Ga naar de inhoud

Wat is het belang van een goede afvalscheiding binnen je bedrijf?

  • door
afvalscheiding

Waar je vroeger gewoon alles op één grote hoop in de prullenbak gooien kon, wordt je tegenwoordig steeds vaker verplicht om je afval nauwkeurig te scheiden. De Nederlandse overheid wil zelfs in 2050 een volledig circulaire economie hebben bewerkstelligd. Dit is een economie waarin grondstoffen niet langer afkomstig zijn uit de grond of de natuur, maar voortaan alleen nog maar gerecycled en hergebruikt worden. Deze verplichtingen nemen een aantal moeilijkheden met zich mee. Zo moet je zelf een inzamelaar inhuren die jouw afval met zich meeneemt.

Ook moet je al jouw collega’s zo ver krijgen om goed te scheiden. Want als je betrapt wordt op het aanleveren van afval dat niet gescheiden is, dan staan je namelijk flinke boetes te wachten. Bovenal ben je verantwoordelijk voor het zorgen voor goede afvalstromen, door middel van containers. Er is de rolcontainers, de puincontainer en de perscontainer. Dus welke kies je dan? Gelukkig zitten er ook voordelen aan het scheiden van afval. De belangrijkste voordelen hiervan hebben we in dit artikel voor je verzameld.

Draag bij aan een beter milieu

Het duidelijkste voordeel en belang van een goede afvalscheiding is natuurlijk milieuvriendelijkheid. Als je jouw afval goed klaarstoomt voor het gerecycled worden door middel van een goede scheiding, zorg je ervoor dat meer stoffen worden hergebruikt in Nederland. Ook zorg je er natuurlijk voor dat de verkeerde stoffen niet op de verkeerde plekken terecht komen. Daarbij is het voor veel werknemers een fijne en bemoedigende gedachte om voor een bedrijf te werken dat actief bezig is met het verbeteren van de wereld om zich heen. Ook kun je van milieuvriendelijkheid een leuke activiteit maken, zoals een competitie in het scheiden van afval of een brainstorm hoe uitstoot te verminderen. 

De kosten van een goede afvalscheiding

Buiten een groener milieu, zorgt het scheiden van afval vaak ook voor een vermindering in kosten. Het verwerken van restafval wordt bijvoorbeeld steeds duurder, terwijl het verwerken van papier en karton juist goedkoper wordt. Als jij het dus voor elkaar krijgt om de twee effectief te scheiden, of de een zelfs te verminderen, bespaar je flink in jouw kosten. Een perscontainer huren op Afvalperscontainer.nl vraagt om een investering, maar levert ook minstens zoveel net op. Voor bedrijven is het ontzettend interessant om te investeren in een perscontainer.