Ben jij van plan een nieuwe keuken te gaan kopen? Ga dan voor duurzaam!

  • door

Is jouw keuken aan vervanging toe en wil je graag een nieuwe kopen? Tegenwoordig val je met je neus in de boter en zijn er prachtige en handige keukens te verkrijgen, neem bijvoorbeeld zwarte keukens die van alle gemakken zijn voorzien. Uiteraard is het uiterlijk en zijn de functionaliteiten van belang als je een nieuwe keuken gaat uitkiezen, maar vergeet ook niet te denken aan het milieu. Vandaag de dag zijn er vele manieren waarop jij je keuken kunt verduurzamen, denk aan het toepassen van energiezuinige apparaten, het installeren van milieuvriendelijke verwarming of het gebruiken van gerecyclede materialen. Zo zijn er nog vele andere manieren waarmee jij ervoor kunt zorgen dat je op milieuvriendelijke wijze kunt genieten van je keuken. In dit artikel gaan we dieper in op enkele tips waarmee jij de keuken van je dromen kunt kopen, maar wel op een groene manier. Zodoende ben jij blij, maar is moeder aarde ook tevreden. 

Kies voor een circulaire keuken 

Wil je een nieuwe keuken kopen? Kies er dan eentje die circulair is. Dit houdt in dat alle materialen die gebruikt zijn voor de productie van de keuken herbruikbaar zijn. De gebruikte grondstoffen houden op die manier hun waarde. Bij het productieproces van een circulaire keuken wordt erop gelet dat er geen schadelijke stoffen gebruikt worden. Ook is het productieproces geheel CO2-neutraal en wordt de keuken geproduceerd met behulp van duurzame energie. Zo zijn er fabrieken die zonne-energie gebruiken voor de productie van de keukens en die afvalhout verbranden om de fabrieken te verwarmen. Het fenomeen circulaire keukens past goed in de hedendaagse tijd, aangezien er tegenwoordig geheel circulaire woningen worden gebouwd. Mocht je all-the-way duurzaam willen gaan, dan kun je je daar in verdiepen. 

Om je keuken verder circulair te maken kun je de inrichting ervan tweedehands kopen. Bij de kringloop of tweedehands winkels vind je genoeg spullen die je kunt gebruiken om jouw keuken circulair te maken. Denk aan:

  • Tweedehands keukenapparaten, zoals: een koffiezetapparaat of waterkoker.
  • Tweedehands meubelen, zoals een eettafel of eetstoelen. 
  • Tweedehands keukengerei, zoals: spatels of keukenmessen.
  • Tweedehands servies, zoals: glazen en borden.
  • Tweedehands beste, zoals: messen en vorken. 

Wat je ook nodig hebt, grote kans dat het tweedehands te verkrijgen is. Door producten een tweede leven te geven verklein je de vraag naar nieuwe producten. Als resultaat zal er minder massaproductie nodig zijn en zullen er minder fossiele grondstoffen verbruikt worden. 

Maak een verlichtingsplan

Als je een nieuwe keuken gaat bouwen, denk dan ook goed na over de verlichting. Zorg ervoor dat de keuken wordt voorzien van LED-lampen met het label A++. Dit zijn de meest zuinige LED-lampen die er zijn. Gebruik je in je huidige keuken nog halogeen- of gloeilampen? Dan ga je er sterk op vooruit. LED-lampen zijn tot wel 90% efficiënter dan deze ouderwetse manieren van verlichting. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee! 

Naast het type verlichting is het ook van belang waar je verlichting plaatst, zo kun je onderscheid maken tussen algemene verlichting en werkverlichting. De algemene verlichting is bedoeld om de ruimte in zijn geheel te verlichten. Indien je een grote keuken hebt kan dit wel oplopen tot 4 of 5 lampen. Werkverlichting is bedoeld om een bepaalde taak goed uit te kunnen vullen, bijvoorbeeld een lampje boven het fornuis. Indien je werkverlichting goed is ingericht, hoeft niet altijd de algemene verlichting aan. In plaats van dat er 4 tot 5 lampen branden, brandt er dan maar 1. Dat scheelt uiteraard weer in het energieverbruik en uiteindelijk de kosten. 

Energiezuinige apparaten

Je ontkomt er niet aan, de keuken staat vol met apparaten. De vieze vaat wordt weer schoon in de vaatwasser, je koffie wordt gezet door een koffiezetapparaat en zo heb je nog vele andere apparaten die je helpen bij de dagelijkse huishoudelijke zaken. Wij hebben enkele tips voor je op een rij gezet om zo min mogelijk energie te verbruiken bij het gebruik van deze apparaten. 

  • Gebruik de eco-stand op de vaatwasser. Deze stand verbruikt doorgaans tot 30% minder energie dan het normale programma. Je vaat wordt net zo schoon als bij andere programma’s. 
  • Gebruik je apparaten niet? Haal, indien mogelijk, de stekker uit het stopcontact. Vele apparaten gebruiken stroom door zogeheten ‘sluipverbruik’. Het lijkt alsof het apparaat uit is, terwijl het op de achtergrond toch energie verbruikt. Door de stekker uit het stopcontact te halen zorg je ervoor dat dit niet gebeurd. 
  • Zorg ervoor dat je apparaten een goed energielabel hebben. De labels lopen van G tot en met A+++. Check je apparaten, analyseer de score en verbeter waar nodig is. 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: