Ga naar de inhoud

Spint bestrijden? Doe het op een milieuvriendelijke manier!

  • door

Kamerplanten, tropische planten en groente- en fruitsoorten hebben allen een gezamenlijke vijand: spint. Dit is een veelvoorkomende plaag die planten aantast doordat ze de voedingsstoffen uit de planten onttrekken. Hierdoor ontvang de plant zelf te weinig voeding en wordt de gezondheid van de plant aangetast. Dit wil je uiteraard voorkomen, maar hoe? Je hebt diverse opties waaruit je kunt kiezen, maar we gaan natuurlijk voor de meest milieuvriendelijke bestrijding. Want, het bestrijden van spint met chemische middeltjes is slecht voor de planten en voor de omgeving. Maar, hoe kun je spint op een biologische manier tegengaan? Dit doe je aan de hand van biobestrijding. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp: wat is biologische bestrijding en welke biologische middelen kun je inzetten tegen spint? 

Wat is spint? 

Eerst zoomen we in op het verschijnsel dat spint heet, want wat is het eigenlijk precies? Het is een plaag van mijten op je plant. Deze mijten zijn erg klein en zijn nauwelijks met het blote oog te zien. Meestal zijn we wit, groen of geel van kleur en hebben ze het formaat van een speldenknop. Ze vestigen zich onder het blad waar ze gaatjes in het blad prikken om de sappen eruit te zuigen. Hierdoor krijgen de bladeren een bruine of gele kleur. Als spint al een tijdje op je plant aanwezig zijn zul je dit zien doordat ze fijne draden spinnen tussen bladpunten en stengels. Hoe warmer het is, des te sneller spint zich kan ontwikkelen. Gezien de staat van ons klimaat mogen we dus verwachten dat spint steeds vaker zal voorkomen in ons land. Gelukkig zijn er dus duidelijke aanwijzingen waaruit je kunt aflezen of jouw planten last hebben van spint, namelijk: geel/bruine bladeren, kleine speldenknopjes op je plant of fijn spinrag tussen de bladeren en stengels. Zie jij één van deze aanwijzingen? Dan is het tijd om actie te ondernemen! Doe je dit niet, dan zullen je planten afsterven. 

Waarom biobestrijding en hoe pas je dit toe? 

Naast het feit dat chemische middeltjes niet goed zijn voor mens, dier en milieu, heeft spint er een behoorlijke resistentie tegen opgebouwd. Het biologisch bestrijden van spint is effectiever. Echter, het is nog beter om spint te voorkomen. Hoe doe je dit? Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet. 

  • Kies voor plantensoorten die minder gevoelig zijn voor spint. 
  • Probeer er zoveel mogelijk voor te zorgen dat je planten niet op de tocht staan. 
  • Warme temperaturen en droge lucht dragen bij aan de ontwikkeling van spint, probeer dit te vermijden en besproei de planten regelmatig met een plantenspuit. 
  • Zorg voor sterke en weerbare planten. Dit doe je door je planten niet teveel te bemesten en vooral geen chemische meststoffen te gebruiken. Gebruik wormenaarde, deze meststof heeft alle kwaliteiten die nodig zijn om planten sterk te laten groeien. 
  • Je kunt ook preventief met middeltjes werken. Zo kun je met Soni-mite je planten beschermen tegen spint voordat er überhaupt spint aanwezig is. Heb je spintgevoelige planten? Dan is dit een goede optie om ze te beschermen. 

Zijn je planten toch geïnfecteerd met spint? 

Heb je preventieve maatregelen genomen maar is er toch spint ontstaan? Geen zorgen, dan kun je kiezen voor een biologische bestrijding. Overigens is het zaak om er zo snel mogelijk bij te zijn. Hoe eerder je het ontdekt, des te gemakkelijker het te bestrijden is. Is de plaag al redelijk ontwikkelt en zie je gele bladeren of webben? Dan is het zaak om die bladeren af te knippen om in één keer een groot deel spint te verwijderen en de aantasting in te dammen. Vervolgens kun je door met de biologische bestrijding. 

Hier kun je onder andere roofmijten voor inzetten. Dit zijn de natuurlijke vijand van de spint en kan daardoor uitstekend al biologische bestrijder worden ingezet. De roofmijt eet zowel de eitjes als andere stadia van de spint. Let wel, er zijn verschillende soorten roofmijten. Heb je last van een spintplaag, laat je dan adviseren betreft welke soort het beste werkt. Ook is de best passende behandeling afhankelijk van waar de plaag zich bevindt. Heb je bijvoorbeeld een plaag in een appelboom, dan kun je beter kiezen voor een bestrijding met Chrysopa. Dit zijn larven van gaasvliegen die zich voeden met allerlei soorten luizen en mijten. Zo zijn er veel verschillende plant- en boomsoorten die geïnfecteerd kunnen zijn met een specifiek soort spint. Win informatie in bij een specialist en haal de juiste biologische bestrijders in huis om jouw plant of boom weer gezond te maken! 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: