Ga naar de inhoud

Wanneer heb ik een bouwkundig rapport nodig?

  • door
Wanneer bouwkundig rapport

Hou ouder een huis, hoe groter de kans dat zich onder de oppervlakte verborgen gebreken verscholen houden waar jij je als koper helemaal niet bewust van bent. Tot het te laat is en het je veel geld kost. Een bouwkundige keuring uit laten voeren geeft je een bouwkundig rapport, waarin deze verborgen gebreken aan het licht komen. Maar wanneer is het handig om zo’n keuring uit te laten voeren en wanneer heb je dus zo’n rapport nodig? Lees daar hieronder meer over.

Is een bouwkundig rapport verplicht?

Soms is een bouwkundig rapport verplicht. Als je een hypotheek zoekt met Nationale Hypotheek Garantie en de taxateur ontdekt bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, zou het kunnen dat de hypotheekverstrekker de precieze omvang van dit onderhoud en bijbehorende kosten wil weten. Deze hypotheekverstrekker kan je dan verplichten om een bouwkundig rapport te overleggen. In andere gevallen is het niet verplicht, maar wel verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Wanneer voer je een bouwkundige keuring uit?

Een bouwkundige keuring kun je eigenlijk gedurende het hele aankoopproces laten uitvoeren. Idealiter doe je dit voordat je een bod uitbrengt. Kennis is macht en op deze manier kun je een beter onderbouwd bod uitbrengen en heb je dus een sterkere onderhandelingspositie. Dit hoeft echter niet per se. Je kunt er ook voor kiezen om, nadat je eerste bod geaccepteerd is, nog heel even te wachten met het tekenen van het koopcontract. In ieder geval tot je de bouwkundige keuring uit hebt laten voeren en het bouwkundig rapport in kunt zien. Via deze website kan je eenvoudig en voordelig een bouwkundige keuring inplannen.

Te laat

Voor elke woning die je bezichtigt zijn er momenteel talloze gegadigden. Het is daarmee logisch dat jij als koper, als je een woning hebt gevonden die je graag wilt hebben, niet te lang wilt wachten met het uitbrengen van een bod en met het tekenen van het koopcontract. Straks ben je te laat en gaat de woning aan je neus voorbij. Heb je nog geen bouwkundig rapport in kunnen zien, maar wil je wel graag het koopcontract al tekenen? Laat dan een negatieve uitkomst van de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde opnemen in het koopcontract.