Indien je kat een blaasontsteking onder de leden heeft is dat uiteraard niet leuk voor je huisdier en ook niet voor jou als baasje. Want, je wilt immers dat je geliefde huisdier gezond en gelukkig is. Helaas zijn blaasontstekingen, net zoals bij mensen, een veelvoorkomend probleem bij katten. Gelukkig zijn er ook vele manieren waarmee je de kans kunt verkleinen dat je huisdier überhaupt de kwaal krijgt. Is de ontsteking ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch opgetreden? Geen zorgen, er zijn ook allerlei natuurlijke middeltjes waarmee jij je de klachten van je kat kunt doen verhelpen. Direct naar de medicatie grijpen is niet nodig. Met natuurlijke middelen heb jij binnen no-time weer een gezonde en vrolijke kat. In dit artikel gaan we dieper in op veelgestelde vragen rondom een blaasontsteking kat en hoe je dit kunt verhelpen op natuurlijke wijze.
Hoe ontstaat een blaasontsteking?
Indien een kat een blaasontsteking heeft dan is de binnenbekleding van de blaaswand ontstoken. Het gevolg hiervan is dat de kat de constante drang heeft om te plassen. In de urine kan bloed komen, omdat de blaaswand is gaan bloeden. Waar de oorzaak bij mensen en bij honden vaak ontstaat door een bacteriële infectie, is dit bij katten niet het geval. Slechts 5% van de gevallen wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Maar, wat is dan wel de oorzaak? De aanleiding tot een blaasontsteking kan bij katten zeer verschillend zijn, bij maar liefst 70% van de gevallen is er niet één duidelijke oorzaak. Toch zijn er enkele oorzaken die we aan kunnen wijzen.
- Vaak is stress de aanleiding dat katten last krijgen van een blaasontsteking. Indien het door stress is veroorzaakt zie je doorgaans symptomen als:
- Afwijkende afgifte van stresshormonen.
- De slijmlaag van de blaas verandert.
- Overprikkelde blaaszenuwen.
- Daarnaast worden 20 tot 30% van de blaasontstekingen bij katten veroorzaakt door blaasgruis. Bij het geval van blaasgruis zitten er kleine kristallen in de urine van de kat.
- Indien katten last hebben van blaasgruis, dan liggen ze vaak rusteloos in hun bak.
- Let op: blaasgruis kan ervoor zorgen dat de plasbuis van de kat verstopt raakt. Als je kat niet meer kan plassen door een verstopping dan moet dit acuut behandelt worden. Indien je twijfelt neem dan altijd contact op met de dierenarts.
Hoe herken je een blaasontsteking?
Hoe kun je zien of jouw geliefde huisdier last heeft van een blaasontsteking? Wij hebben de symptomen voor je op een rij gezet.
- Tijdens het plassen miauwt je kat op een zeurende/klagende manier.
- Je kat doet vaak kleine plasjes.
- Deze plasjes ruiken anders en er kan bloed bijzitten.
- Je kat wast en likt zich voornamelijk rondom het gebied onder de staart.
- Je kat plast overal in huis of net buiten de bak.
Herken jij één van deze symptomen bij je kat, dan is er een grote kans dat hij of zij een blaasontsteking heeft.
Hoe behandel je een blaasontsteking?
Zoals gezegd is het bij katten niet direct nodig om naar de medicatie te krijgen indien ze last hebben van een blaasontsteking. Vaak gaat het vanzelf over, maar jij als baasje kunt ook het een en ander ondernemen om je kat te helpen bij de genezing. Bij www.organimal.nl vind je natuurlijke middeltjes die onder andere: cranberry extract, heermoes poeder, solidago en vitamine C bevatten. Deze middeltjes zorgen onder andere voor een goede blaasfunctie en ondersteunen de nierfunctie, urinewegen, het gezonde milieu in de blaas en bij de uitscheiding van afvalstoffen. Naast het toedienen van natuurlijke middelen kun je ook speciaal voer inzetten om de klachten te verminderen. Laat je adviseren door een specialist betreft het voer dat je nodig hebt. Tot slot is het ook van belang om je kat te laten drinken. Verbeter het natuurlijke drinkgedrag van je huisdier door vers water aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van een drinkfontein.
Hoe voorkom je een blaasontsteking?
Natuurlijk wil je liever dat je kat helemaal geen blaasontsteking onder de leden krijgt. Helemaal voorkomen kun je uiteraard nooit, maar er zijn wel wat manieren waarop je de kans kunt verkleinen dat de kwaal optreed. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
- Laat je kat meer drinken. Wist jij dat katten kieskeurig zijn betreft hoe ze drinken en eten? Laat je informeren betreft hoe je kat zijn water het liefst toegediend krijgt, zo zorg je er wellicht voor dat je kat meer drinkt.
- Houd je kattenbak goed schoon. Katten houden van hygiëne. Indien de bak vies is zullen ze er wellicht niet op willen en houden ze hun plas in. Dat is niet goed, want om blaasontstekingen te voorkomen moet je ze juist vaker laten plassen.
- Zorg voor zo min mogelijk stress. Woont jouw kat binnen? Dan hebben ze vaker last van stress. Speel met je kat en geef hem aandacht, zodat hij zijn energie kwijt kan.