Ga naar de inhoud

3 redenen waarom een ijsbad goed is voor je gezondheid

  • door

Gezond eten, sporten en goed slapen. We hebben vele manieren waarop we kunnen werken aan onze gezondheid. Maar, wist jij dat het nemen van een ijsbad ook goed is voor je welzijn? De afgelopen jaren is het nemen van een ijsbad steeds populairder geworden. Onder leiding van wereldberoemde persoonlijkheden als Wim Hof kwam het fenomeen steeds vaker op televisie, in online programma’s en op de radio. Het ijsbad was op een gegeven moment zo populair dat er zelfs een ijsbad-challenge ontstond, waarbij het de uitdaging was om zo lang mogelijk in het ijswater te blijven zitten. Zo’n challenge is natuurlijk geinig, maar er zijn serieuze redenen waarom steeds meer mensen een ijsbad nemen. In dit artikel gaan wij in op de 3 gezondheidsvoordelen die het nemen van een ijsbad met zich meebrengt. Als kers op de taart hebben we een gouden tip waarmee iedereen die een badkuip of zwembad heeft eenvoudig thuis een ijsbad kan creëren. 

Afvoeren van afvalstoffen & herstel van spieren

Het nemen van een ijsbad zorgt ervoor dat vloeistoffen, zoals bloed en lymfe, anders door je lichaam stromen. Door de kou van het bad vernauwen je bloedvaten, deze gaan weer open zodra je lichaam weer opwarmt na het bad. Dankzij dit proces help je je lichaam om afvalstoffen en melkzuur uit je lichaam af te voeren. Tegelijkertijd worden er voedingsstoffen en zuurstof naar de spieren gebracht. Je kunt het zien als een ijskoude detox. Als je een ijsbad van rond de 2 minuten neemt zorg je ervoor dat je lichaam 6 dagen lang minder ontstekingseiwitten in je lichaam produceert. Hierdoor komen ontstekingen tot rust. Tot slot draagt een ijsbad bij aan het herstel van je spieren na een intensieve work-out. Tegenwoordig zie je ook vele topspelers die ijsbaden nemen na wedstrijden of trainingen waarbij ze zich sterk hebben moeten inspannen. Een bekend voorbeeld is Cristiano Ronaldo, die elke nacht na een wedstrijd een ijsbad neemt. 

Verbranding van vet

In je lichaam vind je 2 soorten vet terug, namelijk: wit en bruin vet. Het witte vet is ongezond en hiervan heb je teveel als je overgewicht hebt. Bruin vet is de tegenpool van het witte vet en is gezond. Het bruine vet zet energie uit suikers en vetten om in warmte, daarnaast zorgt het voor verbranding van het overtollige witte vet. Je wilt dat deze bruine vetcellen zo snel mogelijk geactiveerd worden. Dit doe je door middel van koud, zoals het nemen van een ijsbad of een koude douche. De bruine vetcellen zullen hierdoor actief worden en je zult meer overtollig vet verbranden. 

Overigens geeft de Hartstichting aan dat bruin vet goed is voor je hart en voor je bloedsomloop. Het verlaagt je slechte cholesterol en verhoogt je goede cholesterol. Dit gaat slagaderverkalking tegen, wat een oorzaak is van veel hart- en vaatziekten. Des te meer reden om eens in een ijskoud bad te springen!

Ga beter om met stress

Tot slot kun je door regelmatig een ijsbad te nemen je lichaam trainen om beter om te gaan met stress. Doordat je lichaam zich moet aanpassen aan de kou wordt het parasympatische zenuwstelsel gestimuleerd. Dit is het gedeelte van je zenuwstelsel dat je organen kan beïnvloeden zodat ze weer in een staat van herstel en rust kunnen komen. Overigens is het zo dat wanneer je lichaam het koude water raakt je nergens anders meer aan kunt denken. Je bent op dat moment volledig in het nu. Velen ervaren het daarom ook als een soort meditatie. Los van de gezondheidsvoordelen van een ijsbad kom je ook helemaal tot rust. 

Hoe maak ik een ijsbad? 

Voor velen is het maken van een ijsbad nogal een drempel. Moet ik elke keer weer voor een vermogen aan ijsblokjes kopen om mijn bad te vullen? Of moet ik een compleet nieuw bad kopen? Tegenwoordig kun je op een eenvoudige manier een ijsbad kopen, namelijk in de vorm van een CoolCube. Dit is een krachtige waterkoeler die diverse voordelen met zich meebrengt. Wij hebben de pluspunten hieronder voor je op een rij gezet.

  • De CoolCube kun je aansluiten op je eigen bad, kuip of zwembad. Je hoeft dus geen extra investering te doen in een bad of zwembad. 
  • Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn om de CoolCube aan te sluiten. De installatie is zeer eenvoudig, dus een ieder kan het apparaat installeren en gebruiken. 
  • Je hebt nooit meer ijsblokjes nodig. Het apparaat koelt het water, dus je hoeft niet elke keer weer naar de supermarkt om ijsblokjes te kopen. Dit scheelt op den duur ook in de portemonnee. 
  • De CoolCube-apparaten zijn krachtige waterkoelers die, afhankelijk van de buitentemperatuur en isolatie van je bad, baden tussen de 200 en 5000 liter binnen enkele uren naar 0 tot 1 graden verkoelen. 
  • Het elektriciteitsverbruik van de CoolCube is beperkt. Het apparaat gebruik ongeveer net zoveel stroom als de gemiddelde koelvriescombinatie. Indien je elke dag een ijsbad neemt zal je elektriciteitsrekening niet veel stijgen. 

We adviseren je om jezelf goed te laten informeren over koudetherapie voordat je eraan begint. Heb jij nog geen ervaring? Begin dan met het nemen van korte baden, dus maximaal 2 minuten in het water. Vanuit die situatie kun je het rustig opbouwen, maar laat je informeren over de wijze waarop je het moet opbouwen. 

Tags: