Ga naar de inhoud

Levensduur elektrische fiets verlengen? Gebruik onze handige tips!

  • door

De elektrische fiets: het rijwiel is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. De tweewieler heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkelt en is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, van stadsfiets tot aan een mountainbike. Waar de fiets eerder een handige oplossing was voor ouderen is er nu voor ieder type fietser een passend rijwiel te vinden. De populariteit van de elektrische fiets is te danken aan meerdere zaken. Het biedt de gebruiker comfort, gemak en snelheid. Daarnaast is het een duurzaam alternatief voor de auto. Het hebben van een elektrische fiets ten opzichte van een auto is een stap in de groene richting. Maar, nu is het ook zaak om duurzaam met de fiets om te gaan. Hoe langer je met de fiets kunt, des te beter voor je eigen portemonnee en het milieu. In dit artikel bieden we je praktische tips om de levensduur van je elektrische fiets te verlengen. 

Onderhoud elektrische fiets

Ieder voertuig is gebaat bij goed onderhoud, zo ook de elektrische fiets. Goede verzorging staat gelijk aan een langere levensduur. Geen onderhoud kan juist zorgen voor een minder lange levensduur. Daarom is het van belang om verantwoord om te gaan met je elektrische fiets, het zou natuurlijk zonde zijn als je te snel de fiets moet vervangen. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet waarmee jij je elektrische fiets goed kunt onderhouden. 

  • Controleer regelmatig de bandenspanning. Zijn de banden zacht? Pomp ze dan op! Indien je op zachte banden fietst is er sprake van extra rolweerstand, hierdoor kun je minder kilometers maken met een volle accu. Met name tijdens winterse maanden, wanneer de fiets doorgaan minder gebruik wordt, kunnen de banden zachter zijn. 
  • Zorg voor een frequente schoonmaak van de fiets, haal viezigheid weg zodat de fiets soepel kan functioneren. Smeer de ketting regelmatig in met kettingolie en behandel de onderdelen die van chroom zijn met roestwerende middeltjes. 
  • Als je elektrisch fietst heb je sneller last van slijtende remblokjes dan wanneer je op een normale fiets rijdt. Controleer daarom regelmatig de remblokjes of deze nog functioneel zijn. 
  • Check periodiek de verlichting en vervang indien nodig de batterijen. Gebruik herlaadbare batterijen, deze zijn doorgaans duurzamer dan niet-herlaadbare batterijen. 

Fietsaccu in goede conditie houden 

Naast het onderhouden van je fiets is het ook zeer belangrijk om je accu goed te verzorgen. Het is een belangrijk onderdeel van je fiets, maar het is helaas ook een fragiel element. De accu gaat doorgaans minder lang mee dan de fiets zelf en moet op den duur vervangen worden. Dit is prijzig en daardoor is het van belang om zo goed mogelijk om te gaan met je accu. Daarnaast is het vervangen van je accu ook niet goed voor het milieu, dus dat is ook een belangrijke reden voor goed onderhoud. Wij hebben enkele tips op een rij gezet waarmee jij de levensduur van je accu verlengd. 

  • Gebruik je elektrische fiets regelmatig. Hierdoor zal je vaak je accu moeten laden en ontladen. Dit zorgt ervoor dat de batterij in een optimale conditie blijft. Dus, ook bij koud weer is het verstandig om veelvuldig een blokje om te gaan. 
  • Maak je accu nooit helemaal leeg, hier hebben batterijen een hekel aan en het zal de levensduur ervan verminderen. Door de batterij tot en met 50% te ontladen en vervolgens weer op te laden zorg je juist voor een langere levensduur van de accu. Is de accu overigens helemaal leeg? Leg het dan zo snel mogelijk aan de lader. Een diepe ontlading kan zorgen voor veel schade aan de accu en kan er zelfs voor zorgen dat het onbruikbaar wordt. 
  • Lage temperaturen, sneeuw- en regenval, hitte en andere weersomstandigheden zijn ook zaken waar een accu niet van houdt. Ontkoppel je accu altijd en bewaar het op kamertemperatuur. Indien het niet mogelijk is om de accu te ontkoppelen, probeer dan de fiets ergens binnen te plaatsen. 
  • Schakel op tijd en probeer het zo min mogelijk te doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je meer kilometers kunt maken met een volle accu. Het beste is om een constante snelheid aan te houden. 
  • Tot slot: rijd niet weg met trapondersteuning. Indien je dit doet vanuit stilstand zorg je voor een grote belasting van je accu. 

Veel onderhoud aan je elektrische fiets kun je zelf uitvoeren, maar het is ook goed om periodiek je elektrische fiets naar de lokale fietsenwinkel te brengen voor een onderhoudsbeurt. De expert ziet mogelijk dingen die jij niet ziet en je kunt beter op tijd je fiets onderhouden, want voorkomen is beter dan genezen. 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: