Ga naar de inhoud

Natuurlijke shampoo: iets voor mij?

  • door
Natuurlijke shampoo

Ben jij van plan stappen te gaan zetten naar een duurzamer leven? Dan hebben we een advies voor je: begin in kleine stappen. Begin bijvoorbeeld eerst met duurzaam koken of een duurzame badkamer. In deze blog gaan we het hebben over het verduurzamen van je badkamer. Heb jij weleens gehoord van natuurlijke shampoo? We vertellen je er alles over.

Natuurlijke shampoo, wat is dat?

Vaak zit shampoo in plastic flessen en dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Wil je een duurzamer leven? Dan is het belangrijk om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Maar is er dan natuurlijke shampoo te koop in een duurzame verpakking? Jazeker! Denk bijvoorbeeld aan een shampoobar. Dit is een blok zeep welke niet in plastic is verpakt. Daarnaast bestaat deze shampoo voornamelijk uit natuurlijke ingrediënten, die niet schadelijk zijn voor jou en niet voor het milieu.

In ‘gewone’ shampoo zitten bijvoorbeeld parabenen, sulfaten en siliconen. Parabenen zorgen ervoor dat de shampoo lang goed blijft, siliconen zorgen ervoor dat er na het wassen een glans op je haar achterblijft en sulfaten zorgen ervoor dat het gaat schuimen. De glans op je haar klinkt natuurlijk goed, maar hierbij blijft er een laagje achter op je haar waardoor de goede voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden. Dit soort ingrediënten kunnen je haar uitdrogen of beschadigen. Sommige shampoos kunnen zelfs natuurlijke oliën verwijderen bij het reinigen. Hierdoor gaat de talgproductie omhoog en wordt je haar sneller vet. Wordt je haar sneller vet? Dan moet je het ook vaker wassen en zal je dus vaker shampoo moeten kopen. Bij natuurlijke shampoo is dit niet het geval, de shampoo bevat alleen natuurlijke ingrediënten die goed zijn voor jou en het milieu. 

Is natuurlijke shampoo iets voor mij?

Naast het feit dat een shampoo bar niet verpakt zit in plastic, gaat een shampoo bar over het algemeen veel langer mee dan een fles. Een natuurlijke shampoo bar gaat gemiddeld net zolang mee als 3 flessen shampoo. Wow! Dus naast dat het beter is voor het milieu is het ook nog eens beter voor de portemonnee. Net zoals dat er verschillende shampooflessen zijn voor verschillende haartypes, zijn er ook voor elk haartype verschillende natuurlijke shampoo bars. Bevalt een shampoo bar je niet? Stap dan niet meteen over naar je veiliger shampoofles, maar probeer eens een andere bar. Het is zeker de moeite waard als je uiteindelijk de perfecte natuurlijke shampoo bar hebt gevonden. 

Wat zijn dan natuurlijke ingrediënten?

Nu hoor ik je afvragen wat zit er dan wel in natuurlijke shampoo? Dat is natuurlijk bij elke shampoo weer anders, maar voorbeelden van natuurlijke ingrediënten zijn: kokosolie, arganolie en biologische aloë vera. Het zijn voornamelijk plantaardige ingrediënten, zonder dat hier een heftige producten van chemicaliën aan vooraf is gegaan. 

Natuurlijke shampoo voedt je haar in plaats van het achterlaten van een laagje. Want is het laagje weg? Dan zie je pas hoe droog je haar eigenlijk is. Met natuurlijk shampoo voed je je haar en je hoofdhuid. Benieuwd naar verschillende soorten natuurlijke shampoos? Bekijk hier.

Meer weten over het verduurzamen van je leven? Bekijk dan eens onze blog over Zero waste producten.

Of lees onze andere duurzame blogs:

Bekijk ook eens: