Overstappen naar duurzame energie? Maak gebruik van deze tips!

  • door

Al jaren wordt er veel gediscussieerd over duurzame energie. Het onderwerp is door vele politici, media en in vele huiskamers besproken. Dat het thema zo populair is heeft natuurlijk een reden. Het gaat namelijk niet goed met het klimaat, dit hebben we recent nog kunnen lezen in het klimaatrapport van de Verenigde Naties. De opwarming van de aarde zet sneller door dan we aanvankelijk dachten en daarom is het van belang dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het tegengaan van dit proces. Het gebruiken van duurzame energie is daar een onderdeel van. Door fossiele energiebronnen te gebruiken dragen we namelijk bij aan de uitputting van de aarde, dat is juist wat we niet willen Maar, wat is duurzame energie en hoe vind je een leverancier? In dit artikel gaan we in op veelgestelde vragen rondom het thema: duurzame energie

Waarom kiezen voor duurzame energie? 

Je hebt het al kunnen lezen, maar het gaat niet goed met het milieu. Uit het nieuwe klimaatrapport blijkt onbetwistbaar dat de mens invloed heeft op het milieu en dat we tot nu toe geen goede invloed hebben gehad. De snelheid waarmee de aarde opwarmt is sneller dan de afgelopen 2000 jaar het geval is geweest. Over 10 jaar is de aarde 1,5 graad opgewarmd, initieel was de verwachting dat dit pas over 20 jaar zou gebeuren. Dit alles heeft als resultaat dat extreem weer steeds meer de norm wordt. Van extreme droogte tot wateroverlast en van bosbranden tot orkanen. Ook wij Nederlanders ontspringen de dans niet. Zo hebben we kunnen zien dat Limburg het slachtoffer was van extreme overstromingen. De tijd om iets te doen is écht aangebroken, liever gisteren dan vandaag. Vandaar is het belangrijk dat we gebruik maken van duurzame energie. 

Wat is duurzame energie? 

Maar, wat is duurzame energie eigenlijk? De term wordt veelvuldig gebruikt, maar soms ook ten onrechte. Sommige leveranciers verkopen groene energie, terwijl het in ware grijze energie is. Consumenten kunnen snel misleid worden en daarom is het van belang om altijd goed onderzoek te doen naar leveranciers. Duurzame energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd over kan beschikken. Hierin verschilt het dus van bronnen zoals gas en olie, die op den duur op raken. Bij de opwekking en het gebruik van duurzame energiebronnen wordt het leefmilieu niet aangetast. Ook hier onderscheidt het zich op belangrijke wijze van kool, gas en olie. De productie en het gebruik van deze grondstoffen gaat gepaard met veel CO2-uitstoot. 

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten milieuvriendelijke energiebronnen, zoals:

  • Zonne-energie.
  • Windenergie.
  • Waterkracht.
  • Aardwarmte. 
  • Biomassa. 

Hoe vind ik een duurzame energieleverancier? 

Nu je weet wat duurzame energie is en waarom het belangrijk is om het te gebruiken, is het nog zaak om een duurzame energieleverancier te vinden. Wellicht zit je al bij een milieuvriendelijke aanbieder, maar weet je dit simpelweg niet. Bekijk online informatie van vakkundige platformen om te kijken hoe jouw aanbieder scoort. In onderzoeken naar duurzame energieleveranciers wordt doorgaans gekeken naar de eerlijkheid van de aanbieder. Zoals gezegd pretenderen sommige aanbieders groene stroom te leveren, terwijl ze eigenlijk grijze stroom bieden. Deze fratsen komen in deze onderzoeken naar boven en er wordt een lijst gemaakt met wie écht de meest duurzame leverancier is. Zodoende ben je als consument zeker van je zaak dat je écht milieuvriendelijke energie in huis haalt, wel zo prettig natuurlijk! 

Uit die onderzoeken komen vaak meerdere duurzame energieleveranciers. Gelukkig is er niet 1 bedrijf die zijn verantwoording neemt, maar zijn er meerdere die voorop gaan in de groene strijd. Welke van de leveranciers kies je? We kunnen ons voorstellen dat er nog andere zaken meespelen bij het kiezen van een leverancier, bijvoorbeeld het financiële plaatje. Tegenwoordig kun je zeer eenvoudig alle energieleveranciers online vergelijken, bijvoorbeeld bij pricewise.nl. 

Door enkel je postcode, huisnummer, huidige energieleverancier, verbruik en gewenste contracttype in te vullen maakt de website een selectie voor je met energieleveranciers. Voor je gemak wordt direct de goedkoopste bovenaan geplaatst, hiervoor hoef je zelf niet meer te filteren. Vervolgens zit er in het filtersysteem een kopje met ‘duurzaamheid’. Hiermee kun je de lijst aan aanbieders op diverse factoren filteren, zoals: maakt de aanbieder gebruik van groene stroom, komt de groene stroom uit Nederland en maakt de aanbieder gebruik van CO2-gecompenseerd gas? Met behulp van het filtersysteem en de informatie die je hebt verkregen uit eigen onderzoek kun je nu een duurzame energieleverancier vinden die bij je past! 

Heb jij tips voor het overstappen naar duurzame energie? Stuur deze tips dan in naar de redactie via info@sustainableworld.nl

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: