Duurzaam en veelzijdig: duik in de wereld van bamboe producten

  • door

Als je tegenwoordig door de gangpaden loopt van huis- en tuinwinkels dan kun je er bijna niet meer omheen: bamboe producten. De afgelopen jaren hebben deze producten een opmars gemaakt qua populariteit. Deze sterke vraag naar producten van bamboe komt niet uit de lucht vallen. Duurzaamheid is namelijk een veelbesproken onderwerp en steeds meer mensen hechten hier veel waarde aan. Gelukkig maar, want kijkend naar het laatste klimaatrapport is het meer dan ooit nodig we duurzamer handelen. In dit artikel gaan we in op veelgestelde vragen rondom bamboe: waarom is het eigenlijk zo duurzaam? Daarnaast zoomen we in op enkele bamboe producten om je een beeld te geven van het aanbod dat er is. 

Hoe milieuvriendelijk is bamboe?

We hebben het al genoemd, bamboe is een zeer duurzaam materiaal. Maar, waarom eigenlijk? Dat deze plantensoort milieuvriendelijk is heeft het te danken aan vele aspecten. Wij hebben een aantal redenen voor je op een rij gezet om je een beeld te geven. 

  • Bamboe is één van de snelstgroeiende planten ter wereld. Nadat de plant gekapt is groeit het binnen 4 tot 5 jaar weer terug naar een volwassen lengte. Doordat de plant zo snel groeit is een jaarlijkse oogst mogelijk. Daarnaast biedt het een oplossing voor het ontbossing-probleem. Elke dag verdwijnen er vele hectares aan bos op allerlei continenten, met desastreuze gevolgen voor het ecosysteem. Door minder tropisch hout te gebruiken en juist meer bamboe kunnen we ontbossing tegengaan. 
  • Producten die volledig gemaakt zijn van bamboe zijn 100% biologisch afbreekbaar en kunnen tevens gerecycled worden. Daarnaast is het materiaal zeer stevig en buigzaam, wat ervoor zorgt dat deze producten van hoge kwaliteit zijn en een lange levensduur hebben. 
  • De bamboeplant heeft filterende en absorberende kwaliteiten. Het haalt CO2-uit de lucht en neemt dit op, hierdoor wordt er iets van de CO2-uitstoot gecompenseerd. Per jaar kan bamboe 200 ton aan CO2-uitstoot absorberen. Ter vergelijking: een boom kan jaarlijks 15 ton aan CO2-uitstoot absorberen. Hoe meer bamboe we planten, des te meer uitstoot we compenseren. 
  • CO2-uitstoot absorberen is niet het enige waar de plant om bekend staat. Het produceert namelijk ook veel zuurstof, tot wel 35% meer dan reguliere bomen. 

Bamboe producten: een greep uit het aanbod 

Zoals je in de titel hebt kunnen lezen is bamboe veelzijdig, het wordt dan ook voor allerlei producten gebruikt. Van beautyproducten tot aan schuttingen, artikelen gemaakt van bamboe zijn onderdeel van het aanbod. Om je een beeld te geven van de opties die je hebt hebben wij een aantal producten eruit gelicht. 

Bamboe loungeset

Heerlijk vertoeven in je tuin, wie wil dat nou niet? Om het comfortgehalte van je tuin te verhogen kun je kiezen voor een bamboe loungeset. Hier kun je heerlijk op relaxen en even lekker tot rust komen. Daarnaast past het natuurlijke uiterlijk van bamboe perfect bij iedere tuin, het geeft het een warme en Oosterse uitstraling. 

De loungesets gemaakt van bamboe zijn zeer licht in gewicht maar desalniettemin zeer stevig. Het vergt weinig onderhoud en heeft een lange levensduur. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het een erg milieuvriendelijk product is. Genoeg redenen dus om er eentje aan te schaffen! Overigens kun je jouw tuin nog verder upgraden met andere bamboe producten, zoals: een schutting, pergola of bamboeplanten. 

Bamboe vloer 

Kun jij wel wat sfeer in je woonkamer gebruiken? Kies dan voor een bamboe vloer! Deze ondergrond is adembenemend mooi en is verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen. Voor iedere woonkamer is er wel een passende bamboe vloer te vinden. Net als bij houten vloeren kun je de vloer eens in de zoveel tijd opschuren en het opnieuw behandelen met lak of beits. Zodoende kun je de toch al lange levensduur nog verder verlengen. 

Door de flexibiliteit van bamboe is de vloer goed te combineren met vloerverwarming, bamboe zet namelijk veel minder uit dan hout. Als kers op de taart heeft het ook uitstekende kwaliteiten als het gaat om hygiëne. Op de vloer blijven er nauwelijks bacteriën, vuil of stof achter. Het is gemakkelijk schoon te maken en voor mensen met allergieën is het zeer geschikt. 

Bamboe rolgordijn

Ook voor raamdecoratie zijn er prachtige bamboe producten te vinden, zoals een rolgordijn. Hiermee geef je jouw slaap- of woonkamer een warme en natuurlijke uitstraling. Daarnaast verhoog je de mate van privacy, door het rolgordijn naar beneden te hijsen kan niemand van buiten naar binnen kijken. Tevens kun je zodoende op warme zomerdagen zorgen voor extra verkoeling in huis. Zonnestralen worden afgeweerd door het bamboe rolgordijn en je profiteert van een lekkere koele slaap- of woonkamer. 

Je vindt deze rolgordijnen in allerlei afmetingen, kleuren en afmetingen. Welk type interieur je ook hebt, er is altijd een passend gordijn te vinden. Ook hier kun je weer combineren, bijvoorbeeld door je kamer te voorzien van bamboe meubelen of een bamboe hanglamp. De keuze is reuze en dat alles op een duurzame manier! 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: