Vier duurzaam carnaval met deze 3 tips

  • door

Zingen, dansen, verkleden en praalwagens, allemaal onderdelen die carnaval onderscheiden. Jaarlijks barst het feest los in vele steden en dorpen door heel Nederland. Van origine is het een Zuidelijk feest, maar ook de rest van Nederland heeft het feest omarmt. Door COVID-19 hebben we helaas de grootschalige vieringen van dit feest tijdelijk moeten pauzeren, maar hopelijk kunnen we in 2022 weer los zoals vanouds. Hoe ga jij straks het feest vieren? Wij hopen dat je dit met een duurzaam tintje doet! Mocht je hiervoor inspiratie nodig hebben, dan is dit artikel voor jou. Wij bieden je 3 tips waarmee jij straks duurzaam carnaval kunt vieren. 

Versier je woning en buurt duurzaam

Bij carnaval versier je niet alleen jezelf met een mooi kostuum, maar velen kiezen er ook voor om hun woning en/of buurt te versieren. Slingers, ballonnen, spandoeken en nog vele andere versieringen worden uit de kast getrokken om er een spektakel van te maken. Sommige carnavalsverenigingen houden zelfs een straat- en huisversierwedstrijd! Compleet versierde straten zijn een lust voor het oog, maar indien dit op een duurzame wijze wordt gedaan is het een win-win situatie. Wij hebben de onderstaande tips voor jou op een rij gezet waarmee jij op duurzame wijze jouw straat en woning kunt versieren.

  1. Koop geen nieuwe versiering, maar kijk ook eens bij tweedehands feestwinkels. 
  2. Maak je eigen versieringen, zoals spandoeken, met materialen die je nog thuis hebt liggen. Bijvoorbeeld een oud hoeslaken die je niet meer gebruikt. Gooi het spandoek naderhand niet weg, maar bewaar het voor de volgende jaren. 
  3. Leen versieringen van bijvoorbeeld vrienden of familieleden, zodoende hoef je deze zelf niet nieuw te kopen. 
  4. Wil je verlichting ophangen? Kies dan voor LED-verlichting. 

Trek je duurzame outfit aan

Is je woning en straat mooi versierd? Dan is het natuurlijk nog zaak om zelf met een prachtige outfit voor de dag te komen. Jaarlijks zie je de meest uiteenlopende verklede mensen voorbij komen, van superhelden tot aan bekende figuren uit de actualiteit. Sommigen maken er een wedstrijd van om zo goed mogelijk verkleed te gaan. Dit is natuurlijk een van de dingen dat carnaval uniek maakt, maar we hopen wel dat mensen hun outfit op duurzame wijze samenstellen. Elk jaar een nieuw outfit kopen en je oude verkleding in de kast laten liggen is natuurlijk niet erg milieuvriendelijk, probeer daarom kleding circulair te maken. Koop je een nieuwe outfit? Koop dan tweedehands verkleedkleren en leen je oude outfit vervolgens weer uit. Indien jij een vaste stad hebt waar jij altijd carnaval viert, kun je ook kleding kopen dat toebehoort aan die stad. Zo heb je bijvoorbeeld Oeteldonk kleding met bijbehorende Oeteldonk emblemen, hiermee hoor jij er in Den Bosch helemaal bij. 

Eet en drink milieuvriendelijk

Feest vieren doe je niet zonder te eten en te drinken, maar probeer dit zoveel mogelijk dier- en milieuvriendelijk te doen tijdens carnaval. Geef je bijvoorbeeld een pre- of afterparty in je woning? Haal dan geen plastic bekers in huis, maar laat mensen drinken uit normale glazen. Serveer je gasten lekkere vegan hapjes, zoals: wraprolletjes, pizzarolletjes of tortillachips met guacamole. Ook als je op stap bent in de stad of in het dorp zijn er doorgaans genoeg restaurants en voedselkraampjes die ook vegetarische maaltijden aanbieden. Zo zijn er genoeg manieren om op duurzame wijze te genieten van een hapje en drankje tijdens carnaval.