Ga naar de inhoud

Zonnepanelen schoonmaken: hoe dat je dat?

  • door
Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken, moet dat? Jazeker! Je kan dit het beste doen in april. Dan komen de zomermaanden er weer aan en zijn de zonnepanelen klaar om zonnestralen op te vangen! Deze zonnige maanden zorgen namelijk wel voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Door middel van zonnepanelen kun je ook nog eens energie besparen.

Veel leveranciers van zonnepanelen geven aan dat het schoonmaken van zonnepanelen niet nodig is, ze worden namelijk wel schoon geregend. Uit onderzoek blijkt dat het schoonmaken van zonnepanelen wel degelijk zin heeft en dat dit wel tot 3% meer rendement oplevert. Maar hoe maak je deze panelen goed schoon?

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Het is belangrijk om zonnepanelen schoon te maken, want wanneer ze schoon zijn vangen ze het meeste zonlicht. Het vuil dat zich ophoopt op de panelen kan er namelijk voor zorgen dat de panelen niet het optimale aantal zonlicht kunnen vangen. De zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld bedekt worden door bladeren van de bomen, zand, stuifmeel en natuurlijk vogelpoep. Met een gewone regenbui krijg je gedroogde vogelpoep niet van de zonnepanelen. Zelf de zonnepanelen schoonmaken is daarom zeker belangrijk.

Hoe vaak maak je zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen schoonmaken hoeft (gelukkig) niet heel vaak. Het schoonmaken van de zonnepanelen doe je eens in de 5 jaar. Het ligt er natuurlijk wel aan waar je woont, vallen er bijvoorbeeld veel bladeren op je dak? Of regent het niet zo vaak? In dat geval is belangrijk om de zonnepanelen wat vaker schoon te maken. Je wil namelijk niet dat de panelen niet optimaal benut worden. Dit is dus belangrijk, maar hoe maak je de panelen schoon?

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Zonnepanelen schoonmaken wordt pas gemakkelijk wanneer ze niet te vies worden. Wanneer je een paar keer per jaar even checkt, worden ze niet zo vies dat het een hele karwei wordt. Check daarom een paar keer per jaar de panelen op het dak. Wanneer je dit zelf gaat doen, denk er dan aan dat je zorgt voor valbeveiliging. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn op het dag, vooral als het glad of nat is. Kom niet aan de kabels die er liggen en schakel het hele systeem uit voor je eigen veiligheid. Begin eerst met het verwijderen van het grove vuil, zoals stof of bladeren. Vlekken kunnen verwijderd worden door middel van water. Wanneer je ontkalkt water hiervoor gebruikt, zal het vuil zich minder snel hechten aan de zonnepanelen. Gebruik bij het schoonmaken een zachte doek, spons of zachte borstel. 

Belangrijk: wat niet doen?

Het is belangrijk dat je niet op de zonnepanelen gaat staan tijdens het schoonmaken. Dit kan de panelen namelijk beschadigen, leun ook niet op de panelen. Doe dit zo min mogelijk. Een hogedrukspuit is ook geen goed idee, deze kan de panelen beschadigen en zodoende niet voldoende zonnestralen opnemen. Gebruik daarnaast ook geen schuursponsjes of schoonmaakmiddelen. Ook dit kan de panelen beschadigen, gebruik zachte schoonmaakspullen met ontkalkt water. Let op, ook al heb je de beste zonnepanelen, pas goed op met de schoonmaak hiervan. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Doe je dit liever niet zelf? Dan kun je natuurlijk ook altijd een professional inhuren hiervoor. Dit hoeft natuurlijk niet elk jaar, maar zorg wel dat dit regelmatig gebeurt. Dat zorgt ervoor dat zonnepanelen schoonmaken niet meer een vervelende klus is!

Wil je meer lezen over onderwerpen rondom energie? Lees dan deze artikelen eens:

Bekijk ook eens: