De wintermaanden staan weer voor de deur en volgens het CBS zijn dit de maanden wanneer er structureel meer woninginbraken plaatsvinden. In 2020 was het aantal woninginbraken spectaculair gedaald ten opzichte van 2019, zo was er een daling van ruim 40%. Echter, is dit verschil te verklaren door de coronacrisis, want door de vele maatregelen en lockdowns waren mensen veel vaker thuis dan de jaren daarvoor. De verwachting is dat dit jaar, vanwege het opheffen van de maatregelen, het percentage inbraken weer fors zal stijgen. Wat kun je hier tegen doen? Het beste is om je woning goed te beveiligen. Maar, kun je dit ook op een duurzame manier doen? In dit artikel gaan we in op 3 tips om je woning en bezittingen milieuvriendelijk veiliger te maken.
Houd een oogje in het zeil
Camera’s zijn een onmisbare schakel in een optimale beveiliging van je woning. Hiermee zorg je ten eerste voor het afschrik-effect. Inbrekers die kwade bedoelingen hebben zien de camera’s en weten hierdoor dat de woning goed beveiligt is, zodoende zullen ze minder snel toeslaan.
Daarnaast ziet een draadloze beveiligingscamera alles, elke verdachte situatie rondom je woning wordt vastgelegd en de beelden kun je opslaan. Ook zijn er camera’s die de beelden via het internet streamen, waardoor je de beelden en het geluid altijd en overal kunt bekijken. Dit is erg handig als je vaak van huis bent. Op ieder apparaat, of het nu een telefoon, tablet of laptop is, kun je de camerabeelden bekijken.
Vandaag de dag zijn camera’s steeds geavanceerder en kunnen ze steeds meer. Zo heb je camera’s die vanuit zichzelf verdachte situaties herkennen en hier ook naar handelen. Indien er een situatie zich voordoet die verdacht is zal de camera inzoomen en beelden kunnen direct naar de alarmcentrale worden verzonden. Dat is nog eens next-level beveiliging! Ook zijn er camera’s met infrarood-sensoren die ‘s nachts, ondanks dat het duister is, goede en herkenbare beelden kan maken. De mogelijkheden met camera’s zijn oneindig en er is voor iedere situatie wel een passende optie te vinden die jouw woning goed beveiligd.
Maar, hoe zorg je ervoor dat je de camera’s duurzaam inzet? Zorg ervoor dat je ze voorziet van groene stroom. Dit kun je doen door zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, maar je kunt ook kiezen voor een duurzame energieleverancier.
Zorg ervoor dat het lijkt alsof er iemand thuis is
Inbrekers zijn doorgaans erg bang voor woningen waar de bewoners thuis blijken te zijn. Om ze af te schrikken doe je er dus verstandig aan om de schijn op te houden dat je thuis bent. Wij hebben enkele tips op een rij gezet waarmee je dit effect kunt teweegbrengen.
- Zorg voor LED-verlichting op tijdschakelaar voor zowel binnen als buiten. Doordat de verlichting aanstaat denken inbrekers dat er iemand thuis is. Door te kiezen voor LED-lampen van de classificatie A++ zorg je voor minimaal verbruik aan energie. Ook hier geldt weer: zorg er voor dat de verlichting aangedreven wordt door duurzame energie.
- Doe de gordijnen ‘s avonds dicht. Indien deze in de avonduren open zijn kan een inbreker denken dat de bewoners niet thuis zijn. Ben je op vakantie? Vraag dan of de buren ‘s avonds de gordijnen dicht willen doen en de volgende ochtend ze weer open te doen. Indien een inbreker enkele dagen post voor je woning ziet hij of zij dat er dingen gebeuren in huis, zodoende raakt de inbreker afgeschrikt.
- Als de buren toch in je woning zijn, laat ze dan ook de post van de mat afpakken. Indien er veel post op de mat ligt kan een inbreker ook denken dat er niemand thuis is.
- Zorg voor een huisoppas, bijvoorbeeld een familielid of een vriend(in). Deze kan de planten water geven, mogelijk je huisdieren voeden en aandacht geven en mogelijk wat andere huishoudelijke taken oppakken. Doordat er af en toe iemand in de woning is geeft dit een afschrikkend signaal af naar mensen met kwade bedoelingen.
Ooit gedacht aan een hond?
Wil jij graag een hond als huisdier? Dan kun je twee vliegen in één klap slaan. Naast het feit dat je hond een trouwe vriend kan zijn, kan het ook uitstekend dienen als beveiligingsmiddel voor je woning. Honden zijn erg territoriaal en zullen blaffen wanneer een onbekend iemand het huis binnendringt. Ook dit zal inbrekers afschrikken en ze doen wegjagen. Indien je een hond hebt kun je ook wat spullen van je hond buiten neerzetten, zodat de inbreker buiten al ziet dat er binnen een hond aanwezig is.
Tip: heb en wil je geen hond? Je kan ook een bordje bij de deur plaatsen met ‘hier waak ik’, ook dit kan al voldoende zijn om de inbreker te verjagen.
Weet jij nog meer manieren waarop je een woning milieuvriendelijk kunt beveiligen? Stuur je tips in naar de redactie via info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort op de website.
Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: