Ga naar de inhoud

Black Friday: op duurzame manier koopjes scoren

  • door

De zomer is voorbij en we kunnen ons weer gaan richten op de komende feestdagen. Op vrijdag 26 november barst Black Friday los, een dag vol met spectaculaire aanbiedingen waarop mensen grotendeels hun cadeautjes kopen voor Sinterklaas en de kerst. Vele mensen zien Black Friday als een dag waarop er weinig aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Maar, dit hoeft absoluut niet het geval te zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je op groene wijze kunt deelnemen aan dit koopjesfestijn. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Met enkele praktische tips kun je op verantwoorde wijze deelnemen aan Black Friday. 

Koop enkel wat je nodig hebt 

Veel mensen laten zich tijdens Black Friday verleiden door de scherp geprijsde artikelen. Sommigen komen thuis met een televisie, nieuwe telefoon, laptop of nieuwe kleding, terwijl de oude producten nog niet aan vervanging toe waren. Probeer tijdens Black Friday enkel te kopen wat je echt nodig hebt. Merk je tijdens het jaar dat die stofzuiger die je al jaren hebt het niet meer zo goed doet? Wacht dan met het kopen van een nieuwe totdat het Black Friday is. Zodoende kan het je mogelijk enkele tientallen euro’s schelen. 

Maak van te voren een lijstje met spullen die je wilt kopen en houd je ook aan dat lijstje. Ga enkel naar de winkels waar ze die spullen verkopen en ga dus niet rondneuzen bij winkels waar je eigenlijk niet hoeft te zijn. Door dat te doen kom je juist met spullen terug die je eigenlijk niet nodig hebt. Heb je moeite met jezelf in bedwang houden? Neem iemand mee die je kan aanspreken zodra je van je lijstje dreigt af te wijken. 

Tip: doe je inkopen online. Door specifiek te zoeken naar een product, bijvoorbeeld: ‘AirPods Black Friday’, ben je veel gerichter op zoek naar jouw koopje. In een winkelstraat zie je veel sneller etalages met daarin allerlei aanbiedingen en kom je sneller in de verleiding. 

Op deze manier kun je de producten die je écht nodig hebt tegen een schappelijk prijsje kopen. Je komt niet met andere dingen terug die niet nodig zijn en zodoende draag je ook niet onnodig bij aan het stimuleren van massaproductie. 

Neem eens een kijkje in het tweedehands aanbod 

Wie zegt dat je gloednieuwe producten moet kopen tijdens Black Friday? Er zijn ook voldoende winkels met een tweedehands aanbod die hun producten voor scherpe prijzen aanbieden. Tweedehands producten zijn normaliter al voor een scherpe prijs op te halen, maar in het geval van Black Friday ben je helemaal goedkoop uit! In het assortiment van deze tweedehands winkels vind je doorgaans prima producten. Vaak worden deze door de winkel sterk gecheckt op kwaliteit voordat ze worden aangeboden. Voor een scherpe prijs haal je dus een product van prima kwaliteit in huis. Het aanbod is doorgaans zeer gevarieerd, van vintage tot moderne producten. Voor een ieder is er wat wils. 

Door te kopen bij een tweedehands winkel bied jij producten een tweede leven en draag jij bij aan een circulaire economie. Hierdoor is er minder vraag naar nieuwe producten en zal er minder CO2 uitgestoten worden. En zeg nou zelf, wat is er nou niet leuk aan het kopen van een kwalitatief product voor een zacht prijsje? 

Tip: ga je naar een tweedehands winkel toe? Neem dan eens een kijkje in je garage of op je zolder. Liggen daar nog producten die je niet meer gebruikt maar nog wel van goede kwaliteit zijn? Neem ze mee naar de winkel en lever ze in. Mogelijk krijg je hier wat geld voor terug. Zodoende geef je jouw oude producten een tweede leven en heb je weer wat extra inkomen om te shoppen. 

Let op de duurzaamheid van het product

Tijdens Black Friday zijn elektronische apparaten zeer gewild: televisies, wasmachines, drogers, koelkasten, stofzuigers en nog vele andere producten vliegen over de toonbank. Ben jij ook van plan om een elektrisch product aan te schaffen? Let dan op het energielabel van het product. De labeling loopt van F tot en met A+++, waarbij het laatstgenoemde uiteraard de beste beoordeling is. Door het kopen van energiezuinig product doe je niet alleen het milieu een plezier, maar uiteindelijk ook jezelf. Door enkel energiezuinige producten te gebruiken zal je energierekening ook lager uitvallen. 

Naast het energielabel kun je ook op andere zaken letten, zoals de materialen waarvan het product gemaakt is, de manier waarop het verpakt is of de wijze waarop het geproduceerd is. Als je twijfelt over een product, kun je uiteraard altijd naar meer informatie zoeken op het internet of door je vragen aan de verkoper te stellen.