Elk seizoen genieten in een mooi ingerichte tuin vol met leven, wie wil dat nou niet? Hiervoor is het van belang dat je bij de aanleg van je tuin rekening houdt met de verschillende seizoenen. Bijvoorbeeld een overkapping met verwarming, zodat je ook in de winter lekker buiten kunt zitten of verschillende bloeiperiodes qua planten, zodat je in elk seizoen planten in de bloei hebt staan. Maar, probeer ook te letten op het duurzaamheidsgehalte van je tuin. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor de dieren en natuur. Want, een duurzame tuin betekent minder onderhoud, betere levensomstandigheden voor dieren en je bent zo beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. In dit artikel bieden wij je 3 tips betreft hoe jij je tuin kunt verduurzamen. Hiermee kun jij een stap zetten naar een groenere tuin.
Minder bestrating, meer groen!
Veel groen in je tuin zal ervoor zorgen dat de bodem het regenwater goed vast kan houden. Daarom is het zaak zo weinig mogelijk te bestraten, want veel bestrating kan zorgen voor wateroverlast. Wil je toch een terras aanleggen? Kies dan altijd voor tweedehands tegels of tegels met een keurmerk, zoals Milieukeur of DUBOkeur. Zorg dat je terras vervolgens sterk omringd wordt door groen, zodat regenwater zonder problemen afgevoerd kan worden.
Je kunt op verschillende manieren voor groen in je tuin zorgen, zoals: het aanleggen van gras of tuinborders. Zorg bij de aanleg van planten dat bloeiperiodes elkaar opvolgen, zodat je in elk jaargetijde groen in je tuin hebt. Tot slot wil je natuurlijk ook een stukje privacy in je tuin. Dit kun je doen met een schutting, maar waarom niet kiezen voor een groene afscheiding? Kies bijvoorbeeld voor een gezonde bamboehaag als afscheiding. Dit geef je niet alleen meer privacy, de haag geeft ook nog eens een sierlijke uitstraling aan je tuin. Als kers op de taart zijn het niet-woekerende haagplanten, dus jij en de buren komen niet voor verrassingen te staan.
Naast de bamboehaag zijn er nog talloze andere haagplanten waarvoor je kunt kiezen, zoals de Taxus. Meer weten over een Taxus afscheiding? Lees dan interessante informatie en laat je inspireren.
Creëer een dier- en insectvriendelijke omgeving
Veel dieren en insecten kunnen wel een klein steuntje in de rug gebruiken. Door onder andere klimaatverandering is hun leefomgeving verslechterd en daardoor is een dier- en insectvriendelijk ingerichte tuin meer dan welkom. Maar, hoe creëer je dit? Hiervoor hebben wij de onderstaande tips voor je op een rij gezet.
- Plaats een vogelbadje. Als het in de zomer weinig regent, is er weinig water voor de vogels. Met behulp van een vogelbadje, dit kan simpelweg een schaal met water zijn, kunnen ze lekker badderen en drinken.
- Plaats diervriendelijke planten. Zo houden vlinders bijvoorbeeld van paarse en lila kleurige bloemen. Bijen houden weer van krokussen en rozemarijn.
- Maak een bijenhotel. Bijen hebben soms moeite met het vinden van een goed plekje om te leven. Vooral in tuinen waar oude stengels en planten worden opgeruimd vinden bijen het lastig om te kunnen leven. Maak daarom een bijenhotel, bijvoorbeeld van bamboe of riet.
Bespaar energie en op apparatuur
Het onderhouden van een tuin gaat vaak gepaard met allerlei elektrische gereedschappen en apparaten, maar is dit echt nodig? Probeer zoveel mogelijk werkzaamheden op te pakken met ouderwets handwerk, om zodoende energie te besparen. Koop je toch een elektrisch apparaat, doe dit dan tweedehands en probeer dit gezamenlijk te doen met een paar buren. Zodoende koopt niet iedereen een bladblazer of een grasmaaier. Hiermee besparen jullie weer wat geld en zorg je voor minder vraag naar nieuwe producten.
Tot slot, zorg ervoor dat alle tuinverlichting bestaat uit LED-verlichting. Deze vorm van verlichting is het meest milieuvriendelijk en zuinig. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook wederom voor je eigen portemonnee.