Je huis verduurzamen? 3 opties voor een groenere woning

  • door
Zonnepaneel

Kan jouw woning wel een duurzame upgrade gebruiken? Geen zorgen. Tegenwoordig zijn er vele manieren waarmee je jouw huis kunt verduurzamen. Variërend van grote toepassingen, waarvoor je veel budget nodig hebt, maar ook voor de kleine portemonnee zijn er manieren om je woning duurzamer te maken. Overigens kost het initieel een investering, maar op de lange termijn besparen deze toepassing je juist geld. Plus, het is uiteraard beter voor het milieu. Win-win. In dit artikel hebben wij 3 opties op een rij gezet die jij kunt gebruiken bij de duurzame verbouwing van je woning.

Zonnepanelen

We beginnen met een belangrijk onderdeel van een duurzame woning: hoe wek je energie op? Door zonnepanelen te installeren kun je deels of in sommige gevallen volledig zelfvoorzienend zijn in je stroomvoorziening. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je hebt en het elektrisch rendement van de zonnepanelen. Volgens de Consumentenbond levert een zonnepaneel jaarlijks rond de 300 kWh aan stroom op. Aan de hand van je jaarlijkse energieverbruik kun je berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om volledig zelfvoorzienend te zijn. Let op: houd ook rekening met mogelijke veranderingen in je levensstijl, waardoor je mogelijk meer energie verbruikt. Twijfel je? Laat je dan adviseren door een specialist.

Tegenwoordig zijn er allerlei manieren waarop je zonnepanelen kunt laten plaatsen. Wil je graag een strakke afwerking? Dan kun je kiezen voor indak zonnepanelen, waarbij de panelen netjes in het dak worden verwerkt tot een esthetisch geheel.

Energiezuinige apparaten

Als je eenmaal je woning hebt voorzien van groene stroom is het de vraag hoe je met die stroom omgaat. Heb jij energieslurpende producten in huis of kies je voor een groener alternatief. Wij hebben de onderstaande tips voor je op een rij gezet die je wellicht kunnen helpen bij het maken van een meer duurzame keuze.

  1. Vervang je gloei- en halogeenlampen door LED lampen. De LED lamp gebruikt 90% minder energie dan de gloeilamp en 85% minder energie dan de halogeenlamp.
  1. Bekijk de energielabels op je apparaten, zoals de stofzuiger of televisie. Heb jij apparaten met een lage score en zijn deze aan vervanging toe? Kies er dan voor om het oude apparaat weg te brengen naar de kringloop, om zodoende het apparaat nog wel een tweede leven te geven. Kijk eerst of je een tweedehands product op de kop kan tikken met het liefst een minimale score van A+, zo niet, dan schaf je een nieuw product aan.
  1. Maak gebruik van slimme technologie in huis. Bijvoorbeeld een slimme thermostaat die op een gereguleerde wijze je woning verwarmt zodat er niet onnodig energie verbruikt wordt.

Tip: naast het hebben van energiezuinige producten is het ook zaak om kritisch naar je gebruik te kijken. Laat producten niet op standby staan, maar zet ze écht uit. Laat ook lampen niet onnodig aan staan. Spreek ook huisgenoten aan op hun gedrag als ze onnodig apparaten laten aan staan.

Isolatie

In het kader van slim omgaan met energie is het ook zaak om te kijken naar de isolatie van je woning. Een goed geïsoleerde woning houdt warmte vast in de winter en koelte in de zomer, waardoor je niet onnodig energie verliest. Hieronder hebben wij een aantal opties qua isolatie voor je op een rij gezet.

  1. Isolatie van de spouwmuur.
  2. Binnenmuurisolatie.
  3. Buitenmuurisolatie.
  4. Muurisolatie.
  5. Gevelisolatie.
  6. Vloerisolatie.
  7. Isolatie van de kruipruimte.
  8. Dakisolatie.
  9. Glasisolatie.

Hoe word je bewust betreft de wijze waarop je woning momenteel is geïsoleerd en welk type isolatie je nodig hebt. Doe hiervoor een woningscan. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in wat je precies nodig hebt, wat de kosten hiervoor zijn en wat het je uiteindelijk bespaart.

Dit waren onze opties voor een duurzame verbouwing van je woning. Heb jij ook een gouden tip voor het vergroenen van je huis? Stuur deze dan in naar info@sustainableworld.nl. Wie weet staat jouw tip binnenkort op de website.