Ga naar de inhoud

Duurzaam stucwerk? 3 tips voor duurzame en egale muren

  • door

Heb jij een nieuwe woning gekocht of gehuurd? Als je een woning overneemt zijn er vaak sporen van gebruik te vinden, waaronder op de muren en plafonds. Gaten in de muren en plafonds door schilderen, fotolijsten of lampen die er vanaf zijn gehaald. Ook zie je vaak vegen, vlekken, spetters of andere viezigheid op de muur. Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning wil je wel graag een frisse en nieuwe start maken met de woning, mooie egale muren die er schoon uitzien horen daar uiteraard bij! Om dit te realiseren zullen de muren opnieuw gestuct moeten worden. In dit artikel gaan wij dieper in op duurzaam stucwerk: hoe zorg je dat dit op verantwoorde wijze gebeurd? 

Zelf doen of uitbesteden? 

Veel mensen zijn zelf handig of kennen iemand die bedreven is in klussen. Bedenk wel goed dat stucen een andere tak van sport is dan een gat in de muur boren. Indien het stucwerk op slechte wijze gebeurd, dan kom je later met problemen te zitten. Het kan er niet alleen slecht uit komen te zien, je loopt ook nog eens het risico dat het stucwerk op den duur loslaat. Als dit gebeurd kun je opnieuw beginnen en is goedkoop eigenlijk duurkoop. Het kost extra tijd en extra middelen en dat is alles behalve duurzaam. 

Dat wil natuurlijk niemand en je gaat altijd voor de beste kwaliteit. Wees daarom kritisch op jezelf en op anderen indien je ervoor kiest om zelf te gaan stucen: heb jij of heeft degene die je helpt wel de kwaliteiten om dit op goede wijze uit te voeren? Indien het antwoord op deze vraag nee is, dan valt het je aan te raden om een professional in te huren. Overal in Nederland zijn er professionals die over de ervaring en kwaliteiten bezitten om het stucwerk op kwalitatieve wijze voor je uit te voeren. Stukadoor Alkmaar nodig? Dan raden wij je aan om eens contact op te nemen met Wandgrimeurs, hier vind je vakkundige stukadoors die strak stucwerk afleveren. 

Kies voor kwaliteit en laat je informeren over de juiste keuze

Indien je een professional inhuurt heb je meerdere opties qua stucwerk waaruit je kunt kiezen. Zo heb je spackspuitwerk, behangklaar stucwerk, sausklaar stucwerk of sierpleister. Laat je altijd informeren door de professional betreft wat voor jou de beste optie is. Zij hebben de kennis in huis en kunnen je voorzien van advies op maat. Per soort stucwerk zijn er voor- en nadelen. Zo is latex spuiten zeer efficiënt en kost het doorgaans 25 tot 40% minder dan traditioneel schilderwerk. Echter, dien je wel veel afplakwerk te verrichten als je voor deze optie kiest. Je wilt immers niet dat je meubilair of vloer onder de verf komt te zitten. Ga je je muur verven of behangen dan biedt sausklaar stucwerk een groot voordeel, want dit dient als de perfecte ondergrond voor muurverf of behang. Het nadeel van deze variant is dat het een arbeidsintensieve klus is. Zoals je kunt lezen is er niet één manier om te stucen en is het van belang dat je jezelf goed laat informeren. Het zou zonde zijn als je de verkeerde keuze maakt en het allemaal opnieuw moet gebeuren. 

Verhoog de levensduur van het stucwerk

Als je muren eenmaal mooi egaal zijn gemaakt dan wil je dit uiteraard ook zo houden. Het zou zonde zijn als je over enkele jaren weer moet stucen. Het maken van een foutje zit in een klein hoekje. Je kind springt op de bank en gaat met zijn schoenen langs de muur en voila: er zit een streep op de muur. Om je muren mooi schoon en egaal te houden hebben wij enkele tips voor je op een rij gezet. 

  • Om het gladde stucwerk te beschermen tegen water en vlekken kun je het behandelen met onder andere gladde lak. Dit is eenvoudig met een roller aan te brengen en is verkrijgbaar in een matte en gladde look. Uiteraard moet je wachten met het aanbrengen hiervan totdat het stucwerk droog is. Overigens is het verstandig om je te laten informeren door een specialist betreft hoe je dit het beste kunt aanvliegen. 
  • Probeer zoveel mogelijk lekkages te voorkomen, dit kan namelijk leiden tot waterschade aan het stucwerk. Natuurlijk heb je niet altijd alles zelf in de hand, maar soms zijn er wel signalen. Loopt het water niet meer goed weg tijdens het douchen? Dan is het zaak om de leidingen te ontstoppen, anders kan er een lekkage ontstaan. Hetzelfde geldt voor de wastafel. Als ook daar het water niet goed wegloopt is het tijd om te ontstoppen. 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: