Ga naar de inhoud

Wat is biologische wijn?

  • door
Wat is biologische wijn

Wil jij met het oog op de natuur voortaan ook biologische wijn drinken in plaats van ‘gewone’ wijn? Veel mensen overwegen een duurzame keuze te maken op het gebied van wijn, maar doen dit niet omdat zij er onvoldoende van weten. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over biologische wijn zodat ook jij overtuigd raakt van de voordelen.

Wat maakt een wijn biologisch?

Je mag een wijn biologisch noemen als er bij de teelt alleen natuurlijke methodes worden gebruikt. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De inzet van genetische modificatie is helemaal uit den boze. Om problemen met ongedierte te overwinnen, worden natuurlijke oplossingen bedacht. Vaak zijn dit oplossingen die boeren uit een ver verleden ook al gebruikten, maar nog net zo effectief zijn. Zo eten nuttige insecten schadelijke insecten op of worden er dieren ingezet om onkruid te bestrijden. De biologische wijnboer staat dicht bij de natuur en wil deze zo min mogelijk belasten. Wie van de natuur houdt, kiest een biologische wijn.

Het kan nóg beter

Sommige wijnboeren gaan nog een stapje verder in de ondersteuning van de natuur. Neleman plant bijvoorbeeld bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Bovendien wordt op die manier de biodiversiteit bevorderd en het natuurlijke landschap van de omgeving hersteld. Neleman maakt ook gebruik van natuurlijke kurken die weer gerecycled kunnen worden en als grondstof kunnen worden hergebruikt. Tot slot richt Neleman zich uitdrukkelijk op lokale druivensoorten die dreigen uit te sterven. Zo zie je maar, ook de biologische wijnteelt verbetert zichzelf nog dagelijks om de natuur te beschermen. Wie nog een stapje extra wil zetten voor de natuur, kiest een biologische wijn van Neleman.

Niet alle wijn is vegan

Wist je dat wijn in veel gevallen niet vegan is? Er wordt namelijk eiwit van de kip gebruikt om de wijn te klaren, helder te maken. Neleman gebruikt hiervoor een andere methode, de wijnen worden met plantaardig eiwit geklaard. Hiervoor wordt eiwit uit erwten gebruikt. Kies je voor een biologische wijn van Neleman, dan weet je dus zeker dat deze volledig plantaardig is. De biologische wijn is 100% vegan, nog een goede reden om te kiezen voor deze biologische wijn.

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: