Ga naar de inhoud

Van duur naar duurzaam: kies voor een refurbished iPhone!

  • door

Wil jij graag een iPhone kopen, maar schrik jij nogal van de prijzen van nieuwe iPhones? Geen zorgen, ook voor een minder bedrag kun je een iPhone van goede kwaliteit kopen. Je hoeft namelijk geen nieuwe iPhone te kopen om te kunnen genieten van goede kwaliteit, er zijn tegenwoordig ook refurbished iPhones die van hoge kwaliteit zijn. Het kopen van een refurbished iPhone is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Je geeft namelijk een product een tweede leven en vermindert zo de vraag naar nieuwe producten. Hoe meer consumenten tweedehands producten kopen, des te minder massaproductie met de daaruit voortvloeiende vervuiling er zal zijn. Maar, wat is een refurbished iPhone en waar moet je op letten als je er eentje koopt? In dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Wat is een refurbished iPhone? 

De termen refurbished en tweedehands worden weleens in één adem genoemd, ten onrechte. Ja, bij beide termen gaat het om producten die al eens gebruikt zijn. Echter, er zit een groot verschil tussen beide termen. Tweedehands iPhones worden doorgaans niet gecontroleerd en krijgen geen onderhoud voordat ze verkocht worden. Refurbished iPhones daarentegen worden op vele vlakken gecontroleerd voordat ze verkocht worden. Zijn er mankementen? Dan worden deze aangepakt. Hierdoor ligt de kwaliteit van een refurbished iPhone veel hoger dan die van een tweedehands iPhone. Daarnaast kunnen tweedehands iPhones vele jaren zijn gebruikt, terwijl refurbished iPhones vaak binnen enkele weken al zijn geretourneerd. Oftewel als je een refurbished iPhone koopt, koop je een telefoon die qua kwaliteit dicht in de buurt ligt van een nieuwe telefoon. Als kers op de taart betaal je daar ook nog eens een stuk minder voor dan voor een nieuwe iPhone. Jij blij, het milieu blij! 

Waar moet je op letten als je een refurbished iPhone koopt? 

Niet elk aanbod met refurbished iPhones is hetzelfde, er zijn zaken waar je op moet letten als je een refurbished iPhone koopt. Als je gegarandeerd de beste kwaliteit in huis wilt halen, dan moet je letten op het refurbished keurmerk. Dit is een keurmerk die wordt uitgegeven door Techniek Nederland aan bedrijven die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de betrouwbaarheid van de aanbieder wordt met dit keurmerk gewaarborgd. Het keurmerk staat voor 4 punten om je meer zekerheid te geven over wat je koopt. Hieronder worden deze punten toegelicht.

  1. Kwaliteitscontrole op 50 punten

De iPhones worden met behulp van software gecontroleerd op maar liefst 50 punten. Zowel de soft- als de hardware van de telefoon wordt gecheckt, zoals bijvoorbeeld het besturingssysteem, de werking van de camera en de kwaliteit van het touchscreen.  

  1. Garantie van 2 jaar op alles

De toestellen die het keurmerk dragen hebben standaard een garantieperiode van 2 jaar. Dit geldt overigens niet alleen voor het toestel, maar ook voor de batterij en laad-accessoires. Deze garantie is uniek, want op nieuwe iPhones krijg je dit niet. 

  1. Verschillende gradaties gebaseerd op conditie

Het keurmerk heeft verschillende gradaties geïntroduceerd waarin refurbished iPhones geplaatst kunnen worden, dit op basis van de conditie van de telefoon. Er zijn 3 verschillende gradaties, namelijk: 

  • Als nieuw, geen tot minimale gebruikssporen. 
  • Licht gebruikt.
  • Zichtbaar gebruikt. 

Als consument word je goed geïnformeerd over de staat van de telefoon en ben je in staat om een goed overwogen beslissing te maken. 

  1. Professionele organisatie, minder kans op faillissement

Aanbieders die het keurmerk dragen hebben een minimale jaaromzet van 2 miljoen euro behaald met de verkoop van refurbished iPhones. Daarnaast toetst de EDR Credit Services of bedrijven financieel solide zijn. Zodoende hebben consumenten de zekerheid dat bedrijven niet zomaar failliet gaan.

Ruime keuze aan refurbished iPhones, iPads en MacBooks

Het aanbod aan nieuwe iPhones is door de jaren heen behoorlijk omvangrijk geworden. Echter, tegenwoordig kun je ook genieten van een ruim aanbod aan refurbished iPhones, zoals bijvoorbeeld de refurbished iPhone 11, iPhone 12 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 Pro en nog vele anderen! De keuze is reuze en dat is des te meer reden om te kiezen voor een refurbished iPhone. Ben jij een fan van Apple? Dan kun je ook andere refurbished producten kopen, zoals een refurbished MacBook en iPad. Dat er steeds meer aanbod is qua refurbished producten is goed nieuws voor het milieu, want zo is er steeds meer vraag naar gebruikte producten en minder vraag naar nieuwe producten. Dit betekent minder productie en minder uitputting van grondstoffen.