Duurzaam omgaan met dierenvoeding? Gebruik een voerton!

  • door

Om je geliefde dieren gezond te houden is het belangrijk om hen te voorzien van kwalitatief voedsel. Kwalitatieve dierenvoeding kan duur zijn, maar door het in bulk in te kopen ben je doorgaans goedkoper uit. Voedsel in grote aantallen inkopen brengt ook risico’s met zich mee, want het voedsel kan bederven of aangetast worden door ongedierte. Daarom is het van belang dat je op duurzame wijze omgaat met de voeding die je hebt. Hoe doe je dit? Door een voerton te gebruiken! In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen die een voerton met zich meebrengt. Daarnaast bieden we ook nog andere tips hoe je jouw dierenvoeding het beste kunt bewaren. Maar eerst: wat is een voerton eigenlijk? 

Wat is een voerton?

Voer voor je hond, kat, konijn, vissen of vogels: je slaat het eenvoudig en duurzaam op in een voerton. Dit is een ton die zowel water-, licht als luchtdicht is, waardoor het voedsel optimaal bewaard blijft en ongedierte buiten de deur wordt gehouden. De tonnen zijn verkrijgbaar in diverse maten, zo heb je voertonnen van 4 tot en met 220 liter. Voor een ieder is er een passende ton te vinden, voor de dierenliefhebber met een huisdier thuis tot aan zakelijke partijen. 

Naast verschillende maten heb je ook keuze uit diverse soorten, zoals een voerton met schroef-, klep- of klemdeksel. De meest voorkomende variant is die met de schroefdeksel. Deze is doorgaans van kunststof en kan erg soepel op het vat gedraaid worden. Als de schroefdeksel er eenmaal opgedraaid is dan is het vat hermetisch afgesloten. Je hebt keuze uit een enkele of tweedelige schroefdeksel. Met een enkele deksel kun je het vat goed afsluiten. De tweedelige deksel zorgt voor net een beetje extra veiligheid en is ideaal voor de opslag en transport van vloeistoffen. 

Overigens kun je de voerton niet enkel gebruiken voor de opslag van dierenvoeding, maar de vaten kunnen ook dienen voor de opslag van menselijke voeding, als vijverfilter, opvangbak of waterkluis. De mogelijkheden zijn aanzienlijk! 

Jarenlange levensduur en meer

Voertonnen worden doorgaans gemaakt van kunststof. Dit is sterk en degelijk materiaal waardoor de ton tegen een stootje kan. Voertonnen hebben doorgaans een lange levensduur, maar dat is niet het enige voordeel waarvan je profiteert. 

  • Door de gladde binnenwand van de ton blijft er geen dierenvoeding achter. 
  • Je kunt de tonnen gemakkelijk schoonmaken met wat water en een doekje. 
  • Moet jij veel en vooral verschillende soorten dierenvoeding opslaan? Je kunt de tonnen stabiel op elkaar stapelen. Met behulp van de voertonnen sla je eenvoudig een grote voorraad aan dierenvoeding op. 
  • De tonnen zijn eenvoudig te verplaatsen met behulp van de handgrepen die of op de deksel of aan de zijkant van de ton geplaatst zijn. 
  • Doordat de tonnen water-, lucht- en lichtdicht zijn kun je de tonnen ook prima buiten bewaren. 
  • Dankzij de vulopening van de ton kun je de vaten eenvoudig vullen met voeding. Ook schep je het er eenvoudig weer uit met een voerschep of maatbeker. 

Het voordeel van de hermetische afsluiting

We hebben het er al kort over gehad, maar door de hermetische afsluiting blijft het voedsel beter bewaard. Echter, dit zijn niet de enige voordelen wat een 100% afsluiting met zich meebrengt. 

  • Sla jij de voeding in huis op? Doordat de vaten volledig zijn afgesloten zul je geen last hebben van geurtjes in huis. 
  • De voedingsstoffen, smaak en krokantheid van het voer blijft beter bewaard. Je kan je dieren altijd kwalitatieve voeding blijven aanbieden als je het bewaard in een voerton. 
  • Ongedierte, zoals muizen, hebben geen toegang tot het voer. Wel zo fijn als je de voeding thuis opslaat, hierdoor zul je minder ongedierte in huis hebben. 

Waar moet je op letten als je een voerton koopt?

Wil je graag een voerton kopen? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf. Allereerst is het van belang om te weten wat je wilt gaan opslaan: voer, vloeistoffen of andere zaken. Daarnaast is uiteraard het formaat van belang: hoeveel en welke soorten voer of vloeistoffen ben je van plan om te bewaren? Breng dit in kaart en op basis daarvan kun je je laten informeren door een specialist betreft het gewenste formaat en soort. Let ook op de aanwezigheid van het voedingsmiddelen certificaat, deze is zichtbaar op de vaten en bestaat uit een vork en een glas. Op het certificaat staat de leus: geschikt voor levensmiddelen. Dit houdt in dat het soort kunststof dat gebruikt is veilig in aanraking mag en kan komen met voedingsmiddelen. 

Tags: