Duurzaam kerst vieren? Denk ook eens aan een alternatieve kerstboom!

  • door

Vele mensen hopen jaarlijks op een witte kerst, maar wij hopen dat ook vele mensen kiezen voor een groene kerst. De kerstdagen zijn bij uitstek de feestdagen waarop mensen gemakkelijk niet-duurzame keuzes maken. Grote uitgebreide diners met veel vlees op tafel, huizen en straten verlicht met energieslurpende kerstverlichting, vele cadeautjes ingepakt met papier en vervoerd in plastic tassen en zo zijn er nog vele andere onduurzame valkuilen waarin mensen kunnen trappen. Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die wel bewust zijn van hun ecologische voetafdruk en daar ook naar handelen. De kerst is een magisch feest waar vele mensen van houden, maar we moeten ook zorgen dat toekomstige generaties hier zonder zorgen van kunnen genieten. 

Om die reden hebben we dit artikel gewijd aan het vieren van een duurzame kerst. We geven speciale aandacht aan één van de zaken die de kerstdagen zo magisch maakt: de kerstboom. Jaarlijks kopen vele mensen een nieuwe natuurlijke kerstboom en gooien die in januari weer weg, dat is natuurlijk niet heel duurzaam. Gelukkig zijn er wel duurzame alternatieve kerstbomen, waar we in dit artikel over vertellen. Om het compleet te maken bieden we je ook nog 7 tips om jouw kerst verder te verduurzamen.

Welke alternatieve kerstbomen zijn er? 

Wil jij inspiratie opdoen voor alternatieve kerstbomen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Om je een beeld te geven van de opties die je hebt, hebben wij de verschillende alternatieven voor je op een rij gezet. 

Houten kerstboom

We beginnen met een variant die tegenwoordig erg populair is, en dat is niet zonder reden. De houten kerstboom is namelijk een échte blikvanger in de woonkamer. Doordat de boom van hout gemaakt is geeft het een natuurlijke uitstraling, net als de traditionele kerstboom. Je kunt kiezen uit diverse ontwerpen, namelijk een spiraalvormige boom of een laddervormige boom. Let bij het kopen van een houten kerstboom op de duurzaamheidsklasse van het hout. Deze klassen lopen van 1 tot en met 5, waarbij 1 het meest duurzaam is en 5 het minst duurzaam. Zodoende heb je een beeld van het duurzaamheidsgehalte van de houten kerstboom. De boom biedt meerdere voordelen, zo geeft het niet alleen een sfeervolle uitstraling aan je woonkamer, een goede houten boom gaat ook nog eens jaren mee. 

Houten kerstboom

Adopteer een kerstboom

Wil je toch graag een traditionele natuurlijke kerstboom? Dan adviseren wij om er een te adopteren in plaats van er een te kopen. De bomen die gekocht worden, worden doorgaans in januari gedumpt en in de brand gestoken. Dat is natuurlijk zonde. Indien je een kerstboom adopteert zal de boom in januari weer terug in de grond geplaatst worden. De boom wordt verzorgd zodat de boom bij het volgende kerstfeest weer verhuurd kan worden. De bomen kunnen tot wel 5 jaar lang verhuurd worden. 

Tweedehands kunstkerstboom 

Door de jaren heen heeft de kunstkerstboom ook een opmars gemaakt qua populariteit. Dat is ook niet zonder reden. Je kunt de boom elk jaar weer gebruiken en je hoeft de boom niet te onderhouden. Geen naalden die op grond liggen, geen insecten die vanuit de boom je woning inkruipen en geen jaarlijkse kosten voor een nieuwe boom. Tegenwoordig zijn er ook vele bomen die de natuurlijke uitstraling van de traditionele boom perfect kunnen nabootsen. Genoeg redenen om een kunstkerstboom te kopen, maar schaf geen nieuwe aan! In plaats daarvan kun je ook op Marktplaats kijken of je een mooie tweedehands kunstkerstboom kunt vinden. 

Teken een kerstboom 

Tot slot kun je ook een kerstboom tekenen. Hoe dan, zul je je wellicht afvragen. Met een krijtstift kun je een kerstboom tekenen op je raam. Je kunt krijtstiften in allerlei kleuren kopen, dus je kunt je boom volledig in jouw stijl creëren. Voeg er leuke andere kerstfiguren aan toe om het plaatje compleet te maken. Plaats vervolgens een kerstdorp in de vensterbank en je hebt je raam voorzien van de nodige magie. Overigens was je de kerstboom eenvoudig weer van je raam af. 

Zoals je ziet zijn er voldoende opties om op een duurzame wijze een kerstboom in je woning te hebben. Je kunt overigens ook combineren, bijvoorbeeld door zowel een kerstboom op je raam te tekenen als een houten kerstboom in je woning te hebben. Zo voorzie je jouw woning van extra kerstsfeer! 

Waarom zou je voor een alternatieve kerstboom moeten kiezen?

In Nederland worden er jaarlijks gemiddeld 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. Veel van deze kerstbomen worden in januari verbrand in de buitenlucht. Dit zorgt voor de luchtvervuiling. Als duurzaam alternatief kun je beter je boom inleveren bij de gemeente, die ze naar de afvalenergiecentrale brengt. Hier worden de kerstbomen op een meer milieuvriendelijke wijze verwerkt. De alternatieve kerstbomen die hierboven beschreven staan hebben als voordeel dat ze elk jaar weer gebruikt kunnen worden. Er komt geen verbranding aan te pas, bij sommige varianten komt ook geen jaarlijks onderhoud of transport aan te pas. Allemaal aspecten die ervoor zorgen dat de alternatieve kerstbomen duurzamer zijn dan de traditionele kerstboom. 

7 tips om groen kerst te vieren 

De eerste stap naar een groene kerst is gezet met het realiseren van een duurzame kerstboom, maar daar houden we natuurlijk niet op. Om jou verder te helpen bij het verduurzamen van de kerstdagen hebben we 7 tips op een rij gezet. 

  • Tegenwoordig geven vele mensen met de kerst elkaar cadeautjes. Erg leuk en dit geeft de feestdagen ook weer een extra dimensie. Maar, al die nieuwe cadeautjes die verkocht worden zijn natuurlijk belastend voor het milieu. Neem daarom ook eens een kijkje bij de lokale kringloopwinkel om te kijken of je daar een alternatief kunt vinden.
  • Tijdens de feestdagen verplaatsen veel mensen zich. Op bezoek bij opa en oma, op bezoek bij vrienden en ga zo maar door. Vele mensen reizen per auto, maar probeer zoveel mogelijk op duurzame wijze je te verplaatsen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk de fiets te pakken, te carpoolen of met het openbaar vervoer te reizen. 
  • Feestelijk dineren, de kerst zou niet hetzelfde zijn zonder heerlijke maaltijden. Probeer de maaltijden zoveel mogelijk te voorzien van plantaardige etenswaren, zoals bijvoorbeeld maaltijden met tofu of tempeh. 
  • Houd jij ook zoveel van kerstverlichting? Wij ook! Mooi versierde straten en woningen ogen sfeervol en magisch. Echter, het kan ook veel energie kosten. Kies daarom altijd voor energiezuinige kerstverlichting! 
  • Over verlichting gesproken, laat jij altijd de verlichting aan staan? Wellicht zou je dit moeten heroverwegen. ‘s Avonds slapen de meeste mensen, dus dan kun je prima de verlichting uitzetten. Probeer dit zoveel mogelijk te doen om op die manier energie te besparen. 
  • Wil jij zoveel mogelijk sfeer creëren tijdens de kerst? Zet dan zoveel mogelijk de normale verlichting uit en steek kaarsjes aan tijdens de donkere uren. Dit zorgt niet alleen voor sfeer, maar je bespaart ook nog eens energie. Zorg wel dat je bijenwaskaarsen of gerecyclede kaarsen in huis hebt, we gaan natuurlijk wel voor de meest duurzame opties. 
  • Niet iedereen heeft helaas het budget om optimaal te kunnen genieten van de kerstdagen. Heb jij wat geld over? Doneer dan wat voedsel aan de voedselbank bij jou in de buurt. Zodoende hebben anderen ook wat lekkers te eten tijdens de feestdagen. Heb jij eten over na het diner? Gooi het dan niet weg, maar geef het bijvoorbeeld aan gasten of zet jouw maaltijd op Thuisgekookt.nl. Mis jij een tip voor het verduurzamen van de kerst? Stuur deze dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw groene tip straks in dit rijtje. 

Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met anderen via de onderstaande socials.

Facebook
Twitter
WhatsApp