Duurzame uitvaartverzekering: wat is het en waarom is het belangrijk?

 • door
Duurzame uitvaart

Praten over je uitvaart. Het is iets confronterends en voor sommige mensen is het een moeilijk gesprek om te voeren. Echter, een uitvaart kan behoorlijk in de kosten lopen. Om die reden is het een belangrijk gesprek om te voeren. Want, hoe wil je dat jouw uitvaart ingericht wordt en hoe ga je de kosten daarvoor dekken? Door een uitvaartverzekering af te sluiten kun je je naasten verzekeren voor de kosten van je uitvaart. Zodoende komen hun niet met extra lasten te zitten, naast het rouwproces waar ze doorheen gaan. Dat is wel zo fijn. In dit artikel gaan we in op een duurzame uitvaartverzekering, wat is het en waarom is het belangrijk. 

Hoe kun je jouw uitvaartverzekering duurzaam inzetten?

Volgens onderzoek kiest 17% van de Nederlanders voor een duurzame begrafenis. Het is een goed teken dat men tegenwoordig niet alleen groen leeft, maar ook kiest voor een groene uitvaart. Maar, het zou mooi zijn als dit percentage verder oploopt. Hiervoor is bewustzijn nodig. Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw uitvaart zo duurzaam mogelijk verloopt en zodoende jouw uitvaartverzekering duurzaam wordt ingezet. Hieronder hebben wij een aantal opties voor je op een rij gezet. 

Natuurbegraafplaats met organisch grafmonument

Verspreid over Nederland vind je diverse natuurlijke begraafplaatsen waar je begraven kunt worden in de natuur. Een natuurbegraafplaats verschilt sterk ten opzichte van een traditionele begraafplaats. 

 • Een natuurbegraafplaats heeft geen strakke rijen met graven, maar mensen liggen verspreid door de natuur begraven. 
 • Je vindt hier geen grote grafmonumenten, maar kleine gedenkstenen, beeldjes of organische monumenten.
 • De bodem heeft nagenoeg geen belasting, want alle graven zijn biologisch afbreekbaar. De natuur krijgt vrij spel. 
 • De graven hoeven niet geruimd te worden, omdat ze organisch afbreekbaar zijn.

De natuurlijke begraafplaats zorgt voor geen belasting voor het milieu. Integendeel, de overblijfselen kunnen zich vermengen met de natuur wat zorgt voor een verhoogde mate van vruchtbaarheid.  

Groene rouwstoet

Volgens onderzoek van de Technische Universiteit in Delft is de rouwstoet de grootste vervuiler als het gaat om een uitvaart. Rijen met auto’s en/of motoren achter de rouwauto zorgen logischerwijs voor de meeste uitstoot. Echter, zijn er ook opties om de rouwstoet te verduurzamen, namelijk:

 • Houd de condoleance, plechtigheid en opbaring op dezelfde plek om voor zo weinig mogelijk verplaatsingen te zorgen. 
 • Moeten de aanwezigen zich toch verplaatsen van A naar B? Zorg dan voor een rouwbus waarin iedereen kan plaatsnemen. Zo kun je iedereen in slechts 1 voertuig verplaatsen.
 • Of, zorg voor milieuvriendelijke voertuigen, zoals: fietsen, elektrische auto’s of het openbaar vervoer. 

Digitale rouwkaart

Traditiegewijs worden de rouwkaarten gedrukt op papier, maar tegenwoordig is de digitale rouwkaart ook populair. En dat is niet zonder reden, want deze variant biedt vele voordelen ten opzichte van de papieren rouwkaart. Namelijk:

 • Minder kosten. De digitale rouwkaart hoeft slechts één keer ontworpen te worden en kan daarna eindeloos worden verstuurd. 
 • Snelle en wijdverspreide verzending. Met één klik op de knop kun je de kaart sturen naar een publiek van de gewenste grootte. 
 • Direct een hart onder de riem. Doordat mensen direct en gemakkelijk kunnen reageren op de mail, kunnen ze je naasten eenvoudig een steunbetuiging sturen. 
 • Het is duurzaam. 

Waarom is het belangrijk om een uitvaartverzekering te hebben? 

Gemiddeld kost een uitvaart tussen de €7000 en €10000. Natuurlijk is dit geheel afhankelijk van je persoonlijke wensen, maar dat een uitvaart flink in de kosten kan lopen, dat is een feit. Laat je zelf geen spaargeld achter en hebben je naasten ook geen grote buffer? Dan vormt dit natuurlijk een probleem. Dit probleem kan voorkomen worden door een uitvaartverzekering af te sluiten. Maar wat is de beste uitvaartverzekering? Dit is per persoon verschillend. Laat je goed informeren en vergelijk diverse verzekeringen met elkaar, om tot een goed besluit te komen.