Ga naar de inhoud

Trapleuning schilderen: alles wat je moet weten!

  • door
trapleuning schilderen

Een van de redenen voor veel mensen om een houten trapleuning te nemen, is het feit dat je deze relatief makkelijk opnieuw kunt schilderen. Het maakt dat je altijd een trapleuning in huis hebt, die past bij de gekozen stijl. Mogelijk neem je eerst een witte trap en trapleuning, om deze vervolgens op een later moment alsnog een kleurtje te geven. Bij het schilderen van een trapleuning zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Gebruik de tips in dit artikel om voortvarend van start te gaan bij het schilderen van jouw trapleuning! 

#1: haal de trapleuning van de muur

Allereerst is het verstandig om de trapleuning van de muur te halen, wanneer je de trapleuning opnieuw wilt schilderen. Dit voorkomt dat er verf op de trap terecht komt, of nog erger: op de muur. Ook hoef je op deze manier niet alles af te plakken. Je kunt de trapleuning op twee stoelen of bijvoorbeeld latten laten rusten. Ook kun je kiezen voor een nieuwe trapleuning van Houtcompleet.

Het is vaak niet nodig om de houders van de trapleuning van de muur te halen. Haal enkel de trapleuning zelf los. Zou je de houders loshalen, dan verzwakt dit de trapleuning. De pluggen worden immers steeds minder krachtig, als een schroef regelmatig in- en uit de plug gedraaid wordt.

#2: gebruik een kwast en roller

Voordat je begint met de trapleuning schilderen moet je uiteraard verf kiezen, welke kleur kies jij? Je trapleuning zwart schilderen geeft een industrieel effect, terwijl een witte leuning altijd past bij de rest van je interieur. Vaak kiest men ervoor om eerst een laag met een kwast aan te brengen. Het voordeel van een kwast is dat deze direct een dikke laag op het hout van de trapleuning aanbrengt. Nadeel is echter dat er vegen zichtbaar kunnen worden. Door eerst een laag met de kwast aan te brengen en deze vervolgens lichtjes uit te rollen met een verfroller, zijn er geen vegen zichtbaar. Zo krijgt de trapleuning een mooie, egale kleur.

#3: gebruikte het juiste soort verf

Een trapleuning krijgt het veel zwaarder te verduren dan bijvoorbeeld een houten kozijn in huis. Dagelijks zitten mensen met hun, soms vette of vuile handen aan de trapleuning. Het maakt dat de verflaag relatief snel zal slijten. Om te voorkomen dat de trapleuning al na een maand opnieuw geschilderd moet worden, is het belangrijk het juiste soort verf te gebruiken. Informeer in de bouwmarkt welke verf geschikt is voor een trapleuning. Overigens is het kiezen van de juiste verf niet alleen belangrijk bij het schilderen van de trapleuning, maar zeker ook bij het verven van de trap. De traptreden krijgen het immers net zo zwaar te verduren.