Ga naar de inhoud

Zo krijgt uw kantoor energielabel C of beter

  • door
Kantoor energielabel C

Wist je dat het vanaf 1 januari 2023 verplicht is om een energielabel van minimaal C of beter te hebben in kantoorgebouwen? De kans is aanzienlijk dat jouw kantoor hier nog niet aan voldoet. Lees hieronder welke stappen je kunt nemen voor een duurzamer kantoor en een energielabel bedrijfspand van C of beter. 

Weet welk energielabel je hebt

Ga eerst eens na welk energielabel je momenteel hebt. Misschien zit je in een relatief nieuw kantoorpand en is dit gebouw al behoorlijk zuinig. In dat geval hoef je voor nu weinig te doen. Wel is het slim om informatie in te winnen over verduurzamen in de toekomst. De overheid is namelijk van plan om Nederland nog een stuk duurzamer te maken voor 2050 en hoe beter je daarop bent voorbereid, hoe groter je voorsprong ten opzichte van de concurrenten die zich hier nog lang niet mee bezig houden.

Isoleren voor een beter energielabel

Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je energielabel te verbeteren is het (beter) laten isoleren van je kantoorpand. Gebouwen die na 1992 zijn gebouwd hebben vaak al een goede isolatie in muren, dak en vloeren, maar doorgaans zit er in de ramen nog dubbelglas. Je kunt dan beter kiezen voor ramen van HR++ of triple glas, dit isoleert een stuk beter. Zit je in een ouder kantoorpand? Dan heb je grote kans dat er met vloer-, muur- en dakisolatie nog een hoop te winnen valt als het gaat om je energiebehoefte. Isoleren is dan ook een van de meest effectieve methoden om het energielabel van je kantoor te verbeteren.

Energiezuinige verwarming

Een andere, goede manier om je maandelijkse energieconsumptie op kantoor omlaag te brengen is door het vervangen van de verwarmingsketel. In de wereld van CV-installatietechniek gaan de ontwikkelingen snel en de kans is dus groot dat je verouderde apparatuur hebt hangen. Verouderde apparatuur betekent minder rendement en dus minder effectiviteit. Zo kan het dus zomaar eens zijn dat je energielabel alleen al verbetert door te upgraden naar een hoogrendementsketel of een warmtepomp. Laat je hierover inlichten door een energieadviseur.

Zonnepanelen

Ten slotte zijn zonnepanelen ook nog een goede manier om je energielabel te verbeteren. Niet elk bedrijfspand is hier geschikt voor, maar is het jouwe dat wel? Dan kun je je energiebehoefte voor een groot deel uit zonne-energie halen en daarmee je energieklassering verbeteren. Kortom: schakel een energieadviseur in en kijk wat jij kunt doen voor een beter energielabel bedrijfspand en een betere voorbereiding op de toekomst.