Meer dynamiek en beleving in je tuin? Kies dan voor siergrassen!

  • door

De tuin is een plek waar je volop kunt genieten. Je kan er terecht voor ontspanning, door lekker plaats te nemen op een comfortabele tuinstoel en bijvoorbeeld een mooi boek te lezen. Ook is het een plek waar je kunt genieten van rust, doe even je ogen dicht en geniet van alle natuurlijke geluiden om je heen. Maar, tevens voor beleving ben je in je tuin op de juiste plek. Door je tuin te voorzien van siergrassen creëer jij meer dynamiek in je tuin. Ontbreekt het momenteel aan beleving in je tuin? Dan raden wij je aan om verder te lezen! 

Wat zijn siergrassen? 

Heb jij nog nooit van siergrassen gehoord? Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, grasachtige planten die een decoratieve uitstraling hebben. Het mooie aan deze plantensoort is dat er enorm veel verschillende siergrassen zijn. Je hebt keuze uit allerlei verschillende kleuren, maten en soorten. Voor iedere tuin is er wel een passend type te vinden. Overigens kun je ze ook prima op het balkon plaatsen. Binnen de siergras familie heb je zowel bladverliezende als groenblijvende soorten. Indien je kiest voor de juiste samenstelling ben je het gehele jaar rond verzekerd van een mooie decoratieve uitstraling van je tuin. 

Overigens zijn bladverliezende siergrassen ook erg mooi in de koudere periodes. Door de prachtige herfstkleuren is het een opvallende verschijning in je tuin tijdens de wintermaanden. De sierwaarde van de planten is niet enkel te danken aan de prachtige vertoning, maar ook door de groei- en bloeiwijze. Als kers op de taart kun je de grassen erg mooi combineren met vaste planten, je kunt van je tuin een waar schouwspel maken waar je optimaal van kunt genieten tijdens elk seizoen. 

Welke soorten siergras zijn er? 

Binnen het aanbod van siergrassen kun je vele kanten op. Laat de term gras je niet misleiden, want de siergrassen zijn niet allemaal groen. Integendeel, er zijn vele kleuren waaruit je kunt kiezen. Denk aan: blauw, rood, paars, roze of geel. Door de grote verscheidenheid aan kleuren kun je eindeloos combineren en je tuin in beweging zetten. Naast de keuze qua kleur kun je ook kiezen of je siergrassen met of zonder bloemen wilt. De keuze is reuze en voor iedere tuin is er wat wils. Wil je siergras kopen? Dan is het belangrijk dat je weet hoe de zon over je tuin trekt. Zodoende weet je hoe je jouw tuin moet inrichten. Er zijn namelijk soorten die goed bloeien op een zonnige standplaats, maar er zijn ook soorten die meer schaduw nodig hebben. Let hier goed op, want door de juiste omstandigheden te creëren zorg jij voor een gezonde en mooi bloeiende tuin. 

Waarom kiezen voor siergrassen? 

We hebben al wat mooie redenen opgesomd waarom siergrassen een mooie toevoeging zijn aan je tuin, maar er is meer. Deze plantensoort is namelijk erg onderhoudsvriendelijk. Je hoeft het gras slechts één keer per jaar te snoeien, in het voorjaar, en meer komt er niet aan te pas. Kies jij ervoor om de siergrassen te combineren met vaste planten? Dan is er nog een voordeel. Siergrassen bloeien namelijk wanneer de meeste vaste planten minder sierwaarde hebben. Door deze combinatie heb je door elk seizoen meer leven in je tuin. Tot slot zijn de planten erg goed bestand tegen volle zon en droogte. Hete zomers vormen dus geen probleem voor siergrassen. 

Hoe kun je siergrassen gebruiken? 

Kun jij wel wat inspiratie gebruiken betreft de manier waarop jij siergrassen in je tuin of op je balkon moet verwerken? Wij hebben een aantal opties voor je op een rij gezet om je een duwtje in de goede richting te geven. 

  • Je kunt siergrassen als groep in een border plaatsen, zowel in de voor- als achtertuin. Let hierbij wel op de hoogte: lage siergrassen worden doorgaans voorin in de border geplaatst en hoge siergrassen achterin. 
  • Heb je een vijver? Siergrassen staan erg mooi langs de rand van de vijver. 
  • Indien je geen tuin hebt kun je de planten ook erg mooi in een pot plaatsen of een bloembak op je balkon. 
  • Met hoge siergrassen kun je jouw terras enigszins op speelse wijze afschermen, zodat je een beetje privacy hebt.  
  • Tot slot kun je de siergrassen ook als bodembedekker in je border gebruiken. 

Overtuigd en wil je graag siergrassen voor je tuin aanschaffen? Neem dan eens een kijkje bij Plant & Grow. Hier vind je een enorm aanbod aan siergrassen waarmee jij voor de nodige dynamiek in je tuin zorgt. Daarnaast vind je op de website tevens handige informatie over de eigenschappen van de plant en de wijze waarop je ze dient te verzorgen. Wel zo handig! 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: