Wie in Nederland is niet grootgebracht met groentesoep? Deze overheerlijke soep behoort tot één van de meest traditionele gerechten van ons land en wordt alom omarmt. Dat de soep zo populair is, is niet geheel zonder reden. Groentesoep is niet alleen heel lekker, het kan ook nog eens erg gezond zijn en je kunt vele variaties op de soep maken. Zo kun je een tomaten groentesoep, een Italiaanse groentesoep of een ouderwetse groentesoep met balletjes maken. Het eten van deze soep hoeft nooit saai te zijn als je vaak een andere variant maakt. In dit artikel gaan we dieper in op maar liefst 5 groentesoep recepten. Ook gaan we dieper in op veelgestelde vragen rondom dit onderwerp. Uiteraard zullen we inzoomen op het vegetarische en veganistische aspect van de soep, want dat is iets wat we willen stimuleren.
Groentesoep maken
Wil jij graag een lekkere verse groentesoep maken? Kies dan niet voor de pakjes en zakjes van merken als Honig, Unox, Jumbo, Albert Heijn of Knorr. Deze pakjes en zakjes zitten vaak vol met zout en andere ongezonde ingrediënten. Daarnaast is het zelf maken van een groentesoep veel lekkerder dan wanneer je het eet uit een pakje of zakje. Je gebruikt namelijk verse ingrediënten, wat zorgt voor een betere smaak. Daarnaast heb je zelf volledig de controle over de ingrediënten die je in de groentesoep stopt. Hiermee heb je niet alleen controle over de ‘gezondheid’ van de soep, maar ook over de smaak. Velen kiezen voor een zakje of pakje omdat het gemak biedt. Het is een simpele manier om een soep te maken. Echter, het maken van een verse groentesoep is ook behoorlijk simpel. Daarnaast kun je ervoor kiezen om in één klap een grote pan soep te maken. Je kunt dan de rest invriezen en er op een later moment nog een keer van eten. Genoeg redenen dus om zelf een verse groentesoep te maken.
Groentesoep recept
Om je op weg te helpen bieden wij je enkele recepten voor het maken van een overheerlijke groentesoep. Van een ouderwetse gevulde soep tot en met een moderne vegetarische soep. Wij bieden je alle handvatten om lekker de keuken in te gaan en jezelf om te toveren tot een ware chef-kok.
Gevulde groentesoep met vegetarische balletjes en aardappelen
Voor het maken van groentesoep met vegetarische balletjes heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen.
Benodigdheden en ingrediënten
- Soeppan
- Scheutje olijfolie
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 blaadje laurier
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl tijm
- Klein snufje cayennepeper
- 0,5 tl kurkuma
- 750 ml groentebouillon
- 200 gr kruimige aardappels
- 150 gr wortelen
- 3 stengels bleekselderij
- 200 gr vegetarische soepballetjes
- Zwarte peper
- Verse peterselie
Stappenplan
- Versnipper de sjalot, pers de knoflook fijn en hak de gember. Schil vervolgens de aardappelen en snijd deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Spoel de bleekselderij af en snijd deze gezamenlijk met de wortelen in stukjes. Maak gelijktijdig de groentebouillon klaar.
- Zet de soeppan op het vuur en giet een klein scheutje olijfolie in de pan. Fruit hierin de sjalot totdat deze glazig is, dit duurt ongeveer een minuutje. Voeg daarna de knoflook, gember, laurier en andere kruiden toe. Laat deze een minuutje meebakken. Voeg daarna de aardappelen, wortelen en bleekselderij toe en laat deze 2 minuten meebakken. Terwijl je aan het bakken bent is het belangrijk dat je goed blijft roeren.
- Voeg vervolgens de groentebouillon toe aan het geheel en breng dit aan de kook. Zet het vuur op een lage stand en voeg de gehaktballetjes toe. Laat de groentesoep nu 20 tot 25 minuten op een laag vuur koken, zodat alle ingrediënten gaar worden.
- Verdeel de groentesoep over het aantal benodigde kommen en garneer de soep met peper en verse peterselie. Haal tot slot het blaadje laurier uit de soep.
- Tip: serveer je groentesoep met een lekkere plak roggebrood.
Tomaten groentesoep
Voor het maken van tomaten groentesoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen.
Benodigdheden en ingrediënten
- Soeppan
- Scheutje olijfolie
- Staafmixer of blender
- 1 kilo tomaten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode paprika’s
- 1 el tomatenpuree
- 1 broccoli
- 1 prei
- 1 handje peterselie
- 2 nestjes vermicelli
- 1 liter groentebouillon
Stappenplan
- Snijd de tomaten in grove blokken en de paprika in blokjes.
- Versnipper de ui en pers de knoflook fijn. Giet een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui en knoflook aan, totdat de ui glazig is.
- Na 2 minuten voeg je de tomatenpuree toe en roer je deze een paar minuten op laag vuur door het geheel.
- Voeg nu de in blokjes gesneden paprika en tomaten toe.
- Roer het geheel goed door en voeg daarna de bouillon toe.
- Stop de deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten pruttelen op laag vuur.
- Pureer het geheel vervolgens met een staafmixer of blender tot een gladde substantie.
- Voeg daarna de broccoli, prei, en vermicelli toe. Roer de tomaten groentesoep goed door en laat het nog eens 10 minuutjes rustig koken.
- Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper en verdeel de soep over het aantal benodigde kommen.
- Tot slot kun je de tomaten groentesoep garneren met fijngesneden peterselie en eventueel kun je een plak brood erbij serveren.
Italiaanse groentesoep
Voor het maken van Italiaanse groentesoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen.
Benodigdheden en ingrediënten
- Soeppan
- Scheutje olijfolie
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 2 wortelen
- 1 rode paprika
- 400 gr tomaten in blokjes
- 250 gr cherrytomaten
- 400 gram tomatenblokjes
- 150 gr conchiglie
- 3 bouillonblokjes (groente)
- 70 gr tomatenpuree
- 1 tl oregano (gedroogd)
- 1 tl basilicum (gedroogd)
- 1 tl basterdsuiker
- 1 courgette
- 200 gr vegetarische soepballetjes
Stappenplan
- Versnipper de ui en pers de knoflook fijn. Giet een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit de knoflook en ui hierin aan, totdat de ui glazig is. Dit zal ongeveer 2 minuten duren.
- Schil vervolgens de wortelen en snijd deze in plakjes. Spoel de paprika, cherrytomaten en bleekselderij af. Snijd de paprika in blokjes en de bleekselderij in plakjes. De cherrytomaten snijd je in de lengte door de helft. Voeg deze groenten toe aan de soeppan en bak deze enkele minuten aan.
- Voeg vervolgens ruim een liter water toe en tevens de tomaten in blokjes, pasta, tomatenpuree, suiker, bouillonblokjes, vegetarische gehaktballetjes en kruiden. Laat het geheel rustig doorkoken voor zo’n 10 minuutjes.
- Snijd de courgette in reepjes, met bijvoorbeeld een mandoline. Voeg deze op het laatst toe en laat deze nog 2 minuten meekoken op laag vuur.
- Brengt de Italiaanse groentesoep op smaak met peper en zout en verdeel de soep over het aantal benodigde soepkommen.
Vegetarische kippen groentesoep
Voor het maken van vegetarische kippen groentesoep heb je de onderstaande benodigdheden nodig en volg je de onderstaande stappen.
Benodigdheden en ingrediënten
- Soeppan
- Scheutje olijfolie
- 2 liter groentebouillon
- 2 winterpenen
- 2 witte uien
- 2 stengels bleekselderij
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes (gedroogd)
- 300 gr vegetarische kipstukjes
- 100 gr vermicelli
- 1 citroen
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl tijm (gedroogd)
- Zeezout
Stappenplan
- Versnipper de ui en pers de knoflook fijn. Snijd de prei, bleekselderij en winterpeen in plakjes.
- Verhit een scheutje olijfolie in de soeppan en fruit de knoflook en ui hierin aan. Doe dit totdat de ui glazig is, dit gebeurt na ongeveer 2 minuten.
- Voeg vervolgens de prei, bleekselderij en winterpeen toe en bak deze 2 minuutjes aan.
- Voeg nu de groentebouillon toe aan de soeppan en tevens de tijm en laurierblaadjes. Breng de vegetarische kippen groentesoep aan de kook en laat het 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen.
- In de laatste 15 minuten van het proces voeg je de vegetarische kipstukjes en vermicelli toe.
- Tot slot haal je de laurier uit de soep en breng je de soep op smaak met wat peper, zeezout en citroensap.
- Verdeel de vegetarische kippen groentesoep over het aantal benodigde soepkommen en garneer het eventueel met wat croutons.
Nog meer groentesoep recepten
Naast de bovenstaande recepten zijn er natuurlijk nog talloze andere manieren om groentesoep te maken. Wij hebben enkele van onze favoriete recepten voor jou op een rij gezet in het onderstaande overzicht.
- Chinese groentesoep
- Ouderwetse vega groentesoep
- Heldere vegetarische groentesoep
- Oma’s groentesoep
- Vegetarische groente minestronesoep
Heb jij nog een overheerlijk recept voor het maken van groentesoep die je graag wilt delen? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl.
Tip: ben je een liefhebber van het eten van lekkere en gezonde soepen? Bekijk dan ook eens onze artikelen over mosterdsoep en courgettesoep.
Hoe lang kun je groentesoep bewaren?
Het komt je waarschijnlijk wel bekend voor: je hebt na het eten van je maaltijd nog veel groentesoep over. Het is erg zonde om dit weg te gooien en dat is ook absoluut niet nodig. Je kunt groentesoep namelijk op verschillende manieren bewaren, in de koelkast of in de vriezer. Het is belangrijk dat je de soep eerst laat afkoelen, dit om bacterievorming tegen te gaan. Stop de soep in een luchtdicht bakje waarin nog een laagje lucht wordt overgelaten, zo knapt het bakje niet. De groentesoep kun je tot wel 2 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer bewaren. Helemaal top dus.
Hoe gezond is groentesoep?
Op deze vraag is niet 1 passend antwoord. Hoe gezond groentesoep is hangt namelijk af van de ingrediënten die je in de soep stopt. Zit je soep vol met vette of zoute ingrediënten, dan is de soep natuurlijk een stuk ongezonder dan wanneer je deze ingrediënten er niet in doet. Wij adviseren om de groentesoep te voorzien met zo veel mogelijk gezonde ingrediënten, zoals: groenten, kruiden en knollen. Weet je niet zeker of iets gezond is of niet, dan kun je altijd het Voedingscentrum raadplegen. Hier vind je relevante informatie over de voedingswaarden van producten.
Hoeveel calorieën zitten er in groentesoep?
Ook hier is het van belang welke ingrediënten er in de groentesoep verwerkt zijn. Wanneer je soep met vlees en vermicelli eet zullen er veel meer calorieën in de soep zitten wanneer je deze ingrediënten niet gebruikt. In een kop groentesoep (250 gram) met vlees en vermicelli zitten gemiddeld 105 kcal. Wanneer je dit afzet tegen een kop vegetarische groentesoep van 250 gram zie je dat daar minder calorieën in zitten, namelijk gemiddeld zo’n 75 kcal.
Wat is lekker om te eten bij groentesoep?
Het eten van een kop groentesoep kan zeer vullend zijn, vooral omdat je veel ingrediënten in de soep kan verwerken. Toch is een kop van deze soep niet voor iedereen even vullend. Wanneer je het eet als avondmaal kan het niet niet voldoende zijn om een vol gevoel te krijgen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met gerechten die je lekker kunt eten naast een groentesoep.
- Stokbrood met kruidenkaas.
- Broodje met vegetarische knakworst.
- Broodje met vegetarische rookworst.
- Vegetarische gehaktbal met zelfgemaakte satésaus.
- Salade naar keuze met aardappelen erbij.
Welke groenten gaan er in groentesoep?
Het mooie aan het maken van een groentesoep is dat je vele opties hebt voor het maken van de soep. In het overzicht hieronder vind je een lijst met groenten die je prima kunt verwerken in een groentesoep. Als jouw favoriete groente er niet bij staat betekent dat niet dat die niet geschikt is voor het maken van de soep. De lijst dient volledig ter inspiratie voor het maken van een overheerlijke groentesoep.
- Bleekselderij
- Prei
- Selderijblad
- Wortelen
- Bloemkool
- Broccoli
- Taugé
- Ui
- Paprika
- Tomaten
- Sperziebonen
- Tuinerwten
- Knolselderij
- Bosui
- Bonen
- Sjalotten
- Winterpenen
- Spinazie
- Rode bieten
Welke kruiden in groentesoep?
De smaak van de groentesoep is erg belangrijk. Als de soep niet lekker is, is dat natuurlijk jammer. De smaak van de soep kun je eenvoudig beïnvloeden met het gebruik van kruiden. In het overzicht hieronder zie je welke kruiden je heerlijk kunt combineren met een groentesoep. Ook deze lijst dient weer ter inspiratie, je kunt zelf je eigen draai aan het maken van je soep geven.
- Basilicum
- Bonenkruid
- Dragon
- Laurier
- Kervel
- Lavas
- Rozemarijn
- Paprikapoeder
- Oregano
- Peper
- Tijm
- Peterselie