Ga naar de inhoud

Doe maar lekker vegetarisch

  • door
doe maar lekker vegetarisch

Doe maar lekker vegetarisch? Jazeker! Minder vlees eten is namelijk beter voor jouw gezondheid en beter voor het milieu. In vlees zitten bepaalde stoffen die je als mens nodig hebt, maar deze kun je ook door middel van andere plantaardige producten binnenkrijgen. In deze blog gaan we dieper in op waar we beter lekker vegetarisch kunnen doen. 

Doe maar lekker vegetarisch, waarom?

Minder vlees eten is beter, maar waarom eigenlijk? 

Beter voor het milieu

Ten eerste in het beter voor het milieu. Ons voedsel is voor ongeveer 20 tot 35 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van de broeikasgassen. Vlees en zuivel is verantwoordelijk voor meer dan de helft hiervan. Als je al 100 gram minder vlees eet per week, kun je hiermee de uitstoot van broeikasgassen al met 7 tot 10% verminderen. Er wordt vaak gedacht dat je in je eentje niets kunt doen. Als alleen jij geen vlees eet en de rest van de wereld blijft dit wel doen, heeft het geen zin. Maar dat is zeker niet waar! Wanneer jij in je eentje geen vlees eet, kun jij dus de uitstoot van de broeikasgassen met 7 tot 10% verminderen! Dus doe maar lekker vegetarisch.

Broeikasgassen zoals CO2 houden warmte op aarde vast en hierdoor zal het alleen maar warmer worden op aarde. Door opwarming van de aarde smelten ijskappen en zal er een hogere zeespiegel ontstaan. Daarnaast ontstaat er extremere weersomstandigheden en zullen de klimaten veranderen. 

Het vlees dat we eten heeft zoveel impact op het milieu, omdat er veel nodig is voor de productie. Er is veel water, voer en land nodig. De dieren stoten ook nog eens veel broeikasgassen uit en het voer voor de dieren moet vervoerd worden. Bij ei, noten en peulvruchten, voedsel dat net zoals vlees eiwitten bevat, is de impact op de klimaatbelasting vele malen lager. Gemiddeld stoot een gezin jaarlijks 8100 kilo CO2 uit. Om dit te compenseren moeten er jaarlijks per gezin 400 bomen geplant worden en dat is natuurlijk niet te doen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de CO2 uitstoot verminderd wordt, dus doe maar lekker vegetarisch. 

Beter voor de dieren

Doe maar lekker vegetarisch en red daarmee de dieren! Het klinkt vanzelfsprekend, maar met vegetarisch eten zorg je voor minder dierenleed. De dieren worden niet geslacht voor voedsel en hebben daarom een langer leven. Het is namelijk zo hoe hoger de vraag, hoe hoger het aanbod. Als de vraag steeds minder wordt, dus als steeds meer mensen vegetarisch gaan eten, zal het aanbod ook minder worden. En worden er dus minder dieren geslacht. Sommige dieren hebben namelijk helemaal geen goed leven en zijn er puur voor de slacht. Ze zitten opgepropt in stallen en hebben weinig ruimte. Biologisch vlees heeft vaak het Beter Leven keurmerk, wat inhoudt dat het dier een goed leven heeft gehad. Wil je toch eens vlees eten? Kies dan in ieder geval voor biologisch vlees. Of doe maar lekker vegetarisch, dat is natuurlijk helemaal goed!

Meer lezen over duurzaam eten? Lees ook eens over:

Bekijk ook eens: