Ga naar de inhoud

Tempeh: wat is het en hoe maak je het lekker klaar?

  • door
tempeh

Waarschijnlijk hebben alle vegetariërs onder ons er weleens van gehoord: Tempeh. Het is een uitstekende vleesvervanger! Maar wat is dit precies? En hoe kun je dit lekker bereiden? In deze blog leggen we het voor je uit. Ken je het allang en ben je op zoek naar een lekker recept? Scroll dan snel naar onder.  

Wat is het?

Tempeh is een uitstekende vleesvervanger, want het bestaat voor ongeveer 40% uit eiwitten. Het zijn samengeperste en gefermenteerde sojabonen. De gele sojaboon wordt gefermenteerd onder invloed van een schimmel. Door deze fermentatie ontstaat er een vaste structuur van de sojabonen. Het bevat geen cholesterol en veel onverzadigde vetzuren, wat betekent dat het een goede keuze is! Je zou wel kunnen zeggen dat de smaak te vergelijken is met de smaak van champignons. Rauw kan het saai gevonden worden, het heeft van zichzelf namelijk niet veel smaak. Daarom is het belangrijk om tempeh goed te marineren. 

Tempeh bewaren

Tempeh kun je een week lang bewaren in de koelkast, daarna is het niet lekker meer. Wil je het langer bewaren? Vries het in, dan kun je het 5 maanden bewaren. Bewaar dit in een bakje en niet in een plastic zakje. Hiermee verminder je het plastic afval en bevorder je de zero waste producten. Wanneer je het vanuit de vriezer gaat bereiden, kun je het er het beste een dag van tevoren uithalen en in de koelkast laten ontdooien. Zorg ervoor dat je de tempeh goed droog dept voordat je het gaat bereiden. 

Tempeh marineren

Tempeh marineren kan op verschillende manieren, dit hangt erg van je smaak af. Marineren kun je het beste doen door alles in stukjes of plakjes te snijden en een nacht in de marinade te laten liggen. Zo heeft het genoeg tijd om de marinade op te nemen. Laat het een nachtje in de koelkast staan en bak het vervolgens heerlijk op. Het leuke is dat deze gefermenteerde sojabonen veel smaak opnemen, waardoor je van alles kunt proberen! Houd je van een beetje spicy? Marineer de tempeh dan met sambal en sojasaus, alleen sojasaus kan ook een optie zijn als je niet zo’n pittige eter bent. 

Waar koop ik het?

Het product is verkrijgbaar in een natuurlijk vorm en een gerookte vorm. De gerookte vorm kan als een perfect alternatief dienen in stamppot. Tegenwoordig kun je het in steeds meer supermarkten krijgen, je vindt het in ieder geval bij de biologische supermarkt of bij Surinaamse en Indonesische toko’s. Ben je benieuwd naar lekkere recepten met tempeh?

Hier vind je verschillende websites met heerlijke recepten:

Meer lezen over duurzaam eten? Lees ook eens over:

Doe maar lekker vegetarisch

Veganistisch eten

Tofu

Pompoensoep met pesto