Groener wonen? 3 tips voor een meer duurzame woning

  • door

Steeds meer mensen worden bewust van hun invloed op het milieu, gelukkig stemmen ook steeds meer mensen hun dagelijkse leven hierop af. Zo wordt er vaker vegetarisch of veganistisch gegeten, worden er meer tweedehands producten verkocht en worden woningen steeds vaker duurzaam ingericht of verbouwd. In dit artikel zoomen wij in op de laatstgenoemde trend, namelijk het verduurzamen van je woning. Hoe kun jij ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten van je woning en dat op een groene manier? Om jou een duwtje in de goede richting te geven hebben wij 3 tips voor je op een rij gezet. 

Kies voor duurzame verlichting 

Verlichting heeft meerdere functies in je woning. Het zorgt er niet alleen voor dat je altijd kunt zien, maar het voorziet de woning ook van de nodige sfeer en uitstraling. Je hebt allerlei soorten verlichting, waarmee je een diverse en speelse uitstraling kunt creëren. Zo kun je bijvoorbeeld staande lampen afwisselen met hanglampen. Voor het bepalen van de sfeer is de keuze in type verlichting belangrijk. Als je voor sfeervol licht wilt gaan, kies dan voor LED-verlichting. Binnen de LED-lampen zijn er vele warme kleuren waarvoor je kunt kiezen die zorgen voor de nodige sfeer. Als kers op de kaart zijn de lampen ook nog eens zeer duurzaam. Zo zijn LED-lampen maar liefst 90 procent zuiniger dan de ouderwetse gloeilampen. Ook zetten ze 90 tot 95 procent van de energie om in licht, waar gloeilampen slechts 3 tot 9 procent omzetten in licht. Indien je alle gloeilampen inruilt voor LED-lampen bespaar je dus het nodige op de energierekening. Bij Emob vind je een ruim assortiment aan verlichting, grote kans dat je daar iets vindt wat aansluit op jouw wensen. 

Zorg voor een goede isolatie

Wanneer een woning slecht geïsoleerd is, zul je een hogere energierekening hebben dan wanneer een woning goed geïsoleerd is. Want een slechte isolatie zal leiden tot een verlies van warmte tijdens winterdagen en een verlies van koelte tijdens zomerdagen. Hierdoor moet je eerder de verwarming of de airconditioning aanzetten. Dit is natuurlijk zonde, niet alleen voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Isolatie kun je op vele vlakken toepassen, zoals: vloeren, muren, het dak en de ramen. Indien je niet precies weet wat voor jou van toepassing is, kun je een specialist laten komen om je woning te laten analyseren. Zo weet je precies wat je moet isoleren om te zorgen voor een optimale isolatie. Overigens zorgt een goede isolatie ook voor een waardevermeerdering van je woning, dus het is een milieuvriendelijke investering. 

Word je eigen energieleverancier

Duurzaam omgaan met energie is belangrijk, maar het is ook belangrijk om kritisch te zijn op de toelevering van je energie. Haal jij je energie bij een leverancier weg die veelvuldig gebruikt maakt van grijze energie? Dan is het goed om eens na te denken om over te stappen op een andere energieleverancier. Echter, je kunt ook je eigen leverancier worden. Bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp. Door een eenmalige investering bespaar je zodoende jaarlijks op je energierekening. Afhankelijk van de installatie die je hebt, heb je na een X-aantal jaren je investering terugverdiend. Vanaf dat moment haal je pure winst binnen. Maar, het belangrijkste is natuurlijk dat je gebruik maakt van milieuvriendelijke energiebronnen.

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: