Ga naar de inhoud

Duurzame kozijnen, iets voor jou?

  • door
Duurzame kozijnen

Wil jij energie besparen? Dan is een goed isolerend huis heel belangrijk. Wanneer je een goed isolerend huis hebt, verlaat de warmte het huis niet zo snel, waardoor je niet veel hoeft te stoken. Dat scheelt geld en energie! Vaak begin je bij de ramen en de kozijnen, zijn jouw ramen al voldoende geïsoleerd? En heb jij al duurzame kozijnen?

Duurzame kozijnen vervangen

Wil jij duurzame kozijnen? Dan is het belangrijk dat ze goed isoleren. Wanneer je goed isolerende ramen wil laten plaatsen, zullen je kozijnen ook vervangen moeten worden. Ramen die goed isoleren zijn namelijk een stuk dikker dan gewone ramen. Deze dikkere ramen passen dan niet meer in de huidige kozijnen. Kozijnen zijn ook belangrijk bij de isolatie, ook hier kun je veel warmte verliezen wanneer ze niet goed isoleren. Je kunt erachter komen door te kijken naar de U-waarde, hoe lager de waarde hoe beter de isolatie. Bij een U-waarde van 1,3 of lager kun je ervan uitgaan dan de ramen goed isoleren. Bij duurzame kozijnen is het namelijk belangrijk dat ze goed isoleren. 

Duurzame kozijnen van kunststof

Kunststof kozijnen zijn erg populair, deze hebben namelijk weinig onderhoud nodig. Dat is natuurlijk ideaal, maar welke kozijnen zijn duurzaam? Als de duurzame kozijnen voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Ze kunnen lang mee
  • Recyclebaar
  • Weinig onderhoud
  • Het milieu niet veel belasten
  • Goed isoleren

Bij kunststof kozijnen is het belangrijk dat het product het keurmerk VKG heeft. Het VKG keurmerk garandeert gecontroleerde kwaliteit van het product, de onderdelen en de montage. Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC, PVC is recyclebaar en er hoeven geen bomen voor worden gekapt. 

Duurzame houten kozijnen

Kies je voor duurzame kozijnen? Dan is hout ook een optie. Bij houten kozijnen moeten er, in tegenstelling tot kunststof kozijnen, wel hout gekapt worden. Houten kozijnen kunnen echter wel langer mee, maar na een aantal jaar moet er wel onderhoud verricht worden. Let bij de keuze van hout goed op het FSC-keurmerk. Heeft een product dit keurmerk? Dan wordt er een nieuwe boom geplant voor elke boom die gekapt wordt. 

Let bij het kiezen van je kozijnen dus op het keurmerk, welk materiaal je ook kiest.

Wil je meer lezen over duurzame producten? Lees dan ook eens over:

Bekijk ook eens: