gaat. In plaats daarvan faciliteer je opnieuw hergebruik!

En ja, ‘opnieuw hergebruik’ klinkt dubbelop, maar is in de circulaire economie eigenlijk hartstikke logisch.

Circulair bouwen

Misschien laat het zich al een beetje raden. Circulair bouwen betekent dat producten en materialen waarmee gebouwd is zo veel mogelijk opnieuw worden toegepast nadat een constructie is gesloopt. Om dit te waarborgen krijgen verschillende materialen hun eigen paspoort mee. Een materialenpaspoort. Nee, echt waar, zoek maar op.

Nederland circulair 2050

De circulaire economie is niet zomaar een kek ideetje, een vaag concept dat in mekaar geflanst is door een stelletje hipsters en hippies die een betere wereld voor ogen hebben. Nee, circulariteit is daadwerkelijk mogelijk en het proces is al in volle gang. Op economisch, milieutechnisch en logistiek vlak zou het een ramp zijn wanneer we uiteindelijk andere landen moeten aankijken voor de grondstoffen van onze materialen. Daarom moet Nederland in 2050 geheel circulair zijn.

Het kabinet heeft dit doel gesteld. Doe jij eraan mee?

Bekijk ook eens:

Tags: