Ga naar de inhoud

Duurzaam koffie drinken op kantoor, hoe doe je dat

  • door
duurzame koffie

We drinken in Nederland veel koffie, gemiddeld drinken we 4 kopjes koffie per dag. We weten waarschijnlijk allemaal dat koffie niet in Nederland wordt gemaakt en geïmporteerd moet worden vanuit andere landen. Hoe duurzaam is koffie drinken eigenlijk? Hoe kunnen we koffie zo duurzaam mogelijk drinken? En hoe passen we dit toe op kantoor? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Een duurzaam kopje koffie drinken

Houd je van koffie en van het klimaat? Dan vind jij het natuurlijk belangrijk dat je een duurzaam kopje koffie drinkt. Dit kun je het beste doen zonder melk. Door koffie zonder melk te drinken, laat je een veel kleinere ecologische voetafdruk achter. Zo heeft een koffie verkeerd 14 keer hogere klimaatbelasting dan een espresso. We begrijpen dat niet iedereen op kantoor zwarte koffie drinkt, daarom kun je de keuze maken om aparte cupjes te kiezen. Hiermee voorkom je dat er melk bederft en je het weg moet gooien. Daarnaast is het belangrijk om koffie op maat te drinken. Vooral wanneer je voor veel collega’s koffie moet zetten. Op die manier zet je koffie dat precies genoeg is en hoeft er niet onnodig te veel weggegooid te worden. Dat is natuurlijk zonde. 

Denk verder dan alleen koffie

Er zijn natuurlijk meer duurzame tips dan het drinken van koffie zonder melk. Denk bijvoorbeeld eens aan herbruikbare accessoires voor je koffie. Neem bijvoorbeeld roerstaafjes van bamboe in plaats van hout en koop een thermosbeker die je laat vullen voor je koffie to go. Zo hoef je geen nieuwe papieren of kartonnen koffiebeker te gebruiken. Vooral op kantoor in het wijsheid om gebruik te maken van mokken en glazen die vervolgens afgewassen kunnen worden. Herbruikbare koffiecups zijn daarnaast een geschikt alternatief van de wegwerp variant. Er zijn verschillende herbruikbare koffiecups op de markt, dus er is genoeg om uit te kiezen. Wordt er filterkoffie gedronken? Ook zijn er herbruikbare koffiefilters te vinden. Even afspoelen en je kunt hem weer opnieuw gebruiken, ideaal! 

Hergebruik je koffiedik

Probeer je minder afval te produceren? Gebruik je koffiedik dan voor andere doeleinden. Koffiedik kun je bijvoorbeeld gebruiken voor de planten op kantoor. Er zitten namelijk goede voedingsstoffen voor je planten in koffiedik, scheelt weer plantenvoeding kopen.

Duurzaamheid op kantoor

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Op kantoren wordt er bijvoorbeeld veel koffie gedronken. Veel meer dan jij thuis drinkt. Dagelijks kunnen er op een groot kantoor wel honderd koffiecupjes per dag gebruikt worden en dat is zeker niet duurzaam. Vooral voor bedrijven is het dus belangrijk om een koffieleverancier te kiezen waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Gio koffie is een voorbeeld van zo’n koffieleverancier dat zich bezighoudt met het leveren van duurzame koffie en koffiemachines. Zij proberen hun ecologische voetafdruk dan ook zo klein mogelijk te houden. Dit doen ze onder andere door producten te recyclen en geven koffiemachines waar mogelijk een tweede leven.

Nu weet jij hoe jij een duurzaam kopje koffie drinkt. Meer weten over duurzaamheid? Lees dan ook onze andere blogs. 

Meer lezen over duurzaamheid? Bekijk ook eens: